Головна Новини Світ США F-35, Patriot і Abrams: кому США виділяють мільярди на закупівлю зброї, коли цього потребує Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

F-35, Patriot і Abrams: кому США виділяють мільярди на закупівлю зброї, коли цього потребує Україна

США планують зміцнити східний фланг НАТО, тому Польща отримає чергову партію зброї

9 липня 2024, 15:15
Поділіться публікацією:

Офіційний Вашингтон виділив Польщі кредит у розмірі 2 млрд доларів на закупівлю сучасних зразків озброєнь. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє Державний департамент США. 

F-35, Patriot і Abrams: кому США виділяють мільярди на закупівлю зброї, коли цього потребує Україна

США. Фото: із відкритих джерел

"Польща є вірним союзником США, і ця угода ще більше зміцнить східний фланг НАТО", – йдеться у заяві американського відомства. 

Прямі кредити в рамках Foreign Military Financing є інструментом співпраці у сфері безпеки, зарезервованим для деяких з партнерів США. Передбачається, що кредитні кошти посприяють військовій модернізації Польщі, яка є важливим елементом східного флангу НАТО.

Варто нагадати, раніше Польща закупила у США винищувачі п'ятого покоління  F-35, зенітні ракетні комплекси Patriot і основні бойові танки Abrams. Також у 2022 році Варшава вирішила придбати близько 500 американських реактивних систем залпового вогню HIMARS. 

Також Польща активно співпрацює в оборонній сфері з Південною Кореєю: раніше між Варшавою і Сеулом було підписано контракт щодо купівлі легких винищувачів FA-50, танків К2 і самохідних гаубиць К9.

Зазначимо, що Варшава витрачає на оборону чотири відсотки свого ВВП, що є найвищим показником в Північноатлантичному альянсі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Польща різко виступила проти передачі Україні системи Patriot. Зокрема, проти такого рішення виступив керівник Бюро нацбезпеки Польщі Яцек Сєвєра не погоджується, щоб  передати Україні системи ЗРК Patriot.

"Ні, безумовно ні", — дав поляк відповідь на запитання журналіста. 

Сєвєра наголосив, що відповідні сигнали, які надходять з американських ЗМІ, викликають тривогу.

"Я попросив про зустріч зі своїм американським колегою, щоб поговорити про це питання. Переміщати всю батарею Patriot дуже небезпечно... безпека Польщі знижується... Кожен солдат знає, що розгортання військ починається насамперед із захисту своїх угруповань, тобто з протиповітряної оборони. Необхідно захищати інфраструктуру та угруповання власних військ" – висловився керівник Бюро нацбезпеки Польщі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини