Головна Новини Світ Росія Звернення Путіна до Федеральних зборів: до чого готуватись Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Звернення Путіна до Федеральних зборів: до чого готуватись Україні

Експерти розповіли, яких заяв варто очікувати від сьогоднішнього виступу президента Росії

21 квітня 2021, 11:55 comments4224
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 21 квітня, очікується звернення президента РФ Володимира Путіна до Федеральних зборів. Які можуть бути зроблені важливі заяви в ракурсі України і не тільки? До чого нам потрібно бути готовими, враховуючи скупчення російської воєнщини на наших кордонах? Ці запитання "Коментарі" вирішили поставити експертам.

Звернення Путіна до Федеральних зборів: до чого готуватись Україні

Звернення Путіна до Федеральних зборів. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Це буде програмна промова Путіна, де той розставить акценти щодо внутрішніх і зовнішніх пріоритетів Росії"

Експерт програми "Міжнародна й внутрішня політика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ігор Тишкевич підкреслює, що з точки зору загальної тональності в діалозі з Україною і колективним Заходом, РФ останнім часом намагається максимально не суб'єктивізувати Україну. У такому ключі акценти будуть і у зверненні Путіна, вважає він.

"Припускаю, що торкаючись української теми, Путін буде заявляти щось на зразок про бажання Москви забезпечити мир, що Києву слід домовлятися безпосередньо з ОРДЛО, про необхідність щось робити з українською державою. Теоретично щось можуть пообіцяти  стосовно Донбасу. Але обіцяти — не означає одружитися. Для РФ на сьогодні в анексії Донбасу нема потреби. Їй важливо розхитувати ситуацію в усій Україні", — пояснює Ігор Тишкевич.

Він підкреслює, що це буде програмна промова Путіна, де той розставить акценти щодо внутрішніх і зовнішніх пріоритетів Росії. І Україна тут — лише одна з ...

"Путін говоритиме про США, ЄС, Молдову, Сирію, Лівію. І його риторика щодо України буде виходити із загальної конструкції, — зазначає експерт. — Щодо Лівії останні переговори про припинення вогню стали компромісом між РФ та європейськими країнами. Ситуацію в Нагірному Карабасі, під час конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, врегулювали фактично РФ і Туреччина. Спираючись на ці та інші приклади, Путін може дати посили Заходу в стилі: із кількох майданчиків нам вдалося вирішити питання без керівництва держав, де був конфлікт — давайте зробимо так і з Україною".

Можливі й акценти щодо Білорусі в стилі того, що це — російська зона впливу. Так що Путін говоритиме про інтеграцію, підтримку і так далі, вважає Ігор Тишкевич.

"Але на відміну від ситуації серпня-вересня 2020 року, Лукашенко відчуває себе впевненіше. Тому практична реалізація інтеграції, чому він всіляко чинить опір, під питанням. Так, у РФ є важелі впливу у зв'язку з кризою в Білорусі. Але вони виснажуються з кожним місяцем. У Мінську це бачать. Максимум, що можуть оголосити — повернення до гасел і тез початку "нульових". Говоритимуть про загальні податки, політичну інтеграцію, загалом зовнішньополітичний вектор. Владою ж не готові ділитися з росіянами ні Лукашенко, ні білоруські політичні та економічні еліти", — резюмує експерт.

"Сьогодні у Путіна буде день прийняття важливих рішень"

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко прогнозує, що в путінській промові сьогодні будуть такі меседжі: Україна не робить висновків, узурпує владу, наше керівництво і просуває народ і державу в бік війни.

"Нібито це видно з дій військових і силових структур стосовно жителів ОРДЛО, де вже понад 700 тисяч стали громадянами РФ. Почуємо посили в стилі "не залишимося байдужими до долі російськомовних". В цьому ракурсі вчорашнє відеозвернення президента України, в якому він торкнувся питання війни і миру, концентрації російських військ біля наших кордонів, — це, перш за все, звернення верховного головнокомандувача. Зеленський зробив ще один крок для того, щоб вирішити конфлікт дипломатичним, політичним шляхом. Реалізувати крок на випередження, щоб не скотитися у війну, яку готує РФ. Реакція Путіна стане більш зрозумілою якраз таки після його звернення до Федеральних зборів", — зазначає Ігор Романенко.

Він також звертає увагу на сьогоднішній візит до Москви президента Білорусі Олександра Лукашенка.

"Сьогодні у Путіна явно буде день прийняття важливих рішень, — вважає генерал. — Не факт, що озвучить їх, але якісь моменти — може. З точки зору військових і стратегічних питань, не можна довго тримати війська в такому стані, в якому їх тримає зараз Кремль біля українсько-російського кордону і в Криму. Для ефективного застосування вони майже готові. У тому числі — через погодні умови. Ситуація у світі навряд чи буде кращою для Росії. Думаю, у Кремля є тиждень від сьогоднішнього дня для прийняття важливих рішень в ракурсі ескалації або деескалації".

Раніше "Коментарі" писали, якою може бути реакція Кремля на відеозвернення Володимира Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини