Головна Новини Світ США Коронавірус та події в Афганістані: чому рейтинг Байдена стрімко падає
commentss НОВИНИ Всі новини

Коронавірус та події в Афганістані: чому рейтинг Байдена стрімко падає

Експерти розповіли, чому підтримка президента Сполучених Штатів Америки знизилася і як це можна виправити

7 жовтня 2021, 16:55
Поділіться публікацією:

Рейтинги підтримки діяльності президента США Джо Байдена і його адміністрації різко впали за останні тижні. Про це йдеться в оприлюднених у середу, 7 жовтня, результатах соціологічного дослідження, проведеного університетом Quinnipiac. Згідно з ними, Байден отримав негативний рейтинг (38% підтримують його зусилля, 53% — ні). Це є найнижчим балом, який він отримував від американців за свою роботу з моменту початку президентства.

Коронавірус та події в Афганістані: чому рейтинг Байдена стрімко падає

Джо Байден - фото з відкритих джерел

Чому це відбувається? Які кроки варто зробити Білому дому, щоб це виправити? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Байден — найбільш полярний президент за всю історію, але в нього найнижча підтримка серед республіканців

Політолог-американист Владислав Фарапонов пояснює: є певні тенденції, не тільки в Америці, які свідчать про падіння рейтингів глав держав. Так що це — звичайна історія.

"Можливо, очікувалося, що рейтинг Джо Байдена не падатиме так стрімко, що до цього періоду часу він буде трохи вище. Але в районі 40% — це теж в межах норми ", — запевняє експерт.

За його словами, справа ще в тому, що зважаючи на багато опитувань, якщо їх підсумувати, Байден — найбільш полярний президент за всю історію. У нього найнижча підтримка серед республіканців. Втім, як і у Трампа була найнижча — серед демократів.

"Виною цьому високий рівень поляризації в суспільстві, — підкреслює Владислав Фарапонов. — Серед демократів у Байдена нормальний рівень підтримки, враховуючи кризову ситуацію з коронавірусом, економікою і так далі. Але йому не вистачає республіканських і незалежних виборців, які схвально ставилися б до нього і його політики. Не впевнений, що є якийсь механізм збільшення рейтингу. Так, якісь політичні компроміси з представниками опозиційної партії за якимись важливими для них законопроектами, можливо, допомогли б утримати рейтинг на плаву. Але навряд чи це кардинально вплине на ситуацію ".

Потрібно просто пережити складності, продовжуючи працювати. І маятник довіри почне рухатися в потрібний Байдену бік

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик вважає, що на падіння рейтингів Байдена вплинула комбінація факторів.

"Головний — коронавірус. Хоч це трохи парадоксально, тому що Байден, на відміну від Трампа, налагодив постачання вакцин, доступність вакцин. Але логіка така, що раз він головний, він президент, то саме він несе за все відповідальність. І раз відзначено зростання захворюваності, раз багато людей помирає від ковіду, то це теж провина Байдена. Так чи інакше — критика буде лежати на ньому і його адміністрації, хоч вони роблять все, щоб убезпечити американців", — зазначає експерт.

Він також підкреслює, що з боку Білого дому були зроблені незручні кроки з точки зору комунікації з людьми.

"Наприклад, на початку літа була інформація, що вакцинованим можна не носити маски. А потім з'ясувалося, що вакциновані теж дуже навіть активно підхоплюють і поширюють вірус. Люди заплуталися, отримуючи різні, часом суперечливі, сигнали від влади ", — каже Володимир Дубовик.

Другий момент, який вплинув на падіння рейтингу американського президента — стан економіки.

"Вона хоч і непогана, але є очікування, що економіка входить в черговий спад, пов'язаний, перш за все, з коронавірусом. У перші місяці правління Байдена було створено величезну кількість робочих місць, зазначалося активне пожвавлення економіки, з'явилася надія на поліпшення. Зараз же відбувається гальмування економіки. І є побоювання, що важкі часи — попереду. Знову ж, відповідальність — на президенті особисто, хоч він робить все можливе для поліпшення ситуації", — пояснює експерт.

Третім фактором він називає вихід американських військ з Афганістану — під вибухи, паніку місцевих союзників, захоплення аеропорту.

"Багато в США вважають, що це провал. Причому навіть за загальною необхідністю виходу з Афганістану відзначений різкий перехід думок. Якщо напередодні виведення військ з Афганістану це підтримували до 70% американців, то останнє опитування Quinnipiac показало, що підтримка знизилася до 28%. Правда, там не розшифровується — взагалі не треба було виходити або критикують за те, як було організоване виведення військ. Але перепад колосальний, — акцентує Володимир Дубовик. — Афганістан на просідання рейтингу явно вплинув. Є відчуття некомпетентності, нездатності спланувати заздалегідь свої дії".

Четвертий момент, за словами експерта, стосується того, що ряд великих законопроектів адміністрація Байдена ніяк не може провести через Конгрес.

"Це стосується, наприклад, двох великих законопроектів — бюджетного і щодо інфраструктури. Причому тут Білий дім стикається з протидією не тільки з боку республіканців, а й частини демократів, — розповідає Володимир Дубовик. — І взагалі в останні тижні загострилися протиріччя всередині Демократичної партії: між центристами, помірними, яким Байден ближче — і лівим крилом, яке вважає, що президент не виправдовує покладених на нього сподівань. Що він недостатньо просуває ті чи інші речі, важливі для лівого крила партії".

П'ятий момент пов'язаний з природними коливаннями маятника довіри, упевнений експерт. Він пояснює:

"Якщо спершу маятник метнувся вгору, то потім піде вниз. В Америці, напевно, не було жодного президента в останні роки, у якого був би стабільно високий або стабільно низький рейтинг. Постійно якась синусоїда: підйоми і падіння. Байден починав непогано, маючи 50 з гаком відсотків. Але пройшло дев'ять з невеликим місяців — і бачимо таке падіння. Втім, іноді маятник, таке враження, не залежить від конкретних досягнень або провалів".

До всього іншого, продовжує експерт, маємо консолідацію переконаних противників Байдена. Виборці-республіканці — всі проти. До того ж, президент втратив багато незалежного електорату (тих, хто не республіканці і не демократи). І тут, згідно з рейтингом, у Байдена — мінус дві третини. Це сильне падіння, в порівнянні з попередніми опитуваннями.

"Що робити? Потрібно перечекати. Нехай емоції охолонуть після Афганістану для початку. Є надія на те, що економіка не провалиться, що не буде нових локдаунів. А локдауни — це однозначно погано. Це — закриття підприємств, скорочення робочих місць, червона ганчірка для головних супротивників Байдена (антивакцинаторів, антимасочників, республіканців-трампістів тощо). Якщо вдасться уникнути локдаунів — вже непогано. Але, швидше за все, деяке зниження економіки може бути. І Байдену варто приготуватися до того, що такі невисокі рейтинги залишаться з ним, як мінімум, на якийсь час", — прогнозує Володимир Дубовик.

У той же час, він звертає увагу, що впливовий сайт fivethirtyeight.com, який зводить різні рейтинги в один, призводить усереднені дані, згідно з якими рейтинг Байдена зараз — 44%.

"Тобто, на 6% більше, ніж демонструє опитування Quinnipiac. Якщо так подивитися, то все не так уже й погано, враховуючи складну ситуацію з коронавірусом, — зазначає експерт. — Важливо розуміти, що немає чарівних рецептів, срібної кулі, магічної кулі, які можна використовувати, щоб все було добре. Потрібно просто пережити складності, продовжуючи працювати. І я думаю, маятник почне рухатися в потрібний Байдену бік".

Раніше "Коментарі" писали, що стало відомо про реакцію Байдена на скандал з офшорами, в якому фігурує Зеленський.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини