Головна Новини Світ США «Дорожня карта» Волкера: що США повинні зробити для України
commentss НОВИНИ Всі новини

«Дорожня карта» Волкера: що США повинні зробити для України

Експерти спрогнозували, що із запропонованого може втілитися в життя

22 лютого 2021, 14:21
Поділіться публікацією:

Курт Волкер, колишній спецпред Держдепу США з питань України, запропонував американській адміністрації "дорожню карту", за допомогою якої офіційний Вашингтон міг би продемонструвати підтримку нашій країні. "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки ймовірним є, що хоча б частина цих пропозицій втілиться в життя, яким може бути відповідь і кому ці пропозиції не сподобаються.

«Дорожня карта» Волкера: що США повинні зробити для України

Фото: bloombergquint.com

"На хвилі антиолігархічної боротьби може постраждати Фірташ з його монополією в облгазах і сфері добрив"

Курт Волкер завжди був прагматичним політиком. І запропонована ним дорожня карта складається з абсолютно прагматичних речей. Але має дві складові. На цьому акцентує політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник.

"Перша складова — що США повинні зробити для України. І основні зусилля там зосереджені в дипломатичному ракурсі: налагодити комунікацію між Києвом і Вашингтоном, почати спілкуватися з Зеленським, почати артикулювати, що США підтримують не тільки державний суверенітет, а й територіальну цілісність України. І також — збільшення військово-технічної допомоги Україні як головному союзникові США в центрально-європейському і східно-європейському регіоні. Тому що (подобається це комусь чи ні) війна з Росією нікуди не дінеться. І саме Україна зараз на собі концентрує левову частину уваги РФ, не даючи тієї можливість ще більше дестабілізувати ситуацію десь ще", — зазначає аналітик.

За його словами, друга складова "дорожньої карти Волкера" дає сигнал українській стороні — для розуміння, що ми повинні зробити, щоб відповідна комунікація з США почала шикуватися.

"А Україна повинна почати реальну боротьбу з олігархами і реально ж наведення порядку в антимонопольному законодавстві, — пояснює Микола Мельник. — Не секрет, що в Україні існує клан олігархів, які живуть коштом ренти, завдяки тому, що в їх оперативному управлінні є об'єкти держвласності. Вони їх експлуатують, отримуючи прибуток, тоді як держава зазнає збитків. На цей прибуток олігархи купують телеканали, які потім висвітлюють необхідну їм точку зору і можуть впливати на політику президента".

США, на думку експерта, нам чітко говорять, що олігархія — це зло. І що Україна повинна піти шляхом деоліграхізаціі, щоб отримати достатню підтримку з боку Штатів.

"Не готовий сказати, чи піде на це українська сторона. Але точно будуть зроблені певні кроки в цьому напрямку, — прогнозує Микола Мельник. — Швидше за все, першими, хто потрапить під роздачу цієї нової антиолігархічної боротьби, будуть опоненти чинного президента. Слідом за Медведчуком та іншими проросійськими олігархами, це може бути Ігор Коломойський, до якого найбільша кількість претензій з боку наших заокеанських партнерів. На хвилі антиолігархічної боротьби може постраждати Фірташ з його монополією в облгазах і сфері добрив. Не виключаю, що зачепить і Порошенка — через певні комерційні спайки його бізнесу з підприємствами, що працюють в РФ".

"Швидше за все Волкер буде почутий керівництвом Держдепартаменту США і президентом Байденом"

Доктор політичних наук, політичний експерт Валентин Якушик вважає, що пропонована досвідченим політичним консультантом, колишнім спеціальним представником Державного департаменту США з питань України Куртом Волкером "дорожня карта" для підтримки України цілком вписується в загальну політичну лінію і політичні очікування нинішнього керівництва нашої країни.

"Воно проявляє повну лояльність до лідерів Демократичної партії, які прийшли до влади в США, і фінансово-економічних кіл, що подаються ними. Нерідко ця лояльність набуває рис "жертовності" — жертвування важливими економічними інтересами країни і економічної еліти України. Тому політичне керівництво України хотіло б розраховувати на розуміння цього з боку США і, як наслідок такого розуміння, — прийняття деяких компенсаторних заходів для підтримки господарської системи України та існуючого режиму. По суті, саме так закликає діяти Курт Волкер. І швидше за все він буде почутий керівництвом Держдепартаменту США і президентом Дж. Байденом", — прогнозує Валентин Якушик.

На його думку, команда президента Зеленського діє в рамках чіткого розуміння відзначається Волкером "переважання міркувань національної безпеки" в умовах "конкуренції великих держав і, зокрема, з боку Китаю".

Тому, підкреслює експерт, нинішнє українське керівництво недавно вирішилося на досить радикальні політичні кроки, спрямовані не тільки на обмеження діяльності політиків і бізнесменів, які підтримують тісні зв'язки з Російською Федерацією, але і проти ряду китайських компаній і підприємців (насамперед проти "Хуавей" і китайських інвесторів в "Мотор Січ").

"Подивимося, чим, крім загальних слів схвалення, США зможуть компенсувати українському керівництву неминучі багаторівневі і багатоаспектні наслідки для України таких чітких і симптоматичних дій з боку її офіційної влади. Хворобливі відповідні дії, без сумніву, будуть, — попереджає Валентин Якушик. — Можливо, Російська Федерація до завершення епопеї з будівництвом і введенням в дію "Північного потоку — 2" буде більш-менш стриманою. А ось Китай, зрозумівши, що його взагалі постараються не допустити до майбутньої "великої приватизації" державних ресурсів України, може відповісти не тільки "асиметрично", а й дуже болісно і прямолінійно. За прикладами далеко ходити не треба. Досить подивитися на недавню жорстку відповідь КНР на дії з боку Австралії, розцінені як відверто антикитайські".

Нагадаємо, Байден взявся за "Північний потік-2": на що може піти Німеччина.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини