Головна Новини Світ США 2021-й для Байдена: перемоги та провали президента, якого так боялася Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

2021-й для Байдена: перемоги та провали президента, якого так боялася Росія

2021-й рік, що минає, так і не став проривом для 46-го президента США

22 грудня 2021, 16:52
Поділіться публікацією:

Завершується перший календарний рік Джо Байдена у статусі президента США. Нагадаємо, що інавгурація відбулася 20 січня 2021 року. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про головні перемоги та провали Байдена у році, що минає.

2021-й для Байдена: перемоги та провали президента, якого так боялася Росія

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Справжнім тестом для Вашингтона стала нинішня ситуація навколо України

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик зазначає:

"Особливих перемог у Байдена немає, на жаль. Економіка начебто пожвавилася, безробіття низьке, але при цьому – інфляція, зростання цін на пальне. З двох ключових законопроектів — про підтримку інфраструктури та соціальні виплати – прийнято лише один, і то нещодавно. Колосальні зусилля були кинуті на боротьбу з ковідом, але спочатку штам Дельта, а тепер Омікрон зберігають небезпеку. Отже, будуть нові обмеження, які деяких дратують, і негативно б'ють по економіці. До того ж, подолати розкол поляризацію суспільства не вдалося".

У зовнішній політиці фокус, за словами експерта, Байден зробив на Китай. Хоча і тут поки що не ясно, у чому саме буде стратегія.

"За рахунок Китаю менше уваги приділяється іншим напрямкам. Відносини з традиційними європейськими союзниками мали бути відновлені, але все виявилося складніше. Шкоди завдали хаотичний вихід з Афганістану та угоди щодо підводних човнів для Австралії, які нашкодили Франції, – пояснює Володимир Дубовик. – З Іраном переговори щодо відновлення "ядерної угоди" поки що ні до чого не привели, хоча це й не вина Байдена. Щодо Росії бачили суміш прагнення до діалогу, до якоїсь стабільності та передбачуваності – з часом жорсткою риторикою".

На думку експерта, справжній тест для Вашингтона – це нинішня ситуація довкола України. Але й тут рано робити якісь висновки.

"Щодо України, з одного боку, тривала допомога, були численні контакти, у тому числі візит Зеленського до Вашингтона, формальне пожвавлення стратегічного партнерства. Але, з іншого боку, не було запропоновано якихось нових ініціатив, форматів", – резюмує експерт.

2021 року для Байдена пройшов без істотних стратегічних переміщень на внутрішній та зовнішній арені

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля вважає, що Байден має більше проривів на зовнішній арені. Але їх навряд чи можна вважати стратегічними

"Він відновив і навіть посилив відносини США з європейськими партнерами. При цьому демонстрація американського глобального лідерства має символічний вигляд – у вигляді форумів. Екологічних, демократій і так далі. І це не впливає на політику загалом. Байден не погіршив відносини з Китаєм. З одного боку, зменшив напругу у торгових відносинах. Але бачимо нові санкції, нові антикитайські союзи. Складні відносини США і РФ при Байдені начебто виходять на новий якісний рівень, якого не було при Трампі. Складається враження, що реакція США на поведінку РФ стала жорсткішою. Але все тут стане більш зрозумілим у новому році – як саме відповість Білий дім на нещодавні ультимативні вимоги Кремля про не розширення НАТО на Схід тощо. Також слід визнати, що Байден пішов на суттєве посилення партнерства з Україною після відповідних меседжів нашої влади", – зазначає Володимир Воля.

А ось з внутрішніми проблемами США новий президент справлявся не дуже, вважає політолог.

"Соціальне самопочуття американців погіршилося через пандемію та пов'язані з цим економічні проблеми. Посилилася міграція до Штатів. Це викликає незадоволення у частини населення, – наголошує Володимир Воля. – Економічних покращень, які очікувалися у зв’язку з президентством Байдена, не спостерігається. Загалом його рік виглядає позитивно, але без суттєвих стратегічних рухів на внутрішній та зовнішній арені".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін запропонував Байдену розділ сфер впливу в Європі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини