Головна Новини Світ Росія Як вибити з росіян дух імперіалізму та зупинити війну: експерти озвучили варіанти
commentss НОВИНИ Всі новини

Як вибити з росіян дух імперіалізму та зупинити війну: експерти озвучили варіанти

Безпрецедентні санкції поки що не дають бажаного ефекту - оп'яніла духом імперіалізму верхівка Кремля продовжує війну

5 квітня 2022, 17:28 comments1449
Поділіться публікацією:

Європейські країни активно висилають російських дипломатів, готують новий пакет санкцій. Чому Росія, яка, в принципі, нормально розвивала відносини з Європою, не змогла подолати імперський комплекс – і влаштувала війну? Як можна вибити з росіян дух імперіалізму? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як вибити з росіян дух імперіалізму та зупинити війну: експерти озвучили варіанти

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Які б санкції не ввели – доки не буде повної відмови від купівлі російських енергоносіїв – ніхто в Кремлі не ворухнеться

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник розмірковує так:

"Історія показала, що комплекс імперця долається лише шляхом знищення тих людей, які несуть у собі цей комплекс. Німеччині знадобилося дві світові війни, щоб зрозуміти, що імперія, м'яко кажучи, не те, що їм треба. Франції знадобилася не одна війна, у тому числі колоніальна, щоб усвідомити, що імперій вона вже не буде. Росії, схоже, також потрібна не одна війна, щоб позбутися цього комплексу".

Експерт із жалем зазначає, що керівництво РФ свідомо останні десять років роздмухувало комплекс імперськості у свого населення.

"І зараз Путін, по суті, реалізує суспільний запит росіян – на знищення всіх сусідів заради "великої Росії". Причому звичайному івану, який живе десь у Хабаровську в убогій халупі абсолютно не важливо, що він живе у лайні. Йому важливо, щоб Росію боялися, щоби вона щось захоплювала, когось знищувала", – акцентує Микола Мельник.

Тобто, пояснює він, концентрація уваги не на внутрішньому, не на тому, що відбувається у власній державі, чому вона не може дати в соціально-економічному сенсі нормальне життя своїм громадянам, а на те, що відбувається, як вони кажуть, "за поребриком".

"Європейський Союз, на жаль, поки що досить мляво реагує на те, що відбувається. Санкції недостатньо потужні. Можливо, так робиться для того, щоб можна було їх постійно посилювати. Схоже, що Європа та весь цивілізований світ до останнього сподівалися, що будуть якісь економічні засоби, здатні змусити Росію відступити від агресивної політики. Як бачимо, це не працює. Хоч би які санкції не вводили — це не впливає на агресора. Війна триває, причому з кожним днем ​​– дедалі більше у жорсткій формі", – наголошує аналітик.

За його словами, вже зрозуміло, що яких би санкцій не ввели — доки не буде повної відмови від купівлі російських енергоносіїв — ніхто в Кремлі не ворухнеться. Грошей вистачатиме для підтримки власної економіки та військової машини.

"Але тотальне ембарго на російські енергоносії, на жаль, не розглядається ЄС. Хоч такий крок призвів би до того, що російська держава у нинішньому вигляді проіснувала б близько півроку. А потім там почали вводити карткову систему, і не тільки на цукор. З усіма наслідками, що випливають…", – резюмує Микола Мельник.

Українцям треба розуміти – ми зможемо нормально існувати лише тоді, коли Російська Імперія буде зруйнована

Психолог, волонтер Валентин Кім пояснює, що ключовою рисою Російської Імперії є така особливість імперіалізму – нескінченне розширення.

"Путін недаремно казав, що Росія не має кордону. Маючи на увазі, що імперія не має меж. Імперія немає і внутрішніх цілей. Її цілі завжди лише зовнішні. Їй завжди потрібні якісь зовнішні обрії. Зупинитись вона може лише там, де зустрічає жорсткий опір", – зазначає експерт.

Минають століття, продовжує він, а структура російського наративу не змінюється. Знову "великий народ", знову "підступний Захід", знову — розширення до нескінченності. Знову пошук внутрішніх ворогів, на ролі яких потрапляє то міфічна "п'ята колона", то якісь інтелігенти, ліберали… Хто завгодно, тільки самі росіяни винні у цьому, що із ними відбувається. Чому за відносно непоганого життя вони "раптом" через чергові свої агресивні діяння починають жити гірше.

"Короткі періоди нормального ставлення до інших народів (включно з українцями) у Росії – це саме короткі періоди. А ключовий мотив не змінюється. Це нескінченне розширення", – наголошує Валентин Кім.

Він упевнений, що нам, українцям, треба розуміти – ми зможемо нормально існувати лише тоді, коли Російська Імперія буде зруйнована у трьох ключових своїх іпостасях.

Перша – політична руйнація. Тобто повна зміна правлячого режиму, ідеології, можлива зміна кордонів (у бік зменшення).

Друга – економічна руйнація, підрив її могутності.

"Та економічна модель, яка існує у Росії, неминуче створює мілітарні структури всередині держави. Вони рано чи пізно набувають влади – і все закінчується черговою війною", – каже психолог.

Третя – руйнація імперськості у культурному сенсі. Відмова від спадщини минулого.

"Росія активно використовує міфи, пов'язані з "непереможністю радянської зброї у Другій світовій війні" тощо. Вони називають себе "спадкоємцями Радянського Союзу". При цьому кажуть і про спадщину Російської Імперії. Тягнуть дитячі комплекси попередньої країни – у майбутнє. Намагаються відтворити минуле, культивуючи дитячі хвороби імперії. І доки росіяни не відмовляться від цього минулого, вони будуть його заручниками, – зазначає Валентин Кім. – Намагатимуться постійно відтворити імперську могутність минулого. Саме тому Російська Імперія має бути зруйнована. Якщо ми не зможемо це зробити зараз, то проблему буде перенесено на наступні покоління, на наших дітей та онуків".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Європа нарешті почала прозрівати та переконуватися у злочинності режиму Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини