Головна Новини Світ США Байден обговорить Росію і Китай з лідерами ЄС 25 березня: чому це важливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден обговорить Росію і Китай з лідерами ЄС 25 березня: чому це важливо

Як вважає політичний консультант, магістр міжнародних відносин Тарас Березовець, запрошення Джо Байдена на онлайн-саміт ЄС означає, що настала стадія розморожування відносин США і ЄС після кризи

24 березня 2021, 22:30
Поділіться публікацією:

Президента США Джо Байдена запросили на онлайн-саміт Ради Європи. 25 березня він обговорить з лідерами Євросоюзу спільні зовнішньополітичні інтереси, включаючи Китай і Росію, а також поглиблення торговельних та інвестиційних відносин, спільні дії рамках в боротьби з пандемією коронавируса, проблем зміни клімату.

Байден обговорить Росію і Китай з лідерами ЄС 25 березня: чому це важливо

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Чому подібне запрошення важливо? Які рішення можуть бути прийняті?

Експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Олександр Мішин зазначає: "Основна тема порядку відносин США і ЄС — це перебудова трансатлантичного альянсу. Якщо колишня адміністрація Дональда Трампа розглядала європейське об'єднання в якості економічного суперника, то команда Джо Байдена навпаки прагнути відродити багатосторонні альянси і відійти від ізоляціоністського курсу. Сам факт політичного діалогу з європейськими партнерами на найвищому рівні, від якого ухилявся Трамп, вже вселяє надій на поліпшення ".

На думку експерта, ключовими складовими політики "возз'єднання" двох основних сил на міжнародній арені будуть питання подолання наслідків пандемії, боротьба зі змінами клімату, і поглиблення торгово-інвестиційного партнерства.

"Останній пункт особливо важливий, — підкреслює Олександр Мішин. — Вашингтон і Брюссель можуть виступити спільним фронтом на захист демократій від зростаючого впливу авторитарних сил. Тут мова йде про Китай і Росії. Для ЄС тема Китаю дуже чутлива, тому що це вкрай значимий торговельний партнер блоку. За підсумками пандемічного року китайці потіснили США з першої позиції за обсягами торгівлі з ЄС, що є болючим сигналом для євроатлантичної спільноти. Китайський експорт у країни ЄС досяг 383 млрд. Євро, тоді як китайці імпортували товарів ЄС на суму в майже 203 млрд. Євро за підсумками 2020 року. Також є ініціатива інвестиційного пакту ЄС і Китаю. Завдання Байдена знову зробити США комерційним партнером європейців номер один".

Для цього, зазначає експерт, в економічній площині необхідно переглянути тарифні посилення, введені Трампом на європейські товари.

"Це 25% імпортні мита на сотні товарів країн ЄС, які були накладені в ході торгової війни, породженої конкуренцією Airbus і Boeing. Байдену потрібно повернутися до вирішення даної проблеми, і дати свої варіанти завершення торгового протистояння, приводом для якого була європейська політика субсидування крупного бізнесу ", — вважає Олександр Мішин.

Він нагадує, що США і ЄС вже пішли один одному на зустріч в питаннях вироблення спільної політики по Китаю, коли синхронно ввели санкції проти чотирьох китайських високопосадовців через порушення прав уйгурів.

"Щодо Росії, то основна тема — це майбутнє" Північного потоку-2 ". Нова адміністрація США виступає проти даного газопроводу, що підвищує енергетичну залежність ЄС від Кремля. Білий дім закликає європейських партнерів відмовитися від проекту, і спроб його порятунку, в тому числі в прив'язці до європейського пакету пропозицій по залученню України в "Green Deal" за рахунок водневих проектів. На думку американської сторони, ці ініціативи, тобто "Північний потік-2" в обмін на "зелені інвестиції" Україна змішувати не бажано. Тут важливо, щоб США і ЄС також синхронізували свою підтримку суверенітету України шляхом збереження санкцій тиску на Росію, яка продовжує порушувати територіальну цілісність України", — резюмує Олександр Мішин.

Запрошення Джо Байдена на онлайн-саміт ЄС означає, що настала стадія розморожування відносин США і ЄС після кризи, в який ці відносини увігнав попередній глава Білого дому — Дональд Трамп. Так вважає політичний консультант, магістр міжнародних відносин Тарас Березовець.

"Природно, американці зацікавлені в тому, щоб обговорити власний порядок, — зазначає він. — Перш за все — загрози з боку Китаю та Російської Федерації. Особливо враховуючи, що обидві ці країни втручалися в президентську кампанію в США в 2020 році, як випливає зі звіту директора Національної розвідки США ".

На думку Тараса Березовця, будуть підняті улюблені теми Джо Байдена, які були коником його виборчої кампанії — боротьба з коронавірусів і повернення США в Паризька хартія по контролю за кліматом. Він також нагадує, що спеціальним посланником президента США з питань клімату призначений колишній держсекретар Джон Керрі.

"В цілому найбільше бонусів від цієї історії, крім Байдена, отримає Ангела Меркель — минає канцлер Німеччини. Думаю, позиції німецької влади від співпраці з новою американською адміністрацією будуть тільки зміцнюватися ", — резюмує Тарас Березовець.

Нагадаємо, в адміністрації нового президента США Джо Байдена розповіли про те, що очікують важких днів у відносинах з Росією після того, як глава Білого дому назвав лідера Кремля Володимира Путіна вбивцею.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини