Головна Новини Світ США Гарріс і Трамп не цікавляться Україною: від кого будуть залежати їх рішення щодо війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Гарріс і Трамп не цікавляться Україною: від кого будуть залежати їх рішення щодо війни

Дебати показали, що ні Трамп, ні Гарріс насправді не цікавляться тим, що відбувається в Україні

11 вересня 2024, 15:30
Поділіться публікацією:

На дебатах Дональда Трампа і Камали Гарріс тема України не була провідною, відзначив у колонці на "Главреді" політолог Петро Олещук.

Гарріс і Трамп не цікавляться Україною: від кого будуть залежати їх рішення щодо війни

США і Україна

За його словами, Трамп вкотре повторив свої улюблені тези про те, що, якби він був президентом, то не допустив війну в Україні та вторгнення Путіна. Крім того, республіканець спробував дорікнути своїй опонентці тим, що, мовляв, вона проводила якісь переговори перед початком війни, але провалила їх, тому вона ще гірша в контексті зовнішньої політики, ніж Байден. Окрім того, підкреслює політолог, про завершення війни Трамп нічого конкретного не сказав, лише зазначив, що в інтересах США – закінчити цю війну якомога швидше. Більше того, республіканець відмовився давати конкретну відповідь про те, чи підтримує він перемогу України і натякнув, що його насправді цікавить завершення війни, а не перемога України.

Натомість Гарріс продовжувала декларувати ті цілі і той політичний курс, який на даний момент реалізує адміністрація Байдена, тобто підтримка України і відсіч Путіну. І демократка спробувала звинуватити Трампа в тому, що він начебто буде дружити з диктаторами, таким чином, зраджуючи американські цінності.

"Тому нічого нового на дебатах про Україну не пролунало. Трамп намагається атакувати адміністрацію Байдена за будь-якої нагоди і говорити, що все, що вона робить, неправильно, і він би все робив не так. А Гарріс намагається повторювати ті тези, які раніше озвучував Байден, при цьому особливо не заглиблюючись у суть питання", — говорить політолог.

За його словами, зробити якісь висновки про наслідки для України в результаті обрання одного або іншого кандидата на підставі цих дебатів неможливо, бо від них не прозвучало жодної змістовної інформації.

На думку Олещука, у випадку перемоги і Трампа, і Гарріс важливішу роль буде відігравати те, хто у них буде держсекретарем і радниками з зовнішньополітичних питань. Самі ж вони не будуть значною мірою визначати зовнішню політику США, вважає експерт.

Політолог відзначив, що насправді позиція Трампа тяжіє до повторення багатьох тез, які нагадують російську пропаганду, наприклад, його слова про величезну кількість жертв із боку України, яку приховують. Та й взагалі, підкреслює Олещук, ця відмова від декларації необхідності перемоги України виглядає не дуже добре. Просто, відзначає експерт, для Трампа питання України – це щось, що йому заважає, муляє, але особливо його не турбує.

"Хто з кандидатів був би більш вигідним для Росії? Путін заявив, що підтримував Байдена, а тепер, відповідно, він за Гарріс. Але це гра. Путін внаслідок свого КДБістського минулого вважає, що він постійно повинен займатися дезінформацією опонентів, тому постійно відверто бреше, очевидно, думаючи, що це робить його талановитим і видатним політиком", — говорить Олещук.

На його думку, насправді Путін зацікавлений у тому, щоб розпалювати ворожнечу та конфлікти всередині держав Заходу, а більш бажано для Росії, щоб там справа доходила до відвертого протистояння. Тому Путіну не стільки цікавий конкретний кандидат у президенти США, скільки черговий штурм Капітолію, бажано з вогнепальною зброєю, підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у Кремлі заявили, що Трамп не зможе зупинити війну в Україні просто подзвонивши Путіну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини