Головна Новини Світ США Дипломат США розповів про головні помилки Заходу в ставленні до росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Дипломат США розповів про головні помилки Заходу в ставленні до росії

Чому росія стала агресором для незалежних країн та яких помилок припустилися західні країни

9 червня 2022, 11:20
Поділіться публікацією:

Майкл Карпентер, постійний представник США в ОБСЄ в інтерв'ю Голосу Америки висловив думку про те, чому росія вчиняє агресію, яких помилок припустилися країни Заходу після розпаду радянського союзу та що чекає Україну після війни.

Дипломат США розповів про головні помилки Заходу в ставленні до росії

фото ілюстративне

За його словами, криза, яка зараз є — це один з найбільших викликів для світового порядку з часів Другої світової війни. Адже було порушено усі основні принципи, що закріплені в статуті ООН, Гельсінському заключному акті та Женевських конвенціях про поводження під час війни.

"Ми маємо справу з повним порушенням встановленої системи правил норм, які ми вважали непорушними. Міжнародні організації об'єднують людей за спільним столом, де кожен окремо може досягти дуже мало — потрібен консенсус серед усіх членів. Ми сидимо в ОБСЄ за столом, де 45 держав бачать світ як США, але там є росія та Білорусь, країни центральної Азії та інші, які налякані нинішньою ситуацією та, можливо, не бажають чинити спротив росії. З таким механізмом ми не можемо досягти успіху з точки зору виконання нових мандатів або роботи інституцій на місцях", — говорить Карпентер.

На його думку, головною колективною помилкою Заходу в 90-х та 2000-х є те, що було запущено процес економічної взаємозалежності з росією через торгівлю, через інвестиції, допуск рф до міжнародних організацій. Інші країни сподівалися, що рф стане відповідальною, зацікавленою в міжнародному співтоваристві.

"Держава, якою керує по суті невелика група офіцерів КДБ, має інший погляд на світ, Ця держава ніколи не зможе стати ліберальною демократією й віддаляється все далі від західних країн, починаючи з Єльцина. Така відкритість дала змогу Кремлю використовувати вразливі місця в західних системах суспільства", — додає дипломат.

Щодо ситуації в Україні, то він вважає, що треба допомогти та навчити українські війська користуватися сучасною воєнною технікою, щоб наша держава змогла захиститися від наступу. Реакцію Кремля на поставки зброї Україні він називає закономірною та наголошує, що треба не закидати союзникам України загрозу ескалації в разі підтримки, а тиснути на росію, адже це вона почала агресію й має вивести свої війська з території суверенної держави. Тому не дивно, що в Москві говорять, що інші країни не повинні надавати зброю Україні та висувають різні погрози.

Представник ОБСЄ вважає, що після перемоги у війні Україна зможе реалізувати колосальний проект відбудови усієї інфраструктури, адже однією з наших переваг є людський капітал — високоосвічена, кваліфікована робоча сила, почуття єдності та спільної цілі .Крім того, в українського суспільства буде шанс на повне знищення олігархічних структур минулого, що дали змогу закріпитися корупції протягом трьох десятиліть з 1991 року. Після війни буде поштовх до відновлення та створення України 2.0, яка буде сильнішою.

Тоді як майбутнє росії дипломат називає невтішним — якщо санкції діятимуть протягом року — це відкине країну в розвитку на десятиріччя назад й нівелює всі здобутки "епохи Путіна".

Як писав портал "Коментарі", Європарламент дав резолюцію для Ради щодо надання Україні статусу кандидата, але чи приймуть рішення влітку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини