Головна Новини Світ США Блінкен жорстко висловився про Китай: що заявив про підтримку Росії у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Блінкен жорстко висловився про Китай: що заявив про підтримку Росії у війні

Ентоні Блінкен розкритикував Китай за позицію підтримки російської оборонно-промислової бази

29 квітня 2024, 14:45
Поділіться публікацією:

Держсекретар США Ентоні Блінкен розкритикував Китай за постачання товарів подвійного призначення для оборонної промисловості Росії. Він наголосив, що це допомагає країні-агресорові вести війну проти України. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Guardian.

Блінкен жорстко висловився про Китай: що заявив про підтримку Росії у війні

Ентоні Блінкен. Фото: з відкритих джерел

Виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Саудівській Аравії, Блінкен підкреслив, що китайці не можуть "мати і те й інше", прагнучи припинення конфлікту та поліпшення відносин між Китаєм та Європою та одночасно постачаючи Росії товари, які є "найбільшим викликом європейської безпеки з часів закінчення холодної війни".

"Ми взаємодіяли з Китаєм із самого початку російської агресії проти України і закликали її не надавати Росії зброю, яка б підживлювала агресію", — сказав держсекретар США.

Він зазначив, що хоча Китай безпосередньо і не постачає Росії зброю, ракети і боєприпаси, як це робить Іран і Північна Корея. Проте, в той же час, Китай надає неоціненну підтримку російській оборонно-промисловій базі, яка допомагає Москві справлятися з величезним тиском через санкції, експортний контроль та інші заходи.

Блінкен зазначив, що РФ за останній рік була здатна виробляти військову техніку та боєприпаси швидше, ніж будь-коли у своїй сучасній історії.

"Як вона змогла це зробити? Тому що вона отримує масові постачання верстатів, мікроелектроніки, оптики, здебільшого з Китаю. Зараз це товари подвійного призначення, але ми дуже ясно знаємо, куди йде так багато з них. І це створює дві проблеми", – пояснив держсекретар США.

Він наголосив, що саме це дозволяє Росії продовжувати агресію проти України та дозволяє країні-агресорові відновити оборонну промислову базу, яка, ймовірно, буде повернута проти країн Європи після того, як наша держава закінчить свою війну.

"Отже, в той же час, коли Китай шукає кращих відносин з країнами Європи, він також підживлює найбільший виклик європейської безпеки з часів закінчення холодної війни", — сказав Блінкен.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Китай та Росія вирушають у підпілля: ЗМІ розкрили деталі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини