Головна Новини Світ Росія Відомі західні бренди відмовляються від планів піти з Росії: що змінилося
commentss НОВИНИ Всі новини

Відомі західні бренди відмовляються від планів піти з Росії: що змінилося

У перші дні повномасштабного вторгнення багато західних компаній вважали своїм обов'язком піти з РФ, тепер у багатьох настрої змінилися

28 травня 2024, 15:32 comments1136
Поділіться публікацією:

Відомі у всьому світі західні компанії не хочуть продавати бізнес у Росії з дисконтом у 90%, а деякі більше не відчувають, що змушені йти з країни. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Financial Times".

Відомі західні бренди відмовляються від планів піти з Росії: що змінилося

Бізнес у Росії. Фото: із відкритих джерел

"Багато європейських компаній опинилися між молотом і ковадлом, — сказав один із керівників, який працює із західними компаніями в РФ.

Він зізнався, що багато власників бізнесу прямо сказали, що підуть. Все через те, що їм надали вибір покупців, який був для них неприйнятний.

Інший керівник, який працює із західними компаніями в Росії, сказав, що настрої помітно змінилися.

За його словами, якщо компанії, що залишили країну в перші тижні після повномасштабного вторгнення, вважали це моральним імперативом, то "нинішня хвиля — це швидше питання про те, чи дійсно вам потрібно йти? Хотіли б ви піти? Деякі з цих компаній побудували чотири, п'ять заводів за 30 років. Вони не збираються продавати їх із 90% знижкою”.

ЗМІ зазначає, що Росія зробила вихід іноземних компаній дуже непростим, запровадивши обов'язкову 50% знижку на активи з "недружніх" країн, які продаються російським покупцям, і щонайменше 15% податок на виїзд. Також було все важче знайти місцевих покупців, прийнятних як для продавця, так і для Москви, і діяльність яких не підпадає під західні санкції, зазначає британське видання.

Серед більш ніж 2000 компаній, які заявили, що залишаться в Росії, зокрема, споживчі групи Mondelez, Unilever, Nestlé і Philip Morris, деякі стали більш відкритими по відношенню до своїх планів.

Деякі з них уже не вважають себе зобов'язаними залишати Росію. Наприклад, компанія Avon розпочала процес продажу свого російського бізнесу, отримала пропозиції, але вирішила їх не приймати.

Головний виконавчий директор Mondelez нещодавно заявив FT, що інвесторам "морально байдуже", чи підуть групи з країни.

Загалом з 2022 року в Росії залишилося понад 2100 транснаціональних корпорацій, порівняно з приблизно 1600 міжнародними компаніями, які або пішли з ринку, або згорнули свою діяльність, пише британська газета з посиланням на дані Київської школи економіки.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що свідчить посилення погроз з боку РФ: чи чекати адекватнішої реакції Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини