Головна Новини Світ США Нью-йоркський теракт 11 вересня може повторитися: до чого тут виведення військ з Афганістану
commentss НОВИНИ Всі новини

Нью-йоркський теракт 11 вересня може повторитися: до чого тут виведення військ з Афганістану

За словами ексрадника президента США Джона Болтона, "Талібан" здатний активізуватися і вдарити по Америці

21 липня 2021, 18:00
Поділіться публікацією:

Через те, що американські військовослужбовці залишають свої позиції на території Афганістану і завершують 20-річну місію в цій країні, США може загрожувати серйозна небезпека. На думку колишнього радника американського президента Джона Болтона, "Талібан" вже готується до того, аби зміцнити свої позиції, повідомляє "НВ".

Нью-йоркський теракт 11 вересня може повторитися: до чого тут виведення військ з Афганістану

Ексрадник президента США Джон Болтон. Фото з відкритих джерел

Свого часу Болтон відповідав за категорію питань нацбезпеки Штатів. Тому він вважається одним із кращих експертів в плані оцінки міжнародної загрози.

Ексчиновник пояснив, що американці здебільшого лише надавали військову допомогу афганській армії — тренуваннями й різними постачаннями озброєння. Серйозна ж військова міць Штатів при боротьбі з талібанськими бойовиками використовувалася за весь цей час лише протягом п'яти-шести років.

Болтон каже, що завдяки присутності військовослужбовців в Афганістані США могли контролювати активність бойовиків.

"США мали можливість спостерігати за терористичною активністю в Афганістані й ще наглядати за тим, що відбувається в Ірані та Пакистані. Тепер ми всі це втратимо", — зазначив колишній чиновник.

При цьому Джон Болтон абсолютно впевнений, що в уряду Афганістану практично немає шансів самостійно контролювати мир і спокій на території всієї країни.

"Це означає, що "Талібан" повернеться, — говорить американський політик. — Інші терористичні угруповання повернуться".

На його думку, США (та інші цивілізовані країни) нині перебувають на порозі смертельної загрози, адже активізація бойовиків у східних країнах може призвести до ситуації, яка була у світі на початку 2000-х. Також Болтон нагадав про нью-йоркську трагедію з вежами-близнюками, яка сталася 11 вересня 2001 року. Ексчиновник вважає, що подібне може повторитися.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що виведення військовослужбовців США та інших союзників з Афганістану триває. Водночас представники "Талібану" повільно, але впевнено проводять захоплення нових територій, організовуючи переговори про мир з урядом країни. Експерти пояснили, про що свідчить ситуація в Афганістані і як вона може розвиватися далі, в тому числі щодо зовнішніх "гравців".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини