Головна Новини Світ Росія Як Кремль зачищає громадський простір Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Кремль зачищає громадський простір Росії

Російських правозахисників «чекає» звичайний набір статей: дискредитація російської армії, порушення під час реєстрації або причетність до іноагентурної мережі

23 березня 2023, 17:37
Поділіться публікацією:

Репресії проти правозахисників у Росії тривають. У працівників центру “Меморіал” проводять обшуки. Привід — кримінальна справа щодо так званої “реабілітації нацизму”. Інформаційно-аналітичний центр “Сова” незабаром можуть ліквідувати за порушення принципу регіональності. Про це повідомили на сайті правозахисної організації, пишуть "Коментарі".

Як Кремль зачищає громадський простір Росії

Чому Путін боїться правозахисників і переслідує їх

Міністерство юстиції Росії вже подало позов до Московського міського суду з вимогою ліквідувати центр “Сова”. Причому, єдиною причиною називають порушення так званого принципу регіональності. Мовляв, зареєстровані в Москві, а дозволяєте собі працювати по всій території РФ.

Директор “Сови” Олександр Верховський заявив: той факт, що влада в Росії вже навіть не намагається шукати правдоподібні звинувачення — поганий сигнал для всіх правозахисників.

“Адже таким чином можна закривати будь-які організації абсолютно не з політичних причин, а з яких завгодно. І цим можуть скористатися чиновники в якихось, можливо, зовсім непотрібних керівництву країни цілях. Тож це погана вигадка. Але, звичайно, у мене мало надії, що влада від неї відмовиться. За нинішніх обставин репресивні тенденції лише посилюються”, — сказав Олександр Верховський в інтерв’ю “Радіо Свобода”. 

До позову Верховського виключили з Ради з прав людини при Путіні. Тепер “Сова”, яка останні 20 років порушувала в російському суспільстві теми шовінізму і ксенофобії, дотримання прав людини, репресій за антивоєнну позицію і використання екстремістського законодавства проти неугодних, сама стала неугодною.

“Зараз влада вирішила, що це зручний метод, аби зачищати громадський простір, щоб знищувати останні інститути громадянського суспільства, які залишилися у вигляді некомерційних, недержавних організацій”, — каже російський адвокат Микола Полозов.

Раніше порушення принципу регіональності стало приводом для ліквідації Московської Гельсінкської групи. У РФ також продовжують переслідувати учасників найстарішої та найавторитетнішої російської правозахисної організації, лауреата Нобелівської премії — центру “Меморіал”. Його, як і Московську Гельсінську групу, ліквідували за рішенням суду.

Главу центру Олега Орлова звинуватили вже в повторній дискредитації російської армії. До співробітників “Меморіалу” прийшли силовики з обшуками у справі про так звану “реабілітацію нацизму”.

“Що таке “Меморіал”? Це ж не табличка на офісі — це люди. Щодо Орлова порушено кримінальну справу щодо реабілітації нацизму. Це продовження системної, спланованої політики, яка затверджена вищим російським керівництвом зі знищення елементів громадянського суспільства”, — резюмував Полозов.

Ще з листопада про переслідування заявляє російська “Рада матерів і дружин”. Активістки організації розповідають про грубі порушення під час мобілізації росіян. Вони не раз спростовували твердження вищого військово-політичного керівництва Росії про те, що строковиків на війні немає.

Учасниці організації раніше навіть просили Путіна про зустріч, але їх, як і колег із Комітету солдатських матерів, не запросили.

“Нас починають переслідувати, за нами стежать, за нами їздять машини, ходять люди — це що, захід залякування? З одного боку, Путін зустріч із матерями влаштовує, а, з іншого боку, тих матерів, які хочуть до нього потрапити, за ними стежать. Найімовірніше, це стежать спецслужби”, — заявила засновниця “Ради матерів і дружин” в інтерв’ю “Настоящему времени” Ольга Цуканова.

Кремль планує ліквідувати правозахисні організації в країні, стверджує директор Московської Гельсінкської групи Світлана Астраханцева. Боротьба правовими методами в країні з повною деградацією судової системи навряд чи має перспективи, вважають юристи. Режим, каже адвокат Микола Полозов, приготував для правозахисників звичайний набір статей: дискредитація російської армії, порушення під час реєстрації або причетність до іноагентурної мережі.

Як писали "Коментарі", після вчорашніх ракетних ударів рашистів по Запоріжжю та нальотів дронів на Київщину, від яких загинув десяток людей, в Офісі президента України назвали росіян "нацією-терористом".

Йшлося на порталі "Коментарі" і про то, що за підсумками війни у Зеленського пропонують позбавити Росію її головного козиря — ядерного потенціалу.

Читайте також на сайті "Коментарі" — Путіна пропонують судити заочно: Україна внесла пропозицію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини