Чи справді Ердоган зрадив Україну: у ВМС прояснили інцидент із Туреччиною та мінними тральщиками

У ВМС відреагували на інцидент з Туреччиною та мінними тральщиками, пояснивши, чому не потрібно говорити про "зраду"

Невірно говорити про якусь "зраду", коментуючи ситуацію, коли Туреччина днями не пропустила тральщики "Чернігів" та "Черкаси" до Чорного моря. Військово-морські сили не подавали до Анкари відповідного запиту. Як повідомляє портал "Коментарі", про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів представник ВМС України Дмитро Плетенчук.

"З огляду на дію Конвенції Монтре іншого варіанта очікувати в принципі не слід, тому, відповідно, можу лише підтвердити, що таких намірів у нас не було", - заявив Дмитро Плетенчук.

Зокрема, спікер додав, що Туреччина також не пропускає до Чорного моря і військові кораблі Російської Федерації, у зв'язку з чим "зради" в інциденті з тральщиками зовсім немає.

Варто зазначити, що у грудні Міністерство оборони Британії підтвердило передачу Україні двох тральщиків для розмінування.

Втім, у січні Туреччина вирішила не пропускати вищезгадані кораблі через свою протоку. Як зазначили в Центрі боротьби з дезінформацією Турецької Республіки, ще на початку війни в Україні Анкара закрила протоки для військових кораблів воюючих сторін. Свою позицію офіційна влада Туреччини не приховувала і не переглядала її з початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

Читайте також на порталі "Коментарі" - президент Туреччини Ердоган негативно висловився щодо перспектив членства України в ЄС: що обурило турецького лідера.

Також видання "Коментарі" повідомляло – Україна чекає від Туреччини виразних пояснень щодо візиту "делегації" з окупованого Криму.