Головна Новини Світ США Конгресмени-республіканці вимагають ввести санкції проти "Північного потоку-2": хто і що здатний виторгувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Конгресмени-республіканці вимагають ввести санкції проти "Північного потоку-2": хто і що здатний виторгувати

Конгресмени наполягають, що "жорсткі й однозначні публічні заяви Держдепу щодо "Північного потоку-2" необхідно поєднувати з жорсткими та однозначними діями"

2 червня 2021, 17:34
Поділіться публікацією:

20 конгресменів, які перебувають у Республіканській партії, закликали уряд США скасувати обмеження на санкції проти компанії-оператора "Північного потоку-2" (ПП-2). Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung заявив, що ПП-2 Росія використовує як засіб підвищення ставок у переговорах за Донбас і Крим.

Конгресмени-республіканці вимагають ввести санкції проти "Північного потоку-2": хто і що здатний виторгувати

Північний потік-2 (фото з відкритих джерел)

Чи зможуть республіканці домогтися введення санкцій? Чи може ПП-2 стати частиною великої геополітичної угоди? Хто і що в такому випадку здатний виторгувати? Експерти поділилися своїми думками з виданням "Коментарі".

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов припускає, що "Північний потік-2" з великою часткою ймовірності буде добудований і буде експлуатуватися. Але його введення в експлуатацію, на думку експерта, стане використовуватися різними країнами й політиками як аргумент для вирішення зовнішніх і внутрішніх завдань.

"Республіканці США будуть звинувачувати адміністрацію Байдена у заграванні з Росією, тим самим нівелюючи подібні звинувачення проти Трампа. Також вимога сенаторів-республіканців ввести санкції проти німецької компанії — продовження політики жорсткої лінії у відносинах із Німеччиною. Ще один мотив для заяв у США — лобізм газодобувних компаній, які борються за європейські ринки", — пояснює Ігор Попов.

Для Німеччини питання газопроводу теж стало предметом внутрішньої політики, зазначає експерт. Він нагадує, що позиції ХДС-ХСС і "Союзу90/Зелених" у цьому питанні різко відрізняються. Більш того, після виборів до Бундестагу цієї осені подальша доля газопроводу може бути предметів політичних дебатів.

"Інтереси України в цьому питанні найбільше може захистити лише сама Україна, — вважає Ігор Попов. — Президент Володимир Зеленський у своєму інтерв'ю для німецької газети розкрив тактику Кремля і закликав європейців не тільки декларувати високі цінності, а й дотримуватися їх. Безсумнівно, питання газопроводу український президент буде підіймати під час усіх двосторонніх переговорів. І буде домагатися гарантій для використання українського транзиту".

На жаль, підкреслює експерт, не всі рішення залежать від наших перемовників. І тому завдання дипломатії — домогтися максимуму можливого.

"У найближчих планах Зеленського — створення "Кримської платформи", щоб питання української приналежності Криму не зникло з порядку. З газового питання до першочергових завдань віднесено забезпечення експлуатації української ГТС, а надалі — "втягування" США і Німеччини у можливий газовий консорціум, щоб зробити експлуатацію "українського потоку" економічно вигідною і для них", — резюмує Ігор Попов.

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі прогнозує, що республіканці не зможуть ввести санкції проти ПП-2, як би нам того не хотілося.

"Причина проста — у демократів більшість в обох палатах Конгресу. Сам Байден вже заявив, що введення санкцій проти компанії-оператора "NS-2 AG" і його голови не зможе зупинити добудову газопроводу. Тому вже восени він буде добудований. Чи стане він частиною геополітичної угоди, дізнаємося після зустрічі Байдена з Путіним у Женеві", — говорить експерт.

Вірогідність нового "перезавантаження" у відносинах РФ і колективного Заходу на чолі з США він розцінює як дуже високу. Підтвердженням тому, на думку Максима Ялі, є заяви президента Франції Макрона щодо контрпродуктивності санкцій проти РФ.

"Для Байдена налагодження взаємин із Німеччиною як локомотивом ЄС є пріоритетом у зовнішньополітичного порядку, — пояснює Максим Ялі. — Як і поліпшення відносин із Кремлем у контексті протистояння з Китаєм за глобальне лідерство, відновлення ядерної угоди з Іраном, врегулювання конфлікту в Сирії, нормалізації ситуації в Афганістані після виведення американського контингенту. Тому потрібно вже змиритися з тим, що ПП-2 буде добудований. Кремль, природно, буде виторговувати поступки по Україні. Щоб Вашингтон чинив тиск на Київ у питанні реалізації політичної частини Мінських угод і ненадання ПДЧ в НАТО. На саміт НАТО у червні нас вже не запросили. В ПДЧ поки відмовляють, не дивлячись на гучні заяви наших чиновників. Тому у мене немає оптимістичного прогнозу. У підсумку ми можемо залишитися сам на сам із Кремлем як і у 2014-му".

Політолог-американист Владислав Фарапонов не виключає, що республіканці будуть ставити питання таким чином, що ПП-2 стане якоюсь розмінною монетою для розв'язання інших питань.

"Наприклад, республіканці будуть відмовлятися підтримати якісь ініціативи демократів або ті, що буде пропонувати конкретно Байден. Інструментів прямого впливу в опозиційної наразі партії немає. Але це не означає, що вони не будуть продовжувати такі спроби", — вважає Владислав Фарапонов.

На його думку, важко уявити, щоб питання, пов'язане з ПП-2, не обговорювалося на зустрічі між президентами США і РФ, яка відбудеться через два тижні.

"Однак лише через якийсь час після зустрічі буде ясно — триватимуть санкції або залишаться припиненими. Поки важко припустити, що це стане частиною якоїсь "Великої угоди" саме зараз. Але в майбутньому — можливо ", — припускає політолог-американист.

Раніше ми повідомляли, що народні депутати прийняли постанову про звернення Верховної Ради до Палати представників і Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки. Україна закликає американських політиків активізувати зусилля щодо санкцій проти газопроводу "Північний потік-2".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини