Головна Новини Світ Росія Влада РФ на війну в Україні «позичить» гроші в простих росіян
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада РФ на війну в Україні «позичить» гроші в простих росіян

Схожі папери-облігації були і в СРСР, але їхніх власників просто обдурили

14 березня 2023, 20:20
Поділіться публікацією:

Влада Росії розглядає можливість розміщення "патріотичних" облігацій для того, щоб взяти в борг у населення для поповнення федерального бюджету, в якому не вистачає грошей на війну, пишуть "Коментарі" за інформацією росЗМІ. Аналітики все ж кажуть, що гроші простого люду навряд чи допоможуть бюджету.

Влада РФ на війну в Україні «позичить» гроші в простих росіян

У Росії хочуть нав'язати людям "патріотичні" облігації

У СРСР розміщували "військові" позики і позики на відновлення народного господарства. Радянських громадян змушували купувати такі облігації, і вони втратили десятки мільярдів рублів — влада спочатку оголосила дефолт, а потім перестала існувати.

Про можливість розміщення "патріотичних" облігацій для поповнення бюджету повідомило у вівторок джерело "Интерфакса". За його відомостями, Мінфін РФ запропонував уряду запустити такий інструмент серед інших нових фінансових механізмів, які потрібні для "забезпечення фінансового суверенітету РФ". Жодних деталей можливого розміщення не наводиться.

Використання держоблігацій безпосередньо для населення ніколи не відігравало значної ролі для російського бюджету, підтвердив генеральний директор інформаційно-аналітичної групи Cbonds Сергій Лялін.

"Найімовірніше, і в разі "патріотичних облігацій" основним завданням буде радше PR-компанія, ніж залучення значних сум до бюджету. З оперативних даних про виконання федерального бюджету Росії випливає, що на 10 березня перевищення витрат скарбниці над її доходами становило 3,2 трильйона рублів", — каже аналітик.

Підписка на облігації була в СРСР обов'язковою, громадян змушували віддавати державі один місячний оклад на рік. Щоправда, робити це дозволяли частинами — по 7-8% зарплати щомісяця. З післявоєнного періоду, в 1957 році радянське керівництво зіткнулося з необхідністю виплачувати за позиками приблизно стільки ж, скільки щорічно позичало. Борг сягнув половини дохідної частини бюджету СРСР. Тоді керівництво країни оголосило дефолт — заморозило всі виплати на 25 років. Частково цей борг було погашено в 1970-ті роки, втім, повернули гроші не всі: багато хто просто не зберігав папери так довго, а крім того, купівельна спроможність рубля впала.

Минулого року російський бюджет заробив від продажу нафти і газу 384 млрд доларів. Стільки в країну від експорту не надходило ніколи за всю її пострадянську історію. Попри надприбутки, дефіцит федерального бюджету 2022 року склав 3,3 трильйона рублів (до війни планувався профіцит 1,3 трильйона рублів).

"Коментарі" також писали про те, що російський диктатор Володимир Путін, який розпочав повномасштабну війну в Україні тепер заявляє, що Російська Федерація бореться за своє існування.

Як повідомляв портал "Коментарі", замість запланованого профіциту бюджету, з 2022 року Російська Федерація вийшла з дефіцитом, потративши на війну в Україні 5,5% свого ВВП. І це за спроб залатати дірки в державній скарбниці завдяки додатковим податкам для бізнесу і запозиченням із Фонду національного добробуту.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим закінчиться війна в Україні: 5 сценаріїв.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини