Головна Новини Світ Росія Як росіяни ставляться до загрози нападу на Україну - результати опитування
commentss НОВИНИ Всі новини

Як росіяни ставляться до загрози нападу на Україну - результати опитування

Росіян не хвилює загроза конфлікту в Україні

3 лютого 2022, 11:29
Поділіться публікацією:

The Guardian опитало росіян стосовно того, чи вважають вони, що Росія стоїть на порозі нового великого конфлікту в Україні.

Як росіяни ставляться до загрози нападу на Україну - результати опитування

Пасажири на станції Театральна Московського метро - The Guardian

"Війни не буде – не може", – сказав священник Собору Збройних сил Росії Олексій Рожков.

Рожков сказав, що не бачить, що може спонукати Росію почати атаку на Україну сьогодні – незважаючи на публічні ультиматуми Володимира Путіна на захід і танки, ракети та інше озброєння.

"Коли Росія пішла на війну, вона пішла на війну з певної причини. Але немає жодної причини для цього кровопролиття, нічого вартого в сучасному світі немає. За що б [люди] боролися? … А як можна вести війну без людей?", – сказав Рожков. 

Незважаючи на попередження США про те, що напад може бути неминучим, росіяни у це не вірять.

"Лідерам потрібно говорити жорстко, це просто істерика. Путін агресивний: він ризикує, можливо, він робить помилки. Але це все лише переговори", – сказав 36-річний Костянтин Данілін, який привів двох своїх дочок покататися на тюбінгу в Парк розваг під Москвою, відкритий російськими військовими. 

Тепер, коли Росія наближається до, можливо, ще більш доленосної війни, створюється відчуття, що громадськість ледве звернула увагу, незважаючи на попереджувальні знаки, які надходять з обох сторін.

Денис Волков із незалежного соціологічного агентства "Левада-Центр" сказав: "Коли протягом останніх двох-трьох місяців ця тема порушується групами, люди кажуть: "Ой, як тільки я чую слово [Україна], я просто хочу змінити канал. Я навіть не хочу знати, що там відбувається. Знову Україна, знову війна, я навіть не хочу в це лізти".

У грудні "Левада-Центр" виявив, що більшість росіян не вірять, що в Україні буде більш масштабна війна. У тому ж опитуванні дві третини респондентів звинуватили США, НАТО або Україну в ескалації напруженості.

"Ніхто не хоче [війни], але внутрішньо вони готові до цієї ситуації", – сказав Волков.

Волков сказав, що відсутність ентузіазму та уваги до конфлікту також може дати Кремлю можливість.

Головний редактор незалежного телеканалу "Дощ" Тихон Дзядько зазначив, що помітив підвищене занепокоєння в колі своїх друзів, багато з яких протестували проти початку війни в 2014 році.

Але зрозуміло, чому реакція громадськості може бути приглушена, сказав Дзядько. По-перше, війна в Україні триває вже вісім років і росіяни поволі звикають до неї. По-друге, російське суспільство настільки пригнічене репресивною атмосферою влади, що важко уявити, щоб зараз відбувався б якийсь протест.

З іншого боку, у Кремля мало мотивів активізувати громадську думку щодо конфлікту.

"Ніхто не розуміє, чому сталася ескалація. І ніхто не розуміє, кому це потрібно. Абсолютна більшість людей, яких я знаю, не хочуть цього. Це не якась священна війна проти агресора, який напав на вашу країну. Це реалізація якихось невимовних геополітичних інтересів, які можуть призвести до загибелі людей", – сказав Дзядько. 

Є також ознаки того, що навіть в елітних ділових колах, які виграли від доступу до Кремля, багато людей стали незадоволені ситуацією.

"Хоча ніхто не хоче війни, не очікуйте, що великий бізнес встане і висловить свою опозицію. Ми стали пасажирами. Бізнес-спільнота обговорюватиме війну лише на своїх кухнях. Усі будуть мовчати на публіці", — сказав цього тижня один інвестиційний банкір "Москва Таймс", анонімно. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", США просить Китай, Японію та Індію постачати газ до Європи, якщо Росія нападе на Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини