Головна Новини Світ Росія Зашморг навколо Росії звужується: коли і хто може наважитися ліквідувати Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Зашморг навколо Росії звужується: коли і хто може наважитися ліквідувати Путіна

Експерти розповіли, хто в Росії може бути найбільш зацікавленим в усуненні президента РФ Путіна, після того, як Москва розв'язала війну проти України і фактично опинилася в ізоляції

14 березня 2022, 13:04 comments4212
Поділіться публікацією:

Путін розпочав репресії проти 5-ї служби ФСБ. Як пише "Медуза" – нібито за невірні дані про політичну ситуацію в Україні, що призвело до зриву початкового плану вторгнення (бліцкригу). Чи є ймовірність, що ці репресії, та й узагалі все закручування гайок, яке зараз проходить в РФ (і зовні, і всередині) призведе до усунення Путіна? Видання "Коментарі" із цим непростим питанням звернулося до експертів.

Зашморг навколо Росії звужується: коли і хто може наважитися ліквідувати Путіна

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Є три варіанти усунення Путіна від влади

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна пояснює:

"Внутрішні репресії та зовнішні санкції справді можуть призвести до спроби усунення від влади Володимира Путіна. Проте шанси на успіх поки що невисокі".

На думку експерта можна розглянути кілька варіантів такого сценарію.

Варіант перший: фізичне усунення.

"Чи може його здійснити найближче оточення Путіна з політико-військової еліти? Навряд чи. Ми бачимо, що "доступу до тіла" немає навіть у найближчих соратників, таких як голова міноборони Шойгу, голова МЗС Лавров, керівник уряду Мішустін. Чи може його здійснити ФСБ? Мабуть, може. Але для цього має виникнути певна згода на цю операцію у верхівці відомства, чого ніколи не було, та розуміння перспектив: що буде далі. Перспективи поки що туманні", – вважає Ганна Малкіна.

Варіант другий: конституційне усунення влади.

"У параграфі 2 статті 92 Конституції Російської Федерації передбачено, що "Президент Російської Федерації припиняє виконання повноважень достроково у разі його відставки, стійкої нездатності за станом здоров'я здійснювати повноваження, що належать йому, або звільнення з посади". Тема "стану здоров'я" Володимира Путіна вже давно обговорюється у західних та російських опозиційних ЗМІ. Ця тема могла стати підставою для дострокового припинення повноважень президента конституційним шляхом. Однак для цього потрібна політична воля Держдуми, яка проведе це рішення. Також це рішення має бути неформально схвалено головою уряду РФ, котрому тимчасово переходить виконання повноважень президента. На сьогоднішній день — це Мішустін, людина, позбавлена яскраво виражених лідерських якостей та амбіцій. Тому станом на сьогодні цей варіант видається малоймовірним", – зазначає політолог.

Варіант третій: революція, здійснена олігархічними структурами.

"На сьогодні найбільш постраждалою від того, що відбувається в Росії і за її межами, є промислово-фінансова еліта РФ. Саме в її середовищі все голосніше звучать невдоволення та критика чинної влади, – наголошує експерт. – Однак і тут є проблема: відсутність яскравого харизматичного лідера з олігархічного середовища, на кшталт Ходорковського, здатного очолити революцію та надихнути народні маси".

Кожен із розглянутих варіантів у будь-який момент може стати реальним, але на сьогоднішній день усі вони не готові до реалізації, резюмує Ганна Малкіна.

Бізнес цілком може матеріально профінансувати усунення Путіна

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля вважає, що змова з метою усунення Путіна від влади може статися не так через те, що нібито якась помилкова інформація була надана йому про ситуацію в Україні, скільки через те, що санкції серйозно вдарили по Росії. По всьому бізнесу — від великого, до середнього та дрібного.

"Колосальне падіння доходів особливо відчув зараз великий бізнес, але поступово все це позначиться на всіх. До того ж, може сформуватися якийсь протестний сегмент з-поміж матерів, родичів загиблих або потрапили в полон російських солдатів. Плюс – інфляція, різке зростання цін, втрата заощаджень, – перераховує експерт.

Він припускає, що замах на Путіна може організувати великий бізнес, змовившись з частиною силовиків (не верхівки, а других-третіх осіб). У тому числі через посилення репресій.

"Фактично, для багатьох у РФ стає зрозумілим, що країна скочується у прірву. І зупинити це падіння неможливо без зупинки війни та виплат репарацій за заподіяні Україні збитки. А все це неможливо, допоки Путін залишається керівником Росії. І чим довше він залишається при владі, тим глибше впаде Росія, тим більша ймовірність тим чи іншим особам потрапити під санкції (з боку Заходу) та репресії (з боку російського керівництва). Отже, бізнес цілком може матеріально профінансувати усунення Путіна. Ходять чутки про можливість його отруєння. Але якщо Путін, як то кажуть, ховається у бункері, це укриття можна заблокувати. І тоді воно стане пасткою. В'язницею і навіть могилою", – прогнозує Володимир Воля.

Палацовий переворот можливий за таких обставин: слабкість самого "царя", його смерть або – внаслідок військової поразки

На думку політолога, конфліктолога Богдана Петренка, цілком логічно, що і російська влада, і російська спецслужба, і російська армія очікують глобальні розбирання за результатами проваленої "спецоперації" в Україні.

"Чи стане в результаті російська військово-каральна машина більш ефективною? Навряд чи. Бо всі розбірки в таких окостенілих як російська системах закінчуються лише одним – зміною осіб на керівних посадах. А всі клани набиралися по тому самому критерію: прихильності до керівництва, а не ефективності роботи. І саме тому я б поки що не розраховував на жодні "палацеві перевороти". Люди, які працюють на систему, бачать у репресіях можливість кар'єрного зростання. Тому альтернативні клани можуть навіть підтримати репресії", – пояснює конфліктолог.

Богдан Петренко наголошує, що палацові перевороти в мілітарних державах можливі за таких обставин: слабкість самого "царя", його смерть або – внаслідок військової поразки.

"Поки цього не станеться, російська ментальність чиновництва сприйматиме як належне будь-яким репресіям", – упевнений експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — по Сумщині ворог завдав авіаударів – найбільше дісталося Охтирці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини