Головна Новини Світ США Байден затвердив нову безпрецедентну ядерну стратегію США: до кого особлива увага
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден затвердив нову безпрецедентну ядерну стратегію США: до кого особлива увага

Стратегія Байдена спрямована на стримування Росії, Китаю та Північної Кореї одночасно

21 серпня 2024, 07:37 comments2332
Поділіться публікацією:

У березні президент Сполучених Штатів Джо Байден схвалив засекречений ядерний стратегічний план, у якому зосереджується на розширенні ядерного потенціалу Китаю. Як передає портал "Коментарі", про це повідомляє The New York Times.

Байден затвердив нову безпрецедентну ядерну стратегію США: до кого особлива увага

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Нова стратегія називається "Посібник із використання ядерної зброї" (Nuclear Employment Guidance) і передбачає ймовірність конфліктів США з Росією, Північною Кореєю та Китаєм.

Видання зазначає, що вперше в історії прийнято стратегію, в якій потенційною загрозою визнаються одразу кілька держав. Документ має підвищену таємність – існує лише кілька паперових копій, доступних обраній кількості посадових осіб Пентагону.

Білий дім офіційно не оголошував про затвердження стратегії. Однак двоє високопосадовців адміністрації розповіли виданню про зміни, що відбулися. Так, колишній стратег Пентагону з ядерної зброї Масачусетського технологічного інституту Віпін Наранг зазначив, що президент Байден "нещодавно видав оновлені вказівки щодо застосування ядерної зброї з огляду на суттєве зростання розміру та різноманітності ядерного арсеналу Китаю".

"У минулому здавалося малоймовірним, що американські противники зможуть скоординувати ядерні загрози для переваги американського ядерного арсеналу. Однак Росія та Китай розвивають партнерство та звичайні озброєння, які Північна Корея та Іран надають Росії для війни в Україні, докорінно змінили мислення Вашингтона", — пише The New York Times.

Видання зазначає, що Росія та Китай вже проводять спільні військові навчання. Розвідувальні служби намагаються визначити, чи не допомагає Росія у відповідь ракетним програмам Північної Кореї та Китаю.

Байден разом із лідерами Німеччини та Великобританії, домігся від Китаю та Індії публічних заяв про те, що використання ядерної зброї в Україні не відіграє жодної ролі, і криза принаймні тимчасово вщухла.

"Це був важливий момент. Ми маємо справу з радикалізованою Росією; ідея про те, що ядерна зброя не буде використана у звичайному конфлікті, більше не є безпечним припущенням", — зазначив колишній високопосадовець Держдепартаменту та Ради нацбезпеки Річард Хаас.

У новій стратегії пріоритет Китаю відбиває швидкі темпи розширення ядерних сил країни під керівництвом президента Сі Цзіньпіна. Зазначається, що він відмовився від попередньої стратегії "мінімального стримування" та намагається досягти або навіть перевищити рівень арсеналів Вашингтона та Москви. В останні роки Китай активно розширює свої ядерні потужності, споруджуючи нові шахти для ракет, які були вперше помічені на комерційних супутникових знімках.

Зміни ядерної стратегії США також були викликані посиленням ядерної загрози з боку Північної Кореї. Пхеньян за період правління Кім Чен Іна подвоїв свій ядерний арсенал і на сьогодні налічує понад 60 одиниць ядерної зброї. Розширення цього арсеналу робить Північну Корею все більш серйозним викликом для Сполучених Штатів з огляду на можливість координації загроз з боку Москви та Пекіна.

Також нова стратегія враховує можливість скоординованих дій між Росією, Китаєм та Північною Кореєю, викликаною поглибленням військової співпраці між Москвою та Пекіном.

Таким чином, йдеться у публікації, стратегія Байдена спрямована на стримування Росії, Китаю та Північної Кореї одночасно. Наголошується, що це безпрецедентний виклик для ядерної політики США.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ знову лякає світ ядерною катастрофою: у Міноборони зробили заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини