Головна Новини Світ США Месенджер для злочинців: як ФБР «провернула» масштабну облаву у Мережі (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Месенджер для злочинців: як ФБР «провернула» масштабну облаву у Мережі (ФОТО)

З допомогою спеціального анонімного додатка ANOM спецслужби по всьому світу заарештували понад 800 наркоторговців

9 червня 2021, 12:22
Поділіться публікацією:

Робота кібервідділів поліції та інших спецслужб виходить на новий, безумовно, більш якісний рівень. Як повідомляє BBC, завдяки розробленому співробітниками американського Федерального бюро розслідувань (ФБР) месенджеру, в багатьох країнах світу вдалося влаштувати облаву на злочинців, пов'язаних із наркобізнесом.

Месенджер для злочинців: як ФБР «провернула» масштабну облаву у Мережі (ФОТО)

Завдяки месенджеру ANOM від ФБР затримали близько 800 злочинців. Фото із відкритих джерел

Затримання проходили в близько десяти державах, а керівництво операції лежало на плечах американських та австралійських спецслужб. Завдяки розробці месенджера ANOM, який нібито гарантував повну анонімність листування, правоохоронцям вдалося відстежити понад вісім сотень наркоторговців та інших злочинців.

В ході масштабної операції поліцейські вилучали наркотики (близько 8 тонн лише кокаїну), вогнепальну зброю (250 одиниць) і величезні суми "кешу", а також криптовалюту (за найскромнішими підрахунками — понад 48 млн доларів).

В Європолі вже відповіли, що облава, влаштована завдяки ANOM, стала однією із найбільших, в яких застосовувалися IT-технології. Достеменно відомо, що до спецоперації точно були залучені німецькі та шведські правоохоронні органи.

Слід зазначити, що спецслужби могли відслідковувати всі переписки, що проходили через цей месенджер. Завдяки цьому правоохоронці змогли попередити не тільки продаж і контрабанду наркотичних засобів, але і кілька десятків вбивств.

Месенджер для злочинців: як ФБР «провернула» масштабну облаву у Мережі (ФОТО) - фото 2
Месенджер для злочинців: як ФБР «провернула» масштабну облаву у Мережі (ФОТО) - фото 3
Месенджер для злочинців: як ФБР «провернула» масштабну облаву у Мережі (ФОТО) - фото 4

Цікаво, що доступ до ANOM не можна було отримати через звичну платформу завантаження на андроїд чи айфон. Для спілкування через зашифрований додаток потрібен був спеціальний телефон. Такий мобільний не мав доступу до електронної пошти, і не приймав-відправляв дзвінки. Єдиним призначенням такого смартфона було спілкування через ANOM.

Телефони зі спецмесенджером правоохоронці змогли поширити серед злочинців завдяки інформаторам, а також співробітникам під прикриттям.

Як повідомляють представники ФБР, за час роботи над спецоперацією було створено близько 12 тисяч подібних телефонів, і вони "засвітилися" в близько сотні різних держав.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що у світі озвучили рейтинг кращих спецслужб. Чи є серед них і українські, можете дізнатися в нашому матеріалі.

Також на порталі ми повідомляли, що вітчизняна влада вже не один місяць обговорює ймовірність реформування принципу роботи Служби безпеки України. Коли чекати конкретних результатів, шукайте в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини