Головна Новини Світ США Напередодні проміжних виборів у США загострюється ситуація: чи є ризики для підтримки України
commentss НОВИНИ Всі новини

Напередодні проміжних виборів у США загострюється ситуація: чи є ризики для підтримки України

Тема України активно обговорюється як демократами, так і республіканцями напередодні виборів до американського парламенту

22 жовтня 2022, 13:55 comments1197
Поділіться публікацією:

Комітет Палати представників, який розслідує напад прихильників республіканця Дональда Трампа на Капітолій США 6 січня 2021 року, заявив, що направив колишньому президентові повістку до суду з вимогою надати документи та свідчення під присягою. А документи, вилучені з дому Трампа у Флориді в серпні, нібито включали дуже секретні розвідувальні дані про Іран і Китай, які могли викрити методи шпигунства США, повідомила газета Washington Post. Обстановка в США напередодні листопадових проміжних виборів, у яких чинний президент-демократ Джо Байден пророкує перемогу своєї партії, явно розпалюється. Експерти спеціально для видання "Коментарі" оцінили внутрішньоамериканський розклад та його значення для України.

Напередодні проміжних виборів у США загострюється ситуація: чи є ризики для підтримки України

Вибори у США. Фото: з відкритих джерел

Емігрантські кола бояться, що в США буде втрачено інтерес до України у разі перемоги республіканців

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов зізнався:

"Я щодня спілкуюсь із представниками США. Нью-Йорк, Бостон, Сан-Франциско, Лос-Анджелес, Сент-Луїс. У мене там багато друзів, родичів, дітей, онуків. Отже, внутрішньоамериканський дискурс проходить через мене буквально щодня. Багато моїх друзів, особливо на східному узбережжі США, історично – протестний електорат, який голосує за республіканців. Але зараз в американських ефірах, де я беру участь досить часто, постійно порушується тема України".

За словами експерта, емігрантські кола бояться, що в США буде втрачено інтерес до нашої країни. Тема проходить червоною ниткою.

"Люди, які живуть у США по 30-40 років та традиційно голосують за республіканців, цього разу збираються голосувати за демократів. Саме з тієї причини, що для України, на їхню думку, краще, щоб при владі залишалася Демократична партія, яка зараз має більшість в обох палатах парламенту, – пояснює Віктор Савінов. – Демократи знають про ці настрої та активно їх підтримують своєю інформаційною політикою у США. Навіть мій син, який працює в Голлівуді (традиційній вотчині демократів) і дивував усіх тим, що голосує за республіканців, цього разу зібрався як практичні всі його колеги по Фабриці Мрій підтримати демократів".

З українських питань у США існує "двопартійний консенсус"

Доктор політичних наук, професор Валентин Якушик вважає дуже правильним, дієвим політтехнологічним ходом з боку команди президента Джозефа Байдена – стверджувати, що в нинішній виборчій кампанії все йде нормально і ось-ось, незважаючи на дані солідних соціологічних досліджень, що прямо суперечать цьому, раптом в листопаді 2022 року знову буде перемога демократичної партії.

"Тріумфалізм, що навіть не підтверджується реаліями соціально-політичного життя, надає сил низовій ланці активістів партії, – пояснює експерт. – Судові та позасудові переслідування та залякування політичних опонентів – ефективний засіб у боротьбі за збереження політичної влади. Але ця зброя двогостра. "It works both ways", — кажуть американці. Час скоро може змінитися, і слідчі органи можуть почати звертати увагу на альтернативні версії подій кінця 2020 – початку 2021 року, а також на інших дійових осіб. Головне ж полягає в тому, що дива "дистанційної електоральної демократії" 2020 року та методи залучення виборців і квазі-виборців, які супроводжували її, до участі у виборах створили важковиліковний і навіть непереборний розкол в американському громадянському суспільстві, політикумі та істеблішменті. Якими б не були рішення судових органів та дані нинішніх слідчих, величезна частина американців (хай навіть це буде лише 30 чи 35 відсотків громадян США) вважають, що у них у 2020 році було вкрадено перемогу. Тут ми стикаємося з глибокими та гострими проблемами легітимності політичних інститутів та рішень".

Що ж до "побічних ефектів" внутрішньоамериканських процесів для української держави та суспільства, то, на думку Валентина Якушика, доцільно просто "спостерігати і мовчки робити висновки".

Адже з українських питань у США, нагадує професор, у принципі існує "двопартійний консенсус".

"І не слід, – упевнений експерт, – знову робити необачні кроки, подібні до тих, що різні групи та верстви української політичної, адміністративної та бізнес-еліти щоразу повторювали в ході та після американських виборів 2016 та 2020 років, роблячи ставку на підігравання тій чи іншій стороні американського внутрішньополітичного протистояння".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ранкова атака ворога: у багатьох регіонах України чути вибухи – люди у багатьох областях без електрики та води.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини