Головна Новини Світ Росія Угода щодо постачання російських ЗРК С-400 до Індії та Туреччини: до чого тут США
commentss НОВИНИ Всі новини

Угода щодо постачання російських ЗРК С-400 до Індії та Туреччини: до чого тут США

Валентин Якушик акцентує, що як сучасна Індія, так і Туреччина, пишаються статусом реального суверенного стратегічного партнера США

3 жовтня 2021, 10:22
Поділіться публікацією:

Угода з постачання російських зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) С-400 до Індії стане серйозним випробуванням для тихоокеанської стратегії адміністрації президента США Джо Байдена. Таку думку висловив аналітик видання Politico Пол Маклір.

Угода щодо постачання російських ЗРК С-400 до Індії та Туреччини: до чого тут США

Джо Байден (фото з відкритих джерел)

Що можна сказати про цю стратегію в цілому і угодах по С-400, зокрема (серед союзників США їх провела ще й Туреччина)? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився доктор політичних наук Валентин Якушик.


За словами експерта, контракти на придбання Індією, як і Туреччиною, російських зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) С-400 є однією з форм вияву глибоко продуманої політики диверсифікації (збереження або формування множинності) джерел отримання новітніх озброєнь і військових технологій.


Валентин Якушик запевняє, що цілі такої геополітичної лінії багатогранні і багаторівнева, зокрема:


1) не допустити надмірної залежності від одного зі світових центрів і пов'язаних з цим ризиків виявитися в критичній ситуації внаслідок можливих конфліктів і непорозумінь з таким центром або ж кризових явищ в ньому самому;


2) показати всьому світу, якщо не "свій норов", то високий рівень самоповаги і ефективності стратегії розвитку суверенної демократії;


3) забезпечити внутрішньополітичну підтримку лідерам країни з боку патріотичного електорату.


"Здавалося б, в цьому немає особливої конфліктної ситуації. Але так було б лише в разі існування реально "багатополярного світу". Ми ж маємо справу тільки з початковим етапом процесу формування такого типу міжнародної системи, — пояснює експерт. — З цим пов'язана і явно виражена знервована реакція геополітичного гегемона на активний вияв неконтрольованих ним (гегемоном) зовнішньополітичних і зовнішньоекономічних дій держав, що претендують на статус суверенних демократій. Гегемон, хоча і слабшає, часто відступає, кілька зменшує свої амбіції, але все ще претендує на право якщо не повністю визначати, то регулювати вибір джерел військових технологій і особливо делікатних і важливих видів озброєнь, які використовуються своїми молодшими партнерами і підопічними державами".


Валентин Якушик акцентує, що як сучасна Індія, так і Туреччина, пишаються статусом реального суверенного стратегічного партнера США, хоча при цьому об'єктивно існуюче (але особливо не акцентуємо) визначення "молодший" (партнер) Індію та Туреччину не влаштовує.


За словами експерта, наявність і використання в США Закону "Про протидію противникам Америки" і подібних йому законодавчих і підзаконних актів, зокрема, що накладають санкції на країни, які закуповують озброєння "не у тих", у "неправильних" виробників і т.п., є виявом функцій "гегемона":


а) офіційно типологізувати та ранжувати суб'єктів міжнародних відносин;

б) односторонньо або разом з найближчими партнерами формувати нормативну базу для нового світопорядку — "світу, заснованого на правилах" ( "rules based world order").


"При цьому, — пояснює Валентин Якушик, — декларування вияву готовності до застосування санкцій проти порушників волі (або просто примх) гегемона в цьому конкретному випадку, швидше за все, означає готовність нинішнього керівництва США забезпечити поступовий, поетапний перехід до реально багатополярного світу. І в рамках такого щодо плавного переходу — дати можливість внутрішнім геополітичним радикалам "випустити пар" у формі їх словесної активності і нормотворчого та нормозастосовного ажіотажу".


Нагадаємо, представники СБУ розкрили протизаконну схему, в рамках якої до України ввезли три зенітно-ракетних комплекси радянського виробництва. Про це повідомляє пресслужба відомства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини