Головна Новини Світ США Байден їде на Близький Схід із темою про Україну: чому це важливо – що обговорюватимуть
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден їде на Близький Схід із темою про Україну: чому це важливо – що обговорюватимуть

Байден незабаром вирушить у турне країнами Близького Сходу. Серед цілей візиту називають військову допомогу Україні

11 липня 2022, 12:05
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден цього тижня відвідає Ізраїль, Західний берег річки Йордан та Саудівську Аравію. Серед іншого планує обговорити постачання зброї в Україну, ситуацію з енергоресурсами, протидію Ірану. Чого чекати від цього вояжу (загалом і в Україні) – і чому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Байден їде на Близький Схід із темою про Україну: чому це важливо – що обговорюватимуть

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Візит Байдена до Близького Сходу – це спроба зміцнити західне бачення українсько-російської війни.

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак наголошує, що один із найслабших і провисаючих напрямків зовнішньої політики України – азіатський.

"Ключові країни континенту займають або глуху нейтральну позицію щодо війни України з Росією, або приховано проросійську – через пріоритетну переорієнтацію самої РФ на Азію, намагаючись обійти санкції та диверсифікувати енергетичні поставки. Тому візит Байдена до Близького Сходу – це спроба зміцнити західне бачення українсько-російської війни, що відповідає нашим інтересам", – пояснює експерт.

За його словами, особливо важливими у цьому контексті є переговори з Ізраїлем, що зберігає неймовірну гнучкість у питанні війни у Східній Європі.

"Збройова тема також важлива, тому тут США виступають провайдером та посередником інтересів України, – продовжує Олег Постернак. – Арабські країни свого часу купували озброєння у країн колишнього СРСР".

Проте не слід вважати, що у пріоритеті США лише українське питання. Насамперед, це субрегіональні інтереси Америки, зазначає експерт.

По-перше, демонстрація американським громадянам, що американська зовнішня політика не залишає у фокусі уваги свої корінні пріоритети. По-друге, візит Байдена покликаний налагодити відносини із ключовими союзником регіону — Саудівською Аравією, які останнім часом були затьмарені. Аравія потрібна Америці для балансу світовому енергетичному ринку. По-третє, Байдену потрібно виправити помилки Трампа, особливо у відносинах із Палестиною (звідси ініціатива збільшення фінансування палестинської охорони здоров'я, згорнута Трампом)", – резюмує Олег Постернак.

Завдання №1 – максимально сфокусуватися на протидії Ірану

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв нагадує, що застопорилася іранська угода, яка б дозволила випустити на ринок додатковий обсяг нафти. Що, за задумом адміністрації Байдена, дозволило б стабілізувати ситуацію в цілому та всередині США (де рекордні ціни на бензин, що напередодні проміжних виборів до Конгресу та Сенату 8 листопада є однією з основних проблем для демократів) зокрема.

Крім того, зазначає експерт, є ситуація в Ізраїлі, де 1 листопада відбудуться дострокові вибори до Кнесету (парламенту).

"Зараз, за ротацією, прем'єр-міністром став Яїр Лапід (лідер партії "Еш Атід"). Це людина максимально близька до адміністрації Байдена. З яким вона намагатиметься вирішити питання подальших ізраїльсько-палестинських відносин. Після минулого року, після чергового загострення, саме колективне втручання США та Європи запобігло розростанню конфлікту. Але стало приводом і причиною дострокових парламентських виборів у Кнесет, – нагадує Руслан Бізяєв. – Наразі, згідно з соцопитуваннями, жодна з протиборчих сторін (ні блок лівих, ні блок правих) не набирає 60 місць у парламенті. Тобто не зможуть сформувати коаліцію. А нестабільність в Ізраїлі – це ланцюгова реакція, це і Сирія, і Палестина, і Туреччина".

Завдання №1 – максимально сфокусуватися на протидії Ірану, упевнений експерт. Щоб змусити його нинішнє керівництво ухвалити умову "ядерної угоди" в обмін на часткове зняття санкцій.

"Іран, нагадаю, "срібний призер" у світі за кількістю введених санкцій. Випереджає його лише Росія", – наголошує Руслан Бізяєв.

Завдання №2 – показати підтримку нинішньої лівої коаліції в Ізраїлі напередодні дострокових парламентських виборів.

Завдання №3 – спробувати знайти точки дотику до нинішнього керівництва Саудівської Аравії (СА).

"Там найскладніша ситуація для адміністрації Байдена, – розповідає експерт. – Три тижні тому минулі непублічні переговори в Анкакрі за участю турецьких, саудівських, ізраїльських та американських дипломатів, які шукали зрозумілий, публічний вихід із т.зв. "справи Хашоггі", доки результатів не дали. А ця справа серйозно зіпсувала відносини між СА та США. Саудівська Аравія – це також нафта. А у світлі "угоди Авраама" (ізраїльсько-еміратський мирний договір, також Авраамський договір – про нормалізацію відносин між Державою Ізраїль та Об'єднаними Арабськими Еміратами, підписаний 15 вересня 2020 року) – ще й величезний інвестиційний ринок. І за допомогою цього ринку цих країн, які не підтримали санкції проти Росії після її широкомасштабної агресії проти України (цього не зробили ні Ізраїль, ні Іран, ні СА, ні Туреччина), РФ намагається обійти санкції (тема так званого паралельного імпорту). Плюс це той ринок, з яким Росія планує щільно взаємодіяти. Тому що ринок Європи та США від неї закривається. А лише на Китаї та Індії навряд чи вдасться далеко виїхати. Враховуючи весь набір цих факторів, США хочуть остаточно визначитися щодо королівської родини СА – вони терористи чи не дуже. Ця тема йде вже упродовж плюс-мінус трьох місяців. Домовитися намагаються, але я поки що світла в кінці тунелю не бачу".

Щодо України, то Ізраїль прямо чи опосередковано заблокував поставу нам своїх озброєнь та технологій, зазначає Руслан Бізяєв. Окрім того, на Близькому Сході дуже багато техніки радянського зразка.

"А в Європі, окрім літаків, нам передали практично все подібне озброєння, – пояснює експерт. – У нас же переважно техніка саме радянського (і модернізованого радянського) зразка. Це стосується танків, артилерії, бойових броньованих машин. Натовське озброєння нам постачають у явно недостатній кількості. Можливо, Байден вестиме переговори про те, щоб Ізраїль зняв ембарго щодо України, а близькосхідні країни передали нам ту кількість радянської техніки, яка в них ще залишилася".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Олексій Резніков підтвердив інформацію про те, що Зеленський наказав звільнити південь України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини