Головна Новини Світ США Байден хоче взяти під контроль ринок зброї в США: чи потрібно це
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден хоче взяти під контроль ринок зброї в США: чи потрібно це

Експерти оцінили ініціативу президента США Джо Байдена в сфері обігу зброї

9 квітня 2021, 19:56
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден представив заходи, які посилюють регулювання в сфері обігу зброї. Чи зможе нова адміністрація, яка хоче заборонити штурмову зброю і магазини високої ємності, подолати опір збройового лобі? Наскільки гостро стоїть в США питання зберігання і носіння зброї? "Коментарі" розбиралися в ситуації разом з експертами.

Байден хоче взяти під контроль ринок зброї в США: чи потрібно це

Обіг зброї в США. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

итання про те, щоб встановити правила на ринку продажу зброї в США назріло ще кілька десятків років тому"

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов звертає увагу, що відомий вислів "Бог створив людей сильними і слабкими. Семюел Кольт зробив їх рівними", а також ще один варіантів цієї фрази "Авраам Лінкольн дав людям свободу, а полковник Кольт зрівняв їх шанси" — втратило актуальність.

"Цей принцип давно не працює. Зв'язно зі зміною за останні півтора століття системи взаємовідносин в суспільстві, з появою глобальних трендів — таких як тероризм, екстремізм. З появою радикальних ідеологій. І створенням наддержавних інституцій, як правило — або радикальних, або терористичних, — пояснює Віктор Савінов. — Багато політологів порівнюють ситуацію в сучасному світі з великим переселенням народів. Різні етноси переселяються масово в нове середовище. Виникає величезна кількість етнічних і расових конфліктів. А вільний доступ до продажу і носіння зброї призводить до величезної кількості жертв. Лобісти продажу зброї повертають нас в 19 століття, стверджуючи, що кожен має право сам себе захистити. Але захистити від чого? У більшості випадків вбивця і жертва раніше навіть не спілкувалися між собою. Величезна невмотивована кількість актів насильства в усьому світі сучасна політологічна наука пов'язує, перш за все, з недостатньо жорсткою регламентацією продажу зброї, особливо стрілецької".

На думку експерта, питання про те, щоб встановити правила на ринку продажу зброї в США назріло ще кілька десятків років тому. Тільки в цьому столітті в Штатах відбулися наступні масові вбивства:

- в Віргінському політехнічному інституті (16 квітня 2007, 32 убитих);

- в кінотеатрі в Орора (20 июля 2012, 12 убитих);

- в початковій школі "Сенді-Хук" (14 грудня 2012 27 убитих);

- в церкві в Чарлстоні (17 червня 2015 року, 9 убитих);

- в Орландо (12 червня 2016, 49 убитих, більше 50 поранених);

- в Лас-Вегасі (1 жовтня 2017, 58 убитих, близько 500 поранених);

- в Сазерленд-Спрінгс (5 листопада 2017, 25 убитих).

"З урахуванням складної внутрішньополітичної обстановки, трагічних розстрілів, багато жителів Штатів просто вимагали якнайшвидшого вирішення цього питання. А після подій, пов'язаних з усілякими акціями протесту, пов'язаними з насильством, і, звичайно ж, зі штурмом Капітолію, рішення президента Байдена, більш ніж доречно. Далі тягнути вже було не можна", — впевнений Віктор Савінов.

"Успіх нових ініціатив Байдена буде залежати від того, як зможе його адміністрація прокомунікувати з суспільством на цю тему"

Політолог, співзасновник консалтингової компані Good Politics, помічник депутата Палати Громад в Канаді Кевіна Ламурьо ( 2019 р.) Максим Джигун звертає увагу, що в США культура носіння зброї формувалася не десятки, а сотні років. І відповідне право закладено в Конституції.

"Але є особливості, — зазначає політолог. — Не у всіх штатах можна вільно носити зброю. Десь можна, десь ні — й це привід для глобальних дебатів політиків між політиками та суспільством. Ще один факт — так історично склалося, що в окремих регіонах США володіння зброєю — це навіть не просто право, а в якомусь роді священний обов'язок. І такі штати, як правило, голосують за республіканців. Серед прихильників Республіканської партії набагато більше поціновувачів носіння зброї, ніж серед демократів. А тому з початку кампанії з посилення правил носіння та придбання зброї, Байден виявився в ситуації, коли республіканці (які й так знаходяться в опозиції до нової адміністрації) — різко проти".

На думку Максима Джигуна, успіх нових ініціатив Байдена буде залежати від того, як зможе його адміністрація прокомунікувати з суспільством на цю тему, обійти гострі кути, які обов'язково будуть.

"Критикам, які будуть говорити про урізання прав, потрібно парирувати, що акцент робиться на збереженні життя і здоров'я. І проводити паралелі з ситуацією з карантинними заходами, які значно обмежують права і свободи, але зберігають здоров'я і життя. І, звичайно, доведеться шукати підтримку цих ініціатив серед хоча б частини республіканців. Що буде непросто", — прогнозує експерт.

Нагадаємо, військові кораблі США готуються зайти в Чорне море.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kiska

10 квітня 2021, 00:40

Мнoго жeнщин хoтят сeксa на одну нoчь. Все они собраны на одном сайте и ждут члeнa для жосткого тpаxа. Все анoнимнo и конфидeнциaльно, peгистpиpуйся пока беcплaнo ----- http://srt.vg/trax


Новини