Головна Новини Світ Росія Військова економіка допомогла виграти Путіну час: у BBC спрогнозували, що чекає на Росію далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Військова економіка допомогла виграти Путіну час: у BBC спрогнозували, що чекає на Росію далі

Системно російська економіка поступово надривається попри гарні цифри економічного зростання

12 лютого 2024, 16:18
Поділіться публікацією:

Росія демонструє швидші темпи економічного зростання, ніж будь-яка країна "Великої сімки", але номінальні цифри приросту забезпечують шалені витрати на виробництво зброї. У довгостроковій перспективі така модель економіки ставить Росію під загрозу. Як передає портал "Коментарі", про це пише економічний оглядач ВВС Фейсал Іслам.

Військова економіка допомогла виграти Путіну час: у BBC спрогнозували, що чекає на Росію далі

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Наголошується, що минулого тижня Міжнародний валютний фонд (МВФ) заявив про стійкість російської економіки до санкцій, підвищивши свій прогноз зростання на цей рік з 1,1% до 2,6%. Ці показники досягнуто з допомогою військової мобілізації економіки: військові витрати становлять до 40% бюджету, що відповідає рівню пізнього СРСР.

Значною мірою російську економіку рятує низька ефективність нафтових санкцій. Видобуток нафти в Росії залишається на рівні 9,5 мільйона барелів на добу, що лише трохи нижче за довоєнний рівень. Росія обійшла санкції, купивши "тіньовий флот" із сотень танкерів, які тепер возять нафту до Індії та Китаю.

Проте експерти зазначають, що цього року попит на нафту та газ досягне піків, тому конкуренти з Перської затоки почнуть добувати більше, витісняючи Росію з ринку.

Крім того, виробництво танків та снарядів, які безповоротно губляться в Україні, хоч і додає цифр до статистичних показників зростання ВВП, на практиці є малопродуктивною частиною економіки. Тож у довгостроковій перспективі російська економіка лише втрачає. Хоча й чекати на обвал російської економіки до кінця року теж не варто.

"Військова економіка Росії не може підтримувати довгострокову перспективу, але виграла країні додатковий час", – зазначає оглядач.

Читайте також на порталі "Коментарі" — скільки Путін ще відмовлятиметься розпочинати переговори: NYT розкрив деталі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини