Головна Новини Світ США Американо-російський саміт: чи буде підніматися тема окупованого Криму
commentss НОВИНИ Всі новини

Американо-російський саміт: чи буде підніматися тема окупованого Криму

16 червня в Женеві відбудеться зустріч президентів Росії і США

11 червня 2021, 22:56
Поділіться публікацією:

Чи буде підніматися тема Криму під час американо-російського саміту? Чи може, наприклад, питання відновлення поставок води в Крим стати розмінною монетою в процесі переговорів Путіна і Байдена? Експерти оцінили ситуацію для порталу "Коментарі".

Американо-російський саміт: чи буде підніматися тема окупованого Криму

Американо-російський саміт. Колаж: "Коментарі" /Д.Романюк

"Путін може підняти тему відновлення поставок води в Крим на саміті з Байденом"

Нардеп V, VI і VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко вважає, що тема Криму буде звучати під час переговорів Байдена і Путіна. Але навряд чи буде звучати так наполегливо, як нам би хотілося.

"Українській владі ще багато потрібно зробити для того, щоб питання Криму було поставлено ребром. Найголовніше, щоб вона у всіх своїх діях — на законодавчому рівні, в діях виконавчої влади, на дипломатичному і юридичному фронті — не розділяла питання Криму та окупованих територій на сході нашої країни. Такий поділ вигідно Путіну, він його домагається і домагатиметься. Але це — антиукраїнська технологія", — упевнений Андрій Сенченко.

Він не виключає, що Путін може підняти тему відновлення поставок води в Крим на саміті з Байденом.

"Для окупантів це — больова точка. Але розмінною монетою в цих переговорах це питання не стане. Байден має достатньо інформації з України, в тому числі через посольство США, щоб розуміти — український народ свою позицію не змінить. Вода піде до Криму тільки після його деокупації", — підкреслює Андрій Сенченко.

Експерт акцентує — спроби пошуку з боку нинішньої адміністрації США якоїсь нової лінії спілкування з Путіним не змінюють принципову позицію Штатів, що Крим має бути повернутий Україні.

"Вся державна машина США усвідомлює, що створення мега військової бази на території Криму — загроза не для тільки України. Це загроза світового масштабу. Тому принципово і стратегічно будь-яка американська адміністрація буде наполягати на поверненні Криму Україні. А відновлення поставок води в Крим практично означало б відмову України від Криму", — пояснює Андрій Сенченко.

Російський політолог, доктор історичних наук Олена Галкіна зазначає: "Логіка публічних заяв Байдена, починаючи з його вступу на посаду, і особливо зараз, після підписання Нової Атлантичної хартії, в якій немає місця путінської Росії навіть як можливого молодшого союзника (навпаки, Хартія недвозначно спрямована на жорстку протидію всього того, чим займається Кремль), — так ось ця логіка виключає будь-які "розмінні монети" з боку Штатів в розмові з Путіним. Тим більше таких, які стосуються суверенних територій третіх країн".

Малоймовірно, що Байден відступить від цієї логіки, вважає Олена Галкіна. Тим більше що, за заявою глави Білого дому, США мають лідирувати в світі за допомогою демонстрації фундаментальної порядності американців.

Нагадаємо, відомий американський тижневик Time випустив символічну обкладинку напередодні зустрічі президента США Джо Байдена з російським лідером Володимиром Путіним.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини