Головна Новини Світ Росія Відмова "Газпрому" бронювати потужності ГТС України: наслідки та вихід із ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Відмова "Газпрому" бронювати потужності ГТС України: наслідки та вихід із ситуації

Таке рішення "Газпрому" вказує на те, що російська компанія не планує постачати до Європи газу більше своїх контрактних зобов'язань

3 листопада 2021, 12:13
Поділіться публікацією:

Відомо, що російська компанія "Газпром" відмовилася від бронювання додаткових потужностей газотранспортної системи (ГТС) України з січня по вересень 2022 року. Аналогічне рішення російський монополіст ухвалив щодо трубопроводу "Ямал-Європа", який проходить через Польщу.

Відмова "Газпрому" бронювати потужності ГТС України: наслідки та вихід із ситуації

Відмова "Газпрому" бронювати потужності ГТС України: наслідки та вихід із ситуації - фото з відкрити джерел

Які можуть бути наслідки цих рішень? Чому Захід не може знайти управу на російського монополіста? Які рішення (висновки) слід зробити Україні, враховуючи ситуацію, що склалася? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Жодного сенсу зараз замовляти додаткові потужності з транспортування для наступного року у "Газпрому" немає

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква наголошує, що зараз "Газпром" не обирає потужності газотранспортної системи (ГТС) України, які росіяни вже сплатили.

"Тобто оплачених у них близько 109 млн кубометрів на день, а вони транспортують 73 мільйони. І могли б спокійно наростити ще 36 млн. кубів на день без додаткових оплат. Але не роблять цього", – зазначає експерт.

За його словами, наступного року РФ сподівається запустити "Північний потік-2" – і потреби в українській ГТС будуть ще меншими.

"Тому ніякого сенсу зараз замовляти додаткові потужності з транспортування для наступного року у "Газпрому" немає", — наголошує Денис Саква.

Зазначимо, що додаткові обсяги (не плутати із законтрактованими) "Газпром" не бронює з вересня. У результаті, незважаючи на законтрактовані 109 млн. куб. м за добу (за яку "Газпром" платить), з 1 жовтня фізичний транзит знизився до 86 кубометрів, а з 1 листопада — до 60.

З початку року добовий показник транзиту газу з РФ до Європи через територію України зменшився майже вдвічі, про що повідомив гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

При цьому він наголошує, що "Північний потік-1", "Північний потік-2" та "турецькі потоки" сумарно рівні потужності однієї української ГТС – 146 млрд куб. м на рік. І резюмує: ці геополітичні проекти спочатку не мали економічної доцільності та були побудовані лише для зупинення транзиту через Україну. Що створює загрозу енергетичній безпеці не лише нашій країні, а й усій Європі.

Є велика ймовірність, що РФ може перервати постачання газу через українську ГТС у найхолодніший час

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян розмірковує так:

"Все вже склалося. Висновки із ситуації треба робити на майбутнє, а зараз – гасити пожежу, яку на наших очах щосили роздмухує Росія. Європа зараз явно не готова до жорстких та різких кроків, бо сама прямо залежить від російського газу. І на тлі його нестачі – європейці на такому ж гачку, як і ми, хоч і в дещо кращому становищі".

РФ же, зазначає експерт, підвищує ставки, зокрема для якнайшвидшого запуску "Північного потоку-2". Тому й не бронює додаткових потужностей для транзиту через територію України чи Польщі. Явний інструмент тиску.

"Україні потрібно готуватися до складного проходження зими, можливості запуску нашої ГТС у реверсному режимі. До закупівлі газу на західному кордоні. Є велика ймовірність, що РФ може перервати постачання газу через українську ГТС у найхолодніший час. Маючи сплачений транзит через Україну, "Газпром" просто не постачатиме відповідну кількість газу. Що може стати серйозним викликом для забезпечення безперебійного функціонування нашої ГТС", – попереджає Олег Саакян.

На його думку, Захід уже робить висновки з того, що відбувається. Але запізно.

"Наявну ситуацію вже назад не відіграєш. Усі реагують за фактом, – пояснює експерт. – У майбутньому, гадаю, ЄС докладе максимум зусиль для диверсифікації постачання газу".

Читайте на порталі "Коментарі" — Росія посилює енергетичну кризу: що відбувається на світових ринках.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини