Головна Новини Світ США Американці чекають рішучості: чи може Байден нарешті жорстко вдарити по РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Американці чекають рішучості: чи може Байден нарешті жорстко вдарити по РФ

Президент США Байден заявив, що "Путін притиснутий до стіни", але при цьому США й надалі продовжують поводитися дуже обережно, допомагаючи Україні давати відсіч агресору

23 березня 2022, 19:42 comments2310
Поділіться публікацією:

Рейтинг підтримки дій Джо Байдена в США впав до рекордного мінімуму 40%. Його дії не схвалюють 54% американців. Про це свідчить нове опитування Reuters/Ipsos. Чи може Байден піти на жорсткіші дії щодо російської агресії – якщо не заради України, то хоча б заради престижу США? Чого очікувати від нього найближчим часом? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Американці чекають рішучості: чи може Байден нарешті жорстко вдарити по РФ

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Якщо Байден не надасть Україні більш дієвої допомоги, він може не досидіти до кінця свого нинішнього терміну

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов упевнений, що Байден має піти на рішучіші дії із захисту України.

"Він зараз яскраво виражено демонструє свою слабкість. Я думаю, що якби президентом США був Трамп, Путін не наважився б відкрито атакувати нашу країну. США позиціонують себе як найвпливовіша, наймогутніша держава у світі, у неї тривалий час були тісні контакти з Україною, а тепер Україну знищують обстрілами. А Штати стверджують, що не можуть нам допомогти навіть із закриттям неба. Після розпаду СРСР, у 90-ті, у "нульові" роки, США були справді світовим лідером. І це ніхто не заперечував. Тепер все більше факторів змушують засумніватися в лідерстві Штатів, — зазначає експерт. – Це і вихід з Афганістану (схожий на втечу), і економічне ослаблення (той самий Китай уже – помітний конкурент), і нинішня ситуація в Україні (коли США відверто бояться захистити союзників). Навіть виникла гіпотеза, і її озвучував президент України Зеленський, що якщо буде завдано удару по одній із країн НАТО (Польща, Латвія) то не факт, що США відреагують належним чином".

Так що поки що все виглядає так, що США розписуються у власній слабкості, наголошує Микола Спиридонов.

"Не думаю, що якби було забезпечення повітряної безпеки України (те саме закрите небо, про яке ми просимо, і яке допомогло б зберегти безліч життів), це призвело прямо до такого зіткнення РФ із силами НАТО. З психології відомо, що агресія відбувається, коли для цього є слушні обставини. Сприятливі. А втручання США у цю війну зробило б обставини для агресії дуже несприятливими. До того ж, – акцентує експерт, – Україна точно заслужила значно більшу підтримку, протримавшись майже місяць фактично наодинці проти значно потужнішого супротивника".

Микола Спиридонов упевнений, що США мають надати нам більш дієву допомогу. І не виключає, що якщо Байден цього не зробить, він може не досидіти до кінця свого сьогодення. Про перспективи його другого терміну, схоже, говорити вже не доводиться.

"США мають втрутитися у ситуацію безпосередньо. Але чи зроблять це на практиці сказати складно. Хочеться вірити, що небо над Україною наші партнери все ж таки закриють – і війна закінчиться на сприятливих для України умовах. Тим більше, що РФ зазнає значних втрат, там наростає внутрішня напруга. Світ потрібен усім, – наголошує експерт. – Але нам потрібен за тих умов, які зможе прийняти українське суспільство. І за результатами переговорів мають бути отримані саме такі умови. Але для цього слід посилити позиції України. І США тут мають відіграти провідну роль. Тим більше, що це вигідно їм. Та й усьому світу, якщо вже на те пішло. Адже якщо не зупинити Путіна в Україні – удари можуть початися вже країнами ЄС".

Байден грає на перспективу, зокрема, не втручаючись безпосередньо в російсько-українську війну

Політичний консультант Олександр Вербицький не вважає 40% підтримки Байдена такою вже критичною цифрою.

"Війна, звісно, не популярна в американському суспільстві. Але в цьому випадку не йдеться про участь США у війні. А лише про певний гіпотетичний ризик війни між НАТО і РФ. Байден завжди зможе показати, що він разом з партнерами (що він і робить, прямуючи зараз до Брюсселя на саміт НАТО), ініціюючи при цьому всілякі санкції, до яких приєднуються інші. І це працює на його популярність", – пояснює експерт.

До того ж, зазначає він, зараз йдеться фактично про переділ світу. Але вже без участі РФ. Натомість за участю Китаю.

"Політика Байдена прагматичніша, ніж політика Трампа. І товарообіг між США та КНР зараз переважує (як економічний ефект політики Байдена) будь-які проблеми, що випливають із конфронтації Штатів із РФ. Тим більше, що США не мають такої енергозалежності від Росії, як у ЄС, – пояснює Олександр Вербицький. – Отже, на європейському економічному театрі виграє Америка, як і після Другої світової війни. А в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні виграє Китай. А ось РФ – всюди втрачає. Тож Байден грає на перспективу. У тому числі, не втручаючись у російсько-українську війну. Що, зрозуміло, не подобається нам як країні, яка живе під обстрілами, яка щодня втрачає солдатів і мирне населення. І у нас виникає резонне питання – коли глобальні світові політичні гравці, насамперед США, вирішать долю Росії? Сподіваюся, ми невдовзі почуємо-побачимо відповідь".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні триває вже 28-й день: чого чекати найближчим часом – розповіли експерти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини