Головна Новини Світ США Байден планує майже вдвічі підвищити податок для багатих: чи реально щось таке зробити в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден планує майже вдвічі підвищити податок для багатих: чи реально щось таке зробити в Україні

Експерти оцінили можливий крок глави овального кабінету Джо Байдена

25 квітня 2021, 20:29
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден має намір запропонувати підвищення податкової ставки на приріст капіталу для багатих майже в два рази, до 39,6% — з метою покрити більшу частину соціальних видатків, які спрямовані на усунення нерівності.

Байден планує майже вдвічі підвищити податок для багатих: чи реально щось таке зробити в Україні

Джо Байден (фото з відкритих джерел)

Оцініть цей ймовірний крок Байдена. Чи знайде він відгук у тих же республіканців? Чи реально щось таке зробити в Україні? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Висловлена президентом Джозефом Байденом ідея підвищення в США податкової ставки на приріст капіталу для багатих майже в два рази (до 39,6%) відображає і зміцнює тенденцію до формування в США більш цілісної системи інститутів соціальної держави та підтримує прагнення мільйонів американців до більшої соціальної справедливості, до обмеження найбільш одіозних форм соціальної нерівності. Так вважає доктор політичних наук Валентин Якушик.

За його словами, за своєю політичною природою такі реформаторські пропозиції представляють собою результат розумного концептуального компромісу між двома основними складовими частинами того масового руху, яке в листопаді 2020 року — січні 2021 року повернуло до влади в США адміністрації партії демократів. А саме - між:

1) глобалистами-фінансистами — вищим шаром міжнародного спекулятивного банківського капіталу; і

2) представниками різноманітних сучасних рухів "розподільчого соціалізму" (яке б самоназви вони не мали).

Валентин Якушик зазначає:

"Подібні ідеї" самообмеження "капіталу — вимушена для Байдена міра тактичного характеру. Бо йому потрібен союзник або тимчасовий попутник в протистоянні з двома потужними конкурентами, які виступають нині в ролі його відкритих противників. Це, по-перше, впливові і користуються не менше масової (в порівнянні з неолибералами-демократами) підтримкою в США патріоти-"почвенники", які певною мірою стоять на позиціях "ізоляціонізму". Згадаймо в цьому зв'язку заяви президента Дональда Трампа: "Я президент США, а не президент усього світу". По-друге, це могутні міжнародні сили централізовано керованого ефективного і динамічного державного капіталізму і сили "держав-корпорацій", в яких функціонування економічно панівних олігархічних структур активно (хоча не завжди успішно) координується значною мірою суверенними державними інститутами, в діяльності яких по-різному (в різних пропорціях) можуть з'єднуватися принципи політичної демократії, авторитаризму і автократії".

Доктор політичних наук підкреслює, що ідеї, подібні до тієї, що висловив президент Байден, знаходять себе в тому чи іншому вигляді і на пострадянському просторі.

"Наприклад, в Російській Федерації вони в своєрідній формі недавно (21 квітня 2021 роки) були передбачені в одному з положень послання президента Володимира Путіна Федеральним Зборам. Там висловлювалася ідея необхідності збільшення податків на частину надвисоких доходів. Лише на частину, — акцентує Валентин Якушик. — І в невизначеному масштабі. На більше російська олігархія поки не згодна. У Росії поки не змінилося співвідношення класових і цивілізаційних сил для пошуку нових принципів національного компромісу".

А в Україні, продовжує експерт, деякими економістами вже висловлюється висока оцінка даної ідеї Джозефа Байдена і відзначається доцільність її використання і в нашій країні.

"Що ж стосується політичного керівництва України, то, швидше за все, воно поки що" не помітить "з'явилася теоретичної можливості і бажаності творчого застосування програми більш ефективного оподаткування — і більш справедливого розподілу тягаря соціальної відповідальності між різними класами, фактичними" станами "і верствами суспільства", — резюмує експерт.

"Пропозиція Байдена точно не знайде відгуку у республіканців. Та й у частині демократів теж. У цьому впевнений політичний аналітик експертного центру "Будинок демократії" Анатолій Октисюк.

"Виборці республіканців — в основному люди середнього та вище рівня доходу. Як правило, це бізнесмени. Ті, хто і заробляє гроші, і створює робочі місця, — пояснює Анатолій Октисюк. — А у демократів виборець з більш низьким рівнем доходу, іммігранти і так далі. Ті, хто формує споживчу модель. Зрозуміло, що Байдену для утримання потрібного рівня підтримки, важливо орієнтуватися на свого виборця. Що він і робить, збільшивши, приміром, допомоги у зв'язку з ковідом. Але таке різке зростання податку "на багатих" не знайде підтримки навіть серед його колег-демократів. Чимало з них буде проти того, щоб лізли їм в гаманець".

За словами аналітика, дослідження показують, що демократи і республіканці, попри різне ставлення до ряду питань, сходяться в тому, що підвищення податків — це погано.

"Більш ніж упевнений, що проти цієї ініціативи Байдена виступлять і конгресмени, і сенатори — причому як республіканці, так і демократи", — зазначає Анатолій Октисюк.

Приміряючи ситуацію до України, він зазначив, що у нас немає навіть середнього класу. А просто "розкуркулити" олігархів і, умовно кажучи, "віддати все народові", навряд чи вийде.

"Потрібно проходити непростий шлях реформ. У нас же піднімають податки на все і для всіх. А тут важливий системний підхід. У тому числі деолігархізація, якій зараз зайнявся президент, і яку я вітаю. Важливо обмежити вплив олігархів на політику, щоб не розкрадалися цілі сектори економіки ", — підкреслює експерт.

Нагадаємо, Польща з 1 січня ввела у себе аналог податку на виведений капітал. "Коментарі" дізналися у експертів, чому в Україні не вводять чогось подібного.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини