Головна Новини Світ Росія У Росії мілітаризація суспільства набирає обертів: до чого готується Путін – як реагує Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

У Росії мілітаризація суспільства набирає обертів: до чого готується Путін – як реагує Захід

Все йде до самоізоляції РФ, до опускання «залізної завіси» руками Кремля

28 грудня 2022, 15:22 comments1500
Поділіться публікацією:

Уряд Росії доручив 16 ВНЗ створити військові навчальні центри для підготовки кадрів для російської армії. Про що говорять ці новини з РФ та реакція Заходу на танці країни-агресора з бубном навколо мирних переговорів на тлі підготовки до нової ескалації? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

У Росії мілітаризація суспільства набирає обертів: до чого готується Путін – як реагує Захід

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

Відбувається мілітаризація російського суспільства – на тлі заяв пропагандистів щодо можливої ескалації з країнами НАТО

Політолог, військовий експерт, співголова Громадської ініціативи "Права Справа" Дмитро Снєгірьов пояснює:

"Передісторією цієї ситуації з вишами була заява представників Міноборони РФ, що слід розширювати позитивний (у їхньому розумінні) досвід створення російської академії спецназу на території Чеченської Республіки. Наразі уряд створює передумови для розширення мілітарної складової. Фактично йдеться про мілітаризацію російського суспільства – на тлі заяв пропагандистів щодо можливої ескалації з країнами НАТО. Все йде до самоізоляції РФ, до опускання "залізної завіси" руками Кремля. Нагнітається істерія всередині російської спільноти з метою максимальної мобілізації, відволікання від внутрішніх проблем".

Все це, на думку експерта, не виключає подрібнення всередині Росії, появи національних республік. Тим паче, що відцентрові процеси на тлі війни вже почалися, у тому числі несанкціонованими мітингами у цих національних республіках (у тому ж Дагестані).

"Радує, що є консолідована позиція США, Великобританії, ЄС, всього блоку НАТО щодо подальших відносин з РФ. Розглядається сценарій послаблення диктаторських режимів як таких. Мова тут не тільки про Росію, а й про ті ж Іран, Північну Корею, які є такими ж ізгоями. Не випадкові заяви тих самих Штатів, що після виходу з Афганістану та наступних подій (захоплення влади "Талібаном", стрімке скорочення прав і свобод громадян), вони не можуть собі дозволити зменшення ролі США на міжнародній арені. Інакше це може призвести до зростання ролі диктаторських (авторитарних) режимів у світі з подальшою ескалацією, гонкою озброєнь та виникненням нових локальних військових конфліктів", – наголошує Дмитро Снєгірьов.

На Заході ще немає перелому, переходу до розуміння, що Росія має бути розгромлена

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян, не сумнівається, що Росія готується до нового витку повномасштабної війни.

"Вона готує до цього свою армійську систему, населення. Про це говорять розгортання додаткових інфраструктур для навчання солдатів і потужностей для виробництва озброєнь, нових законодавчих ініціатив, відповідні зміни до бюджету", – аргументує експерт.

На його думку, Захід все ще залишається на моделі допомоги Україні у стилі – не дати нам програти, продемонструвати РФ, що вона не спроможна перемогти. Тим самим посадивши Росію за стіл переговорів, де вона була змушена відмовитися від своїх окупаційних амбіцій.

"Але при цьому на Заході ще немає перелому, переходу до розуміння, що Росія має бути розгромлена, – вважає Саакян. – Страх неконтрольованого розвалу РФ і подальшої хаотизації там поки що сильніший, ніж загрози, які є нинішньою Росією. І якщо ще недавно вона шантажувала світ ядерною боєголовкою, то сьогодні шантажує його своїм розвалом та непередбачуваними наслідками".

Читайте також на порталі "Коментарі" — більшість українців не хочуть назад у СРСР: чому росіяни мислять інакше – чого досяг Путін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

28 грудня 2022, 15:56

В Україні все більше набирає обертів романтизм більшовицького тероризму. Вирощують хутро на обличчі щоб бути схожими на терористів: народників царської імперії та кубинського Че Гевару і Даніеля Ортегу Нікарагуа. Зе-Ассад копіює стиль терориста Каддафі. Той теж ігнорував цивілізовані звички і одяг. Возив з собою намет та одягався як всі терористи або шинель як Сталін Ким Мао Пол Пот...


Новини