Головна Новини Світ Росія У Путіна серйозна проблема: Росія має не так багато варіантів
commentss НОВИНИ Всі новини

У Путіна серйозна проблема: Росія має не так багато варіантів

У Кремлі мають здійснити вибір через значне падіння рубля. Путін повинен зменшити витрати на війну в Україні, інакше основний удар впаде на цивільних росіян.

20 серпня 2023, 11:20
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Падіння російського рубля ускладнить Путіну можливість продовжувати війну в Україні, вважає британське видання The Economist. Тижневик нагадує, що 14 серпня за один долар потрібно було заплатити понад 100 рублів і це був найнижчий курс російської валюти з початку вторгнення в Україну.

У Путіна серйозна проблема: Росія має не так багато варіантів

Президент Росії Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Британське видання зазначає, що обвал валюти часто спричинений нервозністю іноземних інвесторів або втратою внутрішнього капіталу, однак ситуація в Росії є дещо іншою, оскільки санкції та контроль над капіталом ізолювали Росію від міжнародної фінансової системи. Таким чином поведінка рубля є показником відносно експорту з РФ, який дає валюту та імпорту, за який потрібно платити.

Як зазначає The Economist з одного боку дані свідчать про те, що обмеження цін на нафту працює, а спроби обійти їх шляхом використання"тіньового флоту" не компенсують того факту, що Росія змушена продавати частину нафти зі знижкою.

"З іншого боку, це свідчить про те, що Росія знаходить способи продовжувати імпортувати товари. Наприклад, німецький експорт до більш дружніх сусідів Росії підозріло зріс", — зазначає тижневик.

Видання нагадує, що коли минулого року рубль значно зміцнився завдяки доходам від нафти, російський уряд представив це як доказ того, що західні санкції не діють, але тепер ця впевненість змінилася тривогою.

Як пише британський тижневик, у Росії не так багато варіантів. Екстрене підвищення процентної ставки лише трохи допомогло рублю, а враховуючи ізоляцію Росії, вищі ставки навряд чи спокусять до збільшення інвестицій в країну.

Іншим варіантом є пряме втручання на валютних ринках. Росія має валютні резерви на суму майже 600 мільярдів доларів, що свідчить про те, що її центральний банк має можливість, щоб підвищити вартість рубля, якщо це необхідно. Однак близько 300 млрд доларів з цих запасів були заморожені Заходом.

Видання пояснює, що російський уряд має зробити вибір.

"Держава може скоротити витрати, в тому числі на свої збройні сили, щоб скоротити імпорт. Як альтернатива, цивільна економіка візьме на себе основний тягар", — пише The Economist.

Зростання інфляції та вищі відсоткові ставки послаблять купівельну спроможність простих росіян, змушуючи менше купувати іноземних товарів. Тож на думку британського тижневика долю російської економіки вирішуватимуть не судження міжнародних фінансистів, а глибина агресії Путіна.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, скільки винищувачів F-16 потрібно для України та на що розраховувати в найближчі роки.

Також "Коментарі" писали, що в ISW пояснили, чому Путін здійснив візит в Ростов, де мав зустріч з військовим командуванням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

20 серпня 2023, 10:36

Стаття згенерована ШІ. Занадто багато причин і наслідків протиріччять один одному, зовсім не переконливі.


Новини