Головна Новини Світ Пiвденна Америка Стало відомо, чому із бразильського мирного плану зник пункт по непорушність кордонів
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, чому із бразильського мирного плану зник пункт по непорушність кордонів

План Китаю та Бразилії щодо врегулювання війни в Україні повторює всі наративи Кремля

сьогодні, 10:05
Поділіться публікацією:

Спроби залучити Бразилію до врегулювання війни між Росією та Україною навряд чи будуть успішними, заявив в інтерв'ю "Главкому" український посол у Бразилії Андрій Мельник.

Стало відомо, чому із бразильського мирного плану зник пункт по непорушність кордонів

Україна і Бразилія

За його словами, такі країни, як Індія, Китай і Бразилія мають тісні зв'язки з Росією, хоча їхня риторика щодо України різниться. Зокрема, в останньому варіанті бразильсько-китайського мирного плану зник пункт про непорушність кордонів, що викликає занепокоєння.

"Такий підхід для нас є, звичайно ж, значним викликом. Він дуже розчаровує На цю тему були дуже відверті розмови з бразильськими топ-дипломатами. Відповідь була така: згадки про територіальну цілісність серед шести пунктів їхнього плану немає, бо це нібито є само собою зрозумілим. Мовляв, ми ж не посилаємося постійно на Конституцію, вона і так завжди діє. Якщо бути відвертим, то такий аргумент звучить не дуже непереконливо, м’яко кажучи", — сказав Мельник.

Дипломат вважає, що китайський вплив на цей мирний план значно переважає бразильський. Зустрічаючись із керівниками одного з найвпливовіших аналітичних центрів Бразилії, Мельник почув, що Бразилія зробила лише 20% внеску у цей документ, і він не викликає значної підтримки в бразильському суспільстві.

"Саме міжнародне право є фундаментом територіальної цілісності Бразилії. Тому дуже дивно чути, як сьогодні бразильці філософствують про важливість чинника "легітимних" безпекових інтересів Москви чи "загрозливе" розширення НАТО, дублюючи сумнозвісні наративи Кремля", — підкреслює посол.

Мельник вважає, що врегулювання конфлікту за участю Бразилії не матиме шансів на успіх, поки ця країна підтримуватиме діалог лише з однією стороною. Тобто, на його думку, без зміцнення довіри на найвищому рівні між Україною та Бразилією будь-які мирні ініціативи будуть приречені на провал.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що президент Володимир Зеленський розкритикував Китай та Бразилію за їх мирну ініціативу, яка була узгоджена без України, але з інтересами Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини