Головна Новини Світ США На Tesla подали в суд за расизм: що вирішили присяжні
commentss НОВИНИ Всі новини

На Tesla подали в суд за расизм: що вирішили присяжні

Рішення американського журі у справі про расизм зашкодить компанії Tesla Inc. та її співпраці з інвесторами

6 жовтня 2021, 17:17
Поділіться публікацією:

У Сан-Франциско відбулись слухання у справі компанії Tesla, яку звинувачують у расовій дискримінації, інформує агентство Reuters. 

На Tesla подали в суд за расизм: що вирішили присяжні

Працівник обслуговує автомобіль Tesla - фото з сайту виробника

Журі присяжних стало на бік обвинувача, який отримає компенсацію у розмірі 137 млн дол. 

Позов на компанію подав Оуен Діас, колишній працівник. Лоуренс Орган, адвокат, який привів його до перемоги, застерігає американські корпорації: расистська поведінка неприпустима і потрібно стежити, щоб її в компаніях не було.

Діас мав можливість вирішити свою скаргу всередині компанії. Однак цього не сталось, так його ситуація чомусь не підпадала під обов'язковий внутрішній  арбітраж, який вирішує спірні питання без суду. Згідно з корпоративними правилами, усім працівникам та клієнтам фактично заборонено публічно відстоювати свої права у судах щодо принципових питань: оплата праці, сексуальні домагання, дискримінація за расою, інвалідністю тощо, зауваження щодо дефектів продукції. 

Вважається, що подібні справи не потрібно виносити на зовні для тривалого судового розгляду, так як внутрішній арбітраж — більш справедливий та швидкий.

Згідно з даними Reuters, у судах США наразі розглядається біля 100 справ, де фігурує Tesla та її працівники. Ситуація зачіпає не лише фінансові інтереси власне компанії, але й моральні установки вкладників. Свого часу вони обрали виробництво екологічних електромобілів, бо це сприяло охороні навколишнього середовища. Крістін Халл, генеральний директор компанії Nia Impact Capital, яка "інвестує на перетині соціальної справедливості та екологічної стійкості", вимагає змінити правила арбітражу, щоб поведінка менеджменту більше не була такою "токсичною".

Рішення журі посилює тиск на виробника електромобілів. Зустріч з акціонерами відбудеться у найближчий четвер. Головне питання: переглянути спосіб, у який розглядаються скарги штатних працівників. Наразі вже є неофіційна резолюція, де пропонують дослідити ефективність існуючого внутрішнього арбітражу для вирішення скарг про утиски та дискримінацію на робочому місці.

Потужні світові корпорації відмовляються від внутрішнього арбітражу проблем співробітників. Відповідні рішення приймають або вже прийняли Uber та Google. 

Видання "Коментарі" раніше розповідало своїм читачам про вибух електромобіля Tesla під час зарядки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини