Головна Новини Світ США Новий посол та спільна підтримка: що означають кроки США у російсько-українській війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий посол та спільна підтримка: що означають кроки США у російсько-українській війні

Затвердженням Бріджіт Брінк на посаду посла в Україні США вкотре демонструють, що посилюватимуть підтримку України і у відбитті російської агресії, і у проведенні реформ

19 травня 2022, 12:26
Поділіться публікацією:

Сенат США затвердив кандидатуру президента Джо Байдена на посаду посла в Україні. Нею стала дипломат Бріджіт Брінк, яка була до цього послом США у Словаччині. Крім того, після тримісячної перерви, Посольство США у Києві відновило роботу у середу, 18 травня. Про що це все говорить? Чи достатньо США роблять для перелому у цій війні на користь України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Новий посол та спільна підтримка: що означають кроки США у російсько-українській війні

Бріджіт Брінк. Фото: з відкритих джерел

Американці мають свої "червоні лінії" з приводу того, що вони готові зробити, щоб допомогти Україні, але не роздратувати занадто сильно Москву

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик розмірковує так:

"Процес призначення постійного, надзвичайного та повноважного посла США в Україні затягнувся непристойно довго. На довгі три роки, та ще й такі насичені подіями три роки. Це, звичайно, само по собі, не пплинуло на здатність Вашингтона вибудовувати свої відносини з Києвом, але, все ж таки, показало деяку дисфункцію надмірно політизованого Вашингтона. Тому швидке затвердження Бріджіт Брінк, кандидатура якої, в принципі, вже давно узгоджена, дуже вчасне".

На думку експерта, США роблять не просто достатньо для перелому в російсько-українській війні, вони вже зробили достатньо для цього.

"Так, дещо з озброєнь надходить пізніше, ніж ми б хотіли, або менше, ніж ми б хотіли. Але надходить, – наголошує Володимир Дубовик. — У американців є свої "червоні лінії" з приводу того, що вони готові зробити, щоб допомогти Україні, але не роздратувати надто сильно Москву, не підштовхнути її до ще більшої ескалації. Але ці лінії постійно рухаються. Наразі вже офіційна мета – ослаблення Росії, сприяння її розгрому українськими військами. Така мета потребує відповідного рівня підтримки. І, звичайно, гуманітарна допомога біженцям та переселенцям, а також допомога для порятунку української економіки – це також частина вкладу у перемогу".

Експерт упевнений, що дискусія про те, чи не слід Вашингтону почати допомагати більш масовано Україні, буде продовжена.

"Потрібно пам'ятати і про те, що коли Вашингтон місяцями говорив про те, що Росія готує це вторгнення, багато хто в нас волів ігнорувати ці попередження, – зазначає Володимир Дубовик. – Говорили, що Америка так грає у якісь свої ігри. Думаю, що введені раніше санкції або  підтримка набагато раніше озброєнням не зупинили б Путіна. Звісно ж, він прийняв це рішення про масоване вторгнення давно – і навряд чи його змінив".

США цим призначенням посилають сигнал не лише підтримки Зеленському, а й показує, що нинішня адміністрація Білого дому планує працювати з нинішньою українською владою на тривалій основі

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак наголошує, що на ситуацію із призначенням послом США в Україну впливала внутрішньополітична кон'юнктура.

"Достатньо згадати скандали з попереднім послом Марі Йованович, імпічмент Трампу через розмову з президентом України. Тривалий час домінувало токсичне тло навколо діяльності посольства США в Україні. Американцям потрібен був час для його подолання, а війна додатково внесла корективи у питання оперативного відновлення формалізованого та належного представництва американських інтересів у нашій країні. Тим більше для адміністрації Байдена важливо це було зробити перед виборами до Конгресу у листопаді 2022 року, оскільки вони можуть змінити розміщення сил у Сенаті, що ускладнило б біпартійне узгодження кандидатури у стінах законодавчої влади", – пояснює Олег Постернак.

Він не виключає, що для призначення посла саме зараз обрано найсприятливіший момент у внутріамериканському порядку.

"Незважаючи на кон'юнктурні дрібниці, загалом у республіканців та демократів спостерігається міцний консенсус щодо українського вектора зовнішньої політики Америки. Тут слід наголосити, що Брінк була номінована на посаду посла США в Словаччині ще адміністрацією Трампа, тому є дуже прийнятною кандидатурою і для республіканців", – наголошує Олег Постернак.

Призначенням Брінк, за його словами, має ще певним чином символічне значення.

"Раніше називалися кандидатури на посаду посла з числа військових, а той факт, що зупинилися на професійному кар'єрному дипломаті з 25-річним стажем, детально знайомою з політичним становищем країн Східної Європи та не поміченою у скандалах, чварах та інтригах, симптоматично. У призначенні є натяк на очікування перезавантажити потенціал американо-українських відносин, а деякі аспекти розпочати з нового аркуша після закінчення українсько-російської війни", – вважає політтехнолог.

Він також зазначає, що дипломатичний досвід Брінк формувався навколо кризових та військових ситуацій на периферії європейського континенту (Югославія у розпал війни 90-х рр., Грузія в період російсько-грузинської війни 2008 р.), що, безумовно, є доречним у нинішній ситуації озброєної. агресії РФ проти України

"США цим посилають сигнал не лише підтримки президенту Зеленському, а й показує, що нинішня адміністрація Білого дому передбачає цілеспрямовано працювати з нинішньою українською владою на тривалій та системній основі, повністю довіряє їй та розраховує на плідну співпрацю", – каже Олег Постернак.

Повернення посольства до Києва, на його думку, пов'язане також із цим. Крім того, США не хочуть бути в останній низці, адже до столиці України вже повернулися дипломатичні представництва величезної кількості країн (близько 40).

"У випадку з Україною для США принципова і важлива якісна дипломатична присутність у той час, коли запускається програма ленд-лізу та фінансова допомога. І це важливо, до речі, не лише для Білого дому, а й для Конгресу, який є важливим осередком влади та впливає на зовнішню політику", – резюмує Олег Постернак.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, про що говорить раптова заява Санду — чи можна вибити росіян із Придністров'я.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини