Головна Новини Світ США Папірець чи змістовний документ: чим насправді є безпекова угода із США
commentss НОВИНИ Всі новини

Папірець чи змістовний документ: чим насправді є безпекова угода із США

Україна підписала не меморандум, а реальну угоду із США, і нічого подібного раніше в історії України не було, вважає політолог Володимир Фесенко

14 червня 2024, 11:08
Поділіться публікацією:

Деякі скептики намагаються принизити значення безпекових угод, які підписує Україна. Зокрема, каже політолог Володимир Фесенко, вони заявляють, що мова йде про неповноцінні міжнародні договори, адже їх не ратифікують парламенти країн-підписантів. Тобто, на їх думку, мова йде про "нічого не вартий папірець".

Папірець чи змістовний документ: чим насправді є безпекова угода із США

Байден і Зеленський

При цьому, як відзначає Фесенко, нібито саме Штати виставляли таку умову щодо безпекової угоди, з огляду на труднощі в Конгресі.

Разом з тим, каже політолог, безпекові угоди, які підписуються з міжнародними партнерами України, є конкретними, дуже змістовними зобов’язаннями, які політико-юридично оформлені і публічно підтверджені.

"Жодних таких угод в історії сучасної незалежної України раніше не було. Це не "меморандум" (тобто "пам’ятна записка") з абстрактними обіцянками. Йдеться про конкретні форми допомоги України строком на 10 років",
- відзначив політолог.

При цьому він визнає, що, наприклад, наступний президент США може скасувати цю угоду. В цьому контексті Фесенко додав, що Дональд Трамп, коли став президентом, скасував цілу низку угод, підписаних його попередником.

"Але він обіцяв скасувати конкретні угоди ще під час президентських виборів 2016 року. Тим не менш такі дії Трампа значною мірою підірвали міжнародну репутацію США",
- додав експерт.

Разом з тим політолог підкреслю, що відносно підтримки України і в США, і в більшості західних країн існує міжпартійний консенсус. Тому, на його думку, хоча потенційний ризик скасування таких угод теоретично існує, на практиці на даний момент він видається малоймовірним. Врешті решт треба пам’ятати, що скасовують (або призупиняють) і двосторонні договори, які ратифікуються парламентами, просто процедура їх скасування є трохи більш складною і тривалою.

"Для нас принципово важливо, що наші міжнародні партнери публічно беруть на себе політичні і юридичні зобов’язання продовжувати ту допомогу, яку вони нам надають вже зараз, на період 10 років, не залежно від того, коли закінчиться війна з Росією",
— говорить Фесенко.

Таким чином, підкреслює політолог, навколо України формується партнерська коаліція, яка сприятиме спротиву нинішній російській навалі, і в перспективі може бути чинником стримування Росії від нового нападу на Україну.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що між Україною та США підписана безпекова угода терміном на 10 років.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини