Головна Новини Світ Пiвденна Америка Вулкан у Гватемалі засипає попелом все довкруги: от-от розпочнеться виверження
commentss НОВИНИ Всі новини

Вулкан у Гватемалі засипає попелом все довкруги: от-от розпочнеться виверження

Стовбури попелу висотою у 3 км та викиди лави довжиною 1,2 км - місцева влада оголосила про режим підвищеної готовності

10 лютого 2021, 20:03
Поділіться публікацією:








Вулкан Пакая у Гватемалі вже кілька днів збільшує свою активність і викидає в повітря стовбури попелу, про це повідомляє Explica.

Вулкан у Гватемалі засипає попелом все довкруги: от-от розпочнеться виверження

Вулкан Пакая готується до виверження в Гватемалі. Фото: Twitter

За даними Інституту сейсмології, вулканології, метеорології та гідрології Гватемали, вулкан збільшує свою стромболіанську активність, постійно відбуваються вибухи, деякі доволі потужні, що свідчить про готовність вулкану до виверження.

Пакая викидає стовбури попелу у західному та північно-західному напрямку на відстань близько 70 кілометрів. Інстутутом була зафіксована хмара вулканічного матеріалу на висоті приблизно 3000 — 3200 метрів на рівнем моря, яка рухається у північно-східному напрямку.

Були зафіксовані також лавові потоки довжиною до 1,2 км у кількох напрямках та ймовірність появи нових.

У зв'язку з цим владою були оголошені попередження щодо відвідування територій довкола вулкану, а також наголосила на необхідності для місцевих жителів спостерігати за активністю вулкана та бути готовими до евакуації у найближчі спеціальні евакуаційні табори.

Також Управління цивільних польотів країни оголосило "жовтий" рівень небезпеки та попередило пілотів про те що зона розпилення попелу вулканом перевищує 1 км.

Під час попереднього сильного виверження вулкану Пакая 27 травня 2010 року загинув журналіст, який знімав сюжет для телеканалу.

Пакая — є активним вулканом з 1965 року, майже весь цей час він знаходиться у стані активності "стромболіанського" типу (вибухова діяльність відбувається протягом тривалого часу, іноді викидаються стовбури попелу, але виверження як такого не відбувається). Перше виверження вулкану Пакая відбулося близько 23 тисяч років тому.

Нещодавно відбулося друге за два місяці виверження одного з європейський вулканів Етна, який знаходиться на острові Сицилія. "Коментарі" розповідали, що вулкан вивергався усю ніч, але загрози для населення не становив.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини