Головна Новини Світ Росія ЗСУ на Курщині: про що говорить реакція росіян, чи оголосить Путін нову хвилю мобілізації
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗСУ на Курщині: про що говорить реакція росіян, чи оголосить Путін нову хвилю мобілізації

Наразі ідея мобілізації не знаходить відгуку серед більшості путінського режиму

15 серпня 2024, 18:50
Поділіться публікацією:

Операція ЗСУ в Курській області продовжується вже більше тижня. При цьому російські пропагандисти продовжують розказувати, як важливо боронити рідну землю і, що зараз як ніколи Росії потрібно єднання. При цьому чомусь черг в військкоматах Москви, Санкт-Петербурга та й інших великих міст не видно. Про що говорить реакція звичайних росіян на те, що відбувається в їхній країні? Чи може Путін використати цей "прорив", як привід оголосити чергову хвилю мобілізації в РФ? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

ЗСУ на Курщині: про що говорить реакція росіян, чи оголосить Путін нову хвилю мобілізації

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Путін ухвалив рішення по використанню тактики випаленої землі

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок так прокоментував ситуацію:

"Стосовно того, чи буде Путіним оголошена мобілізація, то те, що я вже зараз можу фіксувати з обговорень у ЗМІ, у телеграм-каналах, то така ідея гуляє у Кремлі, але вона не знаходить відгуку серед більшості путінського режиму. Тому що це рішення має бути колегіальним, тобто всі мають погодитися на нього. Тому що, якщо це буде особисте рішення Путіна, то воно може спровокувати соціальне невдоволення, яке мало місце у 2022 році, коли він оголошував часткову мобілізацію. Тому нині Путін стримується з мобілізацією, але я цього не виключаю в майбутньому. Все буде залежати від того, як будуть розвиватися події в Курській області".

Валерій Клочок зауважив, вже очевидно, що Путін ухвалив рішення по використанню тактики випаленої землі і примусова евакуація з чотирьох прикордонних районів Курської області якраз тому і є підтвердження. 

"Окрім того, росіяни вже розганяють інформацію про можливу евакуацію в 150-кілометровій зоні Курської АЕС. Причина невідома, але можна здогадатися, що найближчим часом ми побачимо масове застосування КАБів по позиціях Збройних сил України. "Кто не спрятался я не виноват" — приблизно так буде виглядати ця історія. Саме тому і оголосили евакуацію. Просування Збройних сил України сповільнилося. ЗСУ зараз займають позиції. Відтак готуються до наступу росіян", – зазначив керівник Центру громадської аналітики "Вежа". 

Резюмуючи, експерт наголосив, що рішення про чергову хвилю мобілізації може бути Путін використане, але поки що не факт.

Російське населення в більшості своїй інфантильне

Військовослужбовець ЗСУ, політичний консультант Олександр Антонюк нагадав, що в 90-ті роки після розвалу Радянського Союзу виглядало так, що Росія нібито намагалась стати на демократичні рейки. 

"Після приходу Путіна до влади територією Росії пройшла серія терактів. Таким чином влада намагалася нав'язати росіянам думку, що в Росії має формуватися міцна рука, яка завжди захистить простий народ. Вибудовувався своєрідний консенсус в суспільстві, яке потім попадало під деградацію як активна його частина так і в цілому. Консенсус цей полягав в тому, що народ, який, умовно кажучи, живе своїм життям, не лізе в політику, а влада його не кидає в топку. Відтак велика частина російського бюджету йшла саме на армію, бо суспільству нав'язувалася думка, що це ключове", – зазначив експерт. 

За його словами, в 2022 році Кремль відверто вірив в те, що Україна впаде. І, коли бліцкриг росіян посипався, то основна частина елітних російських військ була утилізована в Україні. І саме тоді на осінь 2022 Кремль запустив мобілізацію. 

"Не складно пригадати, яким чином та мобілізація проходила на території Росії. Тоді велика кількість росіян виїхала з країни. З одного боку Кремль зробив правильно, тому що він дав змогу виїхати тим, хто активно виступав проти війни. Хоча здебільшого росіяни – це люди, які є рабами і їм, що скажеш, те вони будуть робити. Але, разом з тим, вже тоді почалося формування негативних думок у громадян Росії, які звикли дивитися на перемоги "русского мира" по телевізору воно. Тому, якщо і буде друга хвиля мобілізації в Росії, то вона буде викликана не тільки подіями в Курській області, а іншими викликами. Зараз Кремль стоїть на роздоріжжі, що простіше – мобілізувати чи спробувати затягнути окремі категорії громадян на війну. Саме під це була прийнята серія законів, що стосується тих людей, які нещодавно отримали російське громадянство, зокрема мігрантів. Тобто режим до останнього буде намагатися уникати масової мобілізації росіян, в першу чергу, в таких містах, як Санкт-Петербург та Москва. Тому що події, які можуть відбуватися в мегаполісах – це не глубинка. Мобілізація можлива, але відкриття курського напрямку вже зруйнувало міф про те, що може спрацювати відоме гасло "Вставай страна огромная!", — зауважив Олександр Антонюк. 

Експерт також звернув увагу на те, що більшість росіян, які зараз проживають на території Росії, підконтрольній Збройним силам України, не чинять жодного спротиву.

"Складається враження, що їм взагалі все рівно, що відбувається у них на їхній землі. Для порівняння можна згадати події, які відбувалися в Херсоні, коли туди зайшли російські війська. Тоді розпочалися великі акції протесту. Тут же ми можемо говорити, що в більшості своїй російське населення інфантильне і саме воно точно не підніметься. І тим паче в тих місцях, де життя має досить непоганий рівень добробуту", – підсумував Олександр Антонюк.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливі переговори з РФ після Курської операції: чого чекати від Москви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини