Головна Новини Світ Росія Збирають усіх із бойовим досвідом: навіщо на Схід України відправляють російських найманців
commentss НОВИНИ Всі новини

Збирають усіх із бойовим досвідом: навіщо на Схід України відправляють російських найманців

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заперечив дані про те, що на Сході України російські найманці

23 грудня 2021, 18:15
Поділіться публікацією:

Протягом останніх тижнів російські найманці відправлялися на Схід України, контрольований сепаратистами, щоб посилити оборону проти українських урядових сил, оскільки напруга між Москвою і Заходом зростає. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на чотири джерела.

Збирають усіх із бойовим досвідом: навіщо на Схід України відправляють російських найманців

Прем'єр-міністр самопроголошеної «Донецької народної республіки» Олександр Бородай - фото з відкритих джерел

Останніми тижнями Росія перемістила десятки тисяч регулярних військових на плацдарми ближче до України, а потім вимагала від Заходу термінових гарантій безпеки, покликаних, за словами Москви, запобігти використанню України та інших сусідніх країн як бази для нападу на неї. 

Захід і Україна зі свого боку звинуватили Росію в тому, що вона зважує на новий напад на свого сусіда вже наступного місяця, що Москва заперечує.

З чотирьох анонімних джерел троє описали свої пропозиції від найманців-вербувальників поїхати на Донбас. Вони сказали, що рекрутери не розкрили, кого вони представляють. Усі чотири джерела відмовилися назвати імена, посилаючись на побоювання за свою безпеку.

"Тут аншлаг. Збирають усіх з бойовим досвідом", – сказав один із тих, хто прийняв пропозицію.

Він сказав, що раніше воював в Україні та Сирії за групи російських охоронців, чиї операції були тісно пов'язані зі стратегічними інтересами Росії. Він відмовився назвати підрядників. Боєць заявив, що планує приєднатися до інших найманців.

Кремль каже, що не має нічого спільного з приватними російськими військовими підрядниками, чиїх оперативників він описує як добровольців, які не мають жодного зв’язку з державою.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков сказав: "Ми вперше чуємо про це і не знаємо, наскільки правдиві ці твердження".

Пєсков сказав, що на Сході України не було і ніколи не буде російських регулярних сил чи військових радників, і що Москва не планує їх туди відправляти. Київ заперечує це і стверджує, що на сході присутні регулярні сили російської армії.

Олександр Іванов, голова неурядової групи "Спільнота офіцерів міжнародної безпеки", що представляє російських підрядників у Центральноафриканській Республіці, заявив, що у нього немає "жодного підтвердження" того, що будь-який російський найманець був направлений в Україну.

Три джерела заявили, що не знають про будь-які плани нової атаки Росії на Україну або про підготовку, яка передбачала б, що атака наближається.

Один із бійців — контрактник, який брав участь у російських операціях за кордоном і вже прибув на Схід України, повідомив, що розгортання відбувалося в оборонних цілях. Те саме сказав перший найманець.

Інше джерело повідомило, що він не брав безпосередньої участі в розгортанні, але підтримував зв’язок з людьми на місцях, які пройшли спеціальне навчання. Він сказав, що метою розгортання було те, що він назвав диверсійною діяльністю для підриву стабільності в Україні.

Експрем'єр-міністр ДНР, голова Спілки добровольців Донбасу Олександр Бородай заявив, що його організація не причетна до вербування будь-яких найманців для Сходу України. Члени його організації раніше воювали в Україні та Сирії.

"Якщо і коли буде потрібно, ми покличемо людей, але поки що дзвінків не було", – сказав Бородай, який також є депутатом від керівної партії Росії "Єдина Росія".

Речник сепаратистів Едуард Басурін заявив, що йому нічого не відомо про недавнє розміщення Росією силових структур на Сході України.

У Службі військової розвідки України від коментарів відмовилися, а СБУ не відповіла на запит про коментар.

Як повідомляли раніше "Коментарі", колишній український військовий "зливав" секретні дані російським спецслужбам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини