Рубрики
МЕНЮ
Ольга Чародий
Український борщ потрапив в ТОП-20 найсмачніших перших блюд світу. Про це повідомляє американський телеканал CNN.
Український борщ (фото з відкритих джерел)
Тепер українські кухарі проводять кампанію по внесенню своєї версії до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Крім того, в ТОП-20 увійшов грузинський суп харчо, нігерійський суп банга, в'єтнамський фо бо, французький буйябес, португальська кальдо верде, магрибський чорба фрік, перуанський Чупе де камаронес, іспанська гаспачо, западноафріканській арахісовий суп, американський гамбо, марокканський Харірі, китайський Ланчжоу , мьянмарскій мохінга, мексиканський Менудо, бразильський Мокека де Камаран, індонезійська сото аям, тайський тому ям, японський рамен і турецька яйла чорбаси.
Нагадаємо, ц єни на овочі з борщового набору на Україні за рік виросли майже в два рази. Зараз, щоб зварити каструлю українського борщу з м'ясом об'ємом 3,5-4 літри, потрібно витратити від $ 5 (понад 130 грн.). За даними громадського об'єднання "Економічний дискусійний клуб", ще на початку цього року ціна набору становила 74 грн. (близько $ 3). М'ясна продукція, а також вироби, вироблені з м'яса, за рік подорожчали приблизно на 30%, перевищивши 100 грн. за кілограм. Ціни на вітчизняні овочі повільно росли кожен місяць на 2-3%. Особливо ж виросли ціни в переддень Нового року.
У другій декаді грудня в порівнянні з початком місяця буряк (ціна) виросла на 2,8%, до 3,72 грн. за кілограм, картопля — на 1,6%, до 5,21 грн. за кілограм, капуста — на 2,7%, до 3,75 грн. за кілограм, морква — на 1,5%, до 4 грн. за кілограм, зазначає Держстат. Сметана подорожчала на 2%, до 38,95 грн. за кілограм. За даними експертів аграрного ринку, овочі, що входять в борщовий набір, в 2015 році подорожчали в середньому в два-три рази в порівнянні з 2014 роком. Пов'язано це з тим, що в Україні в минулому, як і нинішньому році, знизилося виробництво, а компенсувати брак власної продукції імпортом поки не вдається. Імпортна продукція також істотно подорожчала через девальвацію гривні.Новини