Головна Новини Світ США Експерти про можливий другий президентський термін Дональда Трампа
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти про можливий другий президентський термін Дональда Трампа

Більш сильного лідера, ніж Дональд Трамп, у республіканців сьогодні немає і поки не передбачається, відзначає експерт Ігор Піляєв

4 березня 2021, 21:45
Поділіться публікацією:

45-й президент США Дональд Трамп, який в результаті програшу на виборах покинув Білий дім, серйозно розглядає можливість втретє спробувати поборотися за пост американського президента, повідомляє Bloomberg. Чи є можливість у Трампа брати участь у виборах — і перемогти? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Експерти про можливий другий президентський термін Дональда Трампа

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Доктор політичних наук Ігор Піляєв думає, що Трамп зробить все від нього залежне, щоб знову брати участь в президентських виборах. Тим більше, що це напевно буде його останній шанс.

"Але, виходячи з сьогоднішніх реалій, види сверхамбіційного Дональда на перемогу виглядають не надто впевнено, — зазначає експерт. — Справа в тому, що час працює проти його електорату: з огляду на міграційну політику демократів, при Байдена, поза сумнівом, істотно зросте частка кольорового і іммігрантського населення США з правом голосу. А це — в переважній більшості прихильники демократів. Навряд чи Трампу, як колишньому "королю Твіттера", вдасться подолати переважну гегемонію демократів в ЗМІ і ефективний контроль антитрампістов за соцмережами. Республіканська партія явно продемонструвала слабину і ледь не "посипалася" в останні тижні перебування Трампа в президентській посаді, що явно не додало їй авторитету серед виборців. Водночас Демократична партія монолітом виступила і виступає проти Трампа".

Ігор Піляєв вважає, що в умовах гегемонії демократів в Палаті представників і втрати республіканцями з 20 січня ц.р. контролю над Сенатом у Трампа відсутні ефективні інструменти торпедувати рішучу лібералізацію адміністрацією Байдена імміграційної політики. Як і протидіяти демонтажу "предметів гордості" Трампа в сфері економічної, соціальної та культурної політики (стіна на кордоні з Мексикою, споруда нафтопроводу з Канади, скасування преференцій для "кольорових" меншин в освітній сфері і т.п.).

"Не райдужний для Трампа і зовнішньополітичний контекст, — продовжує доктор політичних наук. — Впливових друзів серед лідерів провідних світових і регіональних держав у нього практично немає (виняток в Центрально-Східній Європі лише — Польща з Угорщиною, але цього катастрофічно мало). "Дмуть" на нього як в НАТО, ЄС, Великобританії, так і традиційні союзники США в азійсько-тихоокеанському регіоні (АТР). Адже саме Трамп своїм імпульсивним рішенням про вихід з преференційної угоди про транстихоокеанське партнерство, по суті, віддав їх у міцні "дружні обійми" нового регіонального гегемона — Китаю. З іншого боку, різко ослабли позиції американських експортерів пшениці, яловичини і багатьох інших продуктів на ємні ринки Японії і інших країн АТР. А це вже б'є по позиціях Трампа в традиціоналістських колах "одноповерхової Америки", перш за все серед фермерів".

Парадокс, за словами Ігоря Піляєв, в тому, що Трамп як представник традиціоналістського націоналізму в свою президентську каденцію оголосив головними ворогами Америки Китай і Іран — світового та регіонального лідерів політичного націоналізму і релігійно-культурного традиціоналізму. Введенням жорстких санкцій проти "Північного потоку" Трамп "холодним душем" охолодив і колись палкі симпатії до себе з боку керівництва РФ.

Експерт продовжує: "впливових єврейське лобі, попри неоціненну послугу Трампа за визнанням суверенітету Ізраїлю над Східним Єрусалимом і Голанськими висотами, в цілому аж ніяк не схильне до його консолідовану підтримку — ні фінансової, ні інформаційної. До того ж новий лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер і чоловік нового віце-президента США — етнічні євреї, що вибиває козирі Трампа в ставленні до нього і його політичному майбутньому з боку як єврейської громади, так і Ізраїлю".

При цьому, більш сильного лідера, ніж Трамп, у республіканців сьогодні немає і поки не передбачається, відзначає Ігор Піляєв.

"У разі наростання протиріч і кризових явищ в американській економіці, поглиблення соціального протистояння і ідейно-ціннісного розколу в американському суспільстві, можливих провалів у відновленні лідерських позицій США на світовій арені Трамп як національний лідер ще здатний знайти" друге дихання ". Тобто, підсумовуючи, без прильоту могутньої зграї "чорних лебедів" нове президентство Трампу поки не світить", — резюмує експерт.

Главред інформагентства Укрпресс Інфо, політексперт Олексій Воронцов вважає, що екс-президента Дональда Трампа знаходиться в танго-дуеті зі своїм електоральним полем.

"Його пристрасне танго Нуево (форма музики, яка з'явилася в 1960-70-і роки і представляє собою розвиток традиційного аргентинського танго, а також заснований на ній танець — ред.) Направлено на себе, це більше танго-соло. Виборці — це для нього ласий шматочок, це приманка і мета, — барвисто описує дій 45-го президента США політексперт. — Дональд Трамп заявив своїм прихильникам, що він серйозно розглядає можливість знову стати президентом США в 2024 році, а його близькі соратники хочуть, щоб він вибрав когось, крім колишнього віце-президента Майка Пенса, за словами людей, знайомих з ходом дискусії. Його пристрасні "ПА" доходять до того, що замість витонченого танцю, він просто наступає на ноги своїм партнерам, причому їх і лає, на чому світ стоїть".

Ця алегорія, за словами Олексія Воронцова, говорить про те, що політичні ігри і маневри в середовищі республіканців розохочують істеблішмент.

"На думку моїх джерел з США, для електорального тіла (впливові люди і частина лідерів громадської думки) Трамп — фактично" політичний труп ". Разом з тим, певна частина радикальних сегментів буде розгойдувати неотрампізм, швидше за все, в модернізованої політичної оболонці під оновленим ідеологічним соусом. А також його можуть використовувати, наприклад, такі країни як Росія, Китай і Іран, щоб диктувати і лобіювати власні геополітичні інтереси", — прогнозує експерт.

Нагадаємо,  скандальний лідер країни хоче повернутися до активної політичної діяльності. За словами наближених осіб Трампа, він має намір посилити свої позиції в Республіканській партії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини