На Гаїті призначили тимчасового президента

Тимчасовим президентом став спікер парламенту

Сенат Гаїті призначив тимчасового президента. Замість убитого президента Жовенеля Моїза тимчасовим главою держави стане спікер Сенату Жозеф Ламбер. Про це повідомляє Reuters з посиланням на відповідну резолюцію Сенату.

Ламбер повинен принести присягу в парламенті. Він буде виконувати функції президента до вступу на посаду обраного президента на виборах 7 лютого 2022 року.

Напередодні експерти оцінили для порталу "Коментарі", до чого може привести вбивство Моїза? Хто в цьому може бути зацікавлений? Яка роль США в тому, що відбувається? Так, кандидат політичних наук Олександр Мішин нагадав, що Гаїті - найбідніша і найбільш проблемна держава Карибського басейну, що живе дуже багатим політичним життям, адже саме з цієї країни почалася деколонізація Латинської Америки. Він додав, що в країні вже багато років йде справжня війна всіх проти всіх, і прості гаїтянці відчайдушно ведуть боротьбу за фізичне виживання. За його словами, правління вбитого президента Жовенеля Моїза вписується в цю модель безвиході.

Нагадаємо, президента Гаїті Жовенеля Моїза вбили озброєні стрілки, які проникли посеред ночі в його будинок. Інцидент трапився 7 липня о першій годині ночі за місцевим часом. Житло президента Гаїті було розташоване в столиці Гаїті, місті Порт-о-Пренс. Крім Моїза поранення отримала і його дружина, Мартін Марі Етьєн. Поки тимчасова влада не повідомляє, в якому стані знаходиться перша леді.

8 липня затримали можливих вбивць президента Гаїті Жовенеля Моїза.

Загиблому главі Гаїті виповнилося 53 роки. Найвищу посаду в державі він займав з 2017 року. При цьому декількома місяцями раніше влада Гаїті повідомляла, що на Моїза готувався замах, але його вдалося уникнути.