Головна Новини Світ США Головні висновки дебатів Трампа і Гарріс: що важливо розуміти Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки дебатів Трампа і Гарріс: що важливо розуміти Україні

Незважаючи на те, що Каміла Гарріс виглядала більш переконливо на цих дебатах, обидва кандидати йдуть фактично плече в плече

11 вересня 2024, 13:45 comments3387
Поділіться публікацією:

Кандидат у президенти США Камала Гарріс заявила, що Україна й далі буде мати міцну підтримку у війні з Росією, а кандидат у президенти США Дональд Трамп, за її словами, за 24 години здасть Україну Путіну, якщо повернеться до Білого дому. На запитання ведучого дебатів, чи хочете ви, щоб Україна виграла війну, той же Трамп двічі ухилився від прямої відповіді і сказав, що в інтересах США, щоб війна закінчилися і перестали гинути мільйони людей. Цікаво, що за результатами опитування телерадіокомпанії CNN у США, на дебатах перемога дісталася представниці Демократичної партії. Про що говорять заяви кандидатів в президенти США щодо війни в Україні? Чи варто нам хвилюватися? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Головні висновки дебатів Трампа і Гарріс: що важливо розуміти Україні

Гарріс і Трамп

Україні варто бути дуже обережною щодо виборів в США

Екс-дипломат, політичний експерт, колишній заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1, CEO консалтингової компанії "Crowe Michailenko" Вадим Трюхан зазначив, дебати, які провели Камала Гарріс і Дональд Трамп, показали цілком очевидні речі. 

"Перше – Дональд Трамп не змінюється. Він і далі буде намагатися акцентувати свою увагу на тому, що він сильний лідер, що він може досягати угод, англійською мовою "deal", з будь-ким, навіть з дияволом і спиратися на той електорат, який є вкрай націоналістичним, америкоцентричним і абсолютно байдужим до будь-яких іноземних країн і загалом міжнародних справ. Натомість Гарріс показала себе правонаступницею лінії партії, яку впроваджував Байден і перед ним Обама протягом багатьох років. Відтак в Україні має бути чітко зрозуміло всім, що Гарріс – це стабільність, поступальність і, водночас, це відсутність серйозного прогресу в питанні надання якоїсь визначальної на полі бою зброї. Для прикладу тих же ракет Tomahawk при Гарріс ми швидко не отримаємо. Разом з тим допомога і далі буде надходити в тих обсягах, яких буде достатньо для стримування росіян", – зазначив експерт. 

Якщо ж переможе Трамп, то, на думку екс-дипломата, тоді може не бути серединного варіанта. 

"Може бути або здача України за короткий проміжок часу. Зрозуміло, що не за 24 години, як про це говориться в низці ЗМІ, але за короткий проміжок часу. Може бути примушення України до миру з серйозними обмеженнями суверенітету. Або ж у разі, якщо Трамп буде незадоволений тим, як у нього складеться діалог з Путіним, він може надати все і не тільки Tomahawk. Так що тут ситуація, як то кажуть – палка з двох кінців", – говорить Вадим Трюхан. 

На його думку, Україні важливо в жодному випадку не втручатися в ці вибори не ставити ставку на когось із кандидатів, а прийняти той вибір, який зроблять американці. 

"Адже за останніми опитуваннями, незважаючи на те, що Каміла Гарріс виглядала більш переконливо на цих дебатах, обидва кандидати йдуть фактично плече в плече. В деяких штатах перемагає Трамп, в деяких Гарріс, але загалом якоїсь значної переваги станом на зараз, за фактично декілька тижнів до виборів, жоден з кандидатів не отримав. Так що треба бути дуже обережними, спокійними і розважливими, підтримувати діалог з обома партіями, як з республіканцями так і демократами. І дуже нейтрально коментувати ситуацію по тому, хто для України бажаніший, як майбутній президент Сполучених Штатів за результатами цих виборів", – підсумував Вадим Трюхан.

Вибори президента США не змінять ситуацію для України

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса вважає, що заяви кандидатів у президенти США щодо України не відрізнялися від їхніх офіційних позицій, які були заявлені вже давно і нічого нового ми не почули.

"Тобто Трамп повторив тезу, яку він уже багато місяців просуває з приводу швидкого завершення війни на якихось умовах. Гарріс нічого конкретного не сказала. По суті, вона лише захищала офіційну позицію адміністрації Байдена. Гарріс більше відбивалася, більше діяла на противагу, більше критикувала заяви Трампа, ніж пропонувала щось альтернативне. Тобто жоден із кандидатів якогось конкретного бачення по Україні не дав. Ну і було б дивно, мабуть, очікувати цього під час дебатів, бо це не була головна тема. До того ж дебати – це не місце, де обмінюються якимись дуже важливими та надінтелектуальними баченнями", – зазначив експерт.

Щодо того, чи варто нам хвилюватися, то, на думку Ілії Куси, відповідь негативна.

"Безвідносно до результатів виборів ситуація не зміниться. Що Трамп, що Гарріс йтимуть у логіці, яка вже давно сформувалася у Штатах. Це логіка обмеженого стримування Росії та підтримки України. Тобто це логіка захисту підтримки України для оборони, але не для тотального наступу на Росію з метою завдати їй якоїсь великої військової поразки та її дезінтеграції. Вважаю, що глобально для ситуації в Україні вибори президента США не мають великого значення", – наголосив експерт.

При цьому співрозмовник порталу "Коментарі" вважає, що варто звернути увагу на вибори до Конгресу США. Результати цих виборів справді важливі для України, адже наша військова допомога з боку Штатів залежить від бюджету.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Гарріс розповіла, що станеться протягом доби з Україною, якщо на виборах переможе Трамп.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини