Головна Новини Світ США Персональні санкції проти Путіна: чи відмовиться тепер Москва від вторгнення в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Персональні санкції проти Путіна: чи відмовиться тепер Москва від вторгнення в Україну

Під санкційний удар можуть потрапити не лише Володимир Путін, а й усі члени уряду та вищого військового командування РФ

13 січня 2022, 12:07
Поділіться публікацією:

У Сенат США внесли законопроект про нові санкції проти Росії і, зокрема, її президента Володимира Путіна у разі вторгнення в Україну. Як оцінюєте опубліковані пропозиції? Чи охолодить це запал російського керівництва? Із цими та іншими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Персональні санкції проти Путіна: чи відмовиться тепер Москва від вторгнення в Україну

Сенат США. Фото: trend.az

Хороший сигнал, що передбачаються не лише персональні санкції проти російського керівництва, а й відключення SWIFT

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає втішним, що з боку США та ЄС почали звучати заяви щодо необхідності критичних санкцій проти РФ у разі її відкритого вторгнення до України.

"Йдеться вже про персональні санкції щодо президента РФ та його оточення, провідних компаній та ресурсів, які перебувають за кордоном (а це колосальні кошти), про позбавлення РФ економічних та технологічних перспектив. Серйозна тема, яка враховується російським керівництвом", – зазначає генерал.

Він звертає увагу, що свої санкційні пакети вносять республіканці, свої демократи, які мають більшість у Конгресі.

"Республіканський пакет – певною мірою альтернатива позиції президента Байдена, якого вони звинувачують у неефективній політиці на російському напрямку, у тому, що він піддається тиску Путіна. Вони мають більш жорсткі санкції, пропозиції в цьому плані, аж до надання допомоги Україні летальною зброєю, ракетною технікою та, можливо, військовими діями. Певною мірою – це відповідь і Росії, яка робить ставку на демонстрацію сили, накопичує війська біля кордонів з Україною, проводить нові та нові навчання. США показують Кремлю, що готується такий пакет санкцій, який призведе до глобальних наслідків для РФ, включаючи Путіна та його найближчих родичів", – наголошує Микола Маломуж.

На його думку, пакет республіканців не буде ухвалено. Більше шансів мають менш жорсткі пропозиції демократів.

"Важливо, що все робиться із застереженням – такі санкції застосовуватимуться лише у разі реальної прямої агресії РФ щодо України чи інших партнерів НАТО, США. Це своєрідний стримуючий фактор, – зазначає генерал. – Відмінно, що передбачаються не лише персональні санкції проти вищого російського керівництва, а й відключення міжнародної фінансової системи SWIFT, енергетичні удари (включаючи не запуск "Північного потоку-2" та можливу зупинку інших потоків"), повна блокада Росії. Але я сподіваюся, що санкції все ж таки введені не будуть – тому що не буде й нападу з боку РФ".

Такі санкції слід було вводити раніше, поки не було такого загострення ситуації, як зараз

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала так коментує нові санкційні ініціативи США проти РФ:

"Це серйозний крок. Я з самого початку казав, що треба вводити санкції, які б били по Путіну, його сім'ї, дітям і так далі. Лише тоді це матиме реальний вплив. Чи спрацює цей превентивний захід – побачимо. Самі собою санкції (які будуть запроваджені у разі вторгнення) – правильні. Але є ризик, що це може стати каталізатором для дій, а не запобіжником. Все залежить від реакції Путіна. Якщо він, умовно кажучи, злякається і нічого не робитиме – це удар його репутації з погляду авторитету в РФ".

Тому, наголошує експерт, ситуація неоднозначна зараз.

"Такі санкції слід було запроваджувати раніше, поки ще не було такого загострення ситуації, як зараз, – каже Віталій Бала. – При цьому оточення Путіна, яке також потрапить під санкції у разі ескалації, може спробувати максимально вплинути на нього, щоби цієї ескалації не було. Якщо ж напад не планувався, як запевняють російські офіційні особи, прес-секретар Путіна – Пєсков – просто вкотре повторить цю тезу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Захід дав жорстку відповідь на ультиматум Путіна: експерти розповіли, чим закінчилися переговори НАТО та РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ХрінВам

13 січня 2022, 20:04

Мочіть обнуляйтера в сортирі.

Ігор

13 січня 2022, 12:55

Потрібно міняти підхід до персональних санкцій. А саме: під санкції повинна підпадати установа/відомство, де працює шкідник або фракція у парламенті або партія, де членом є шкідник. Санкції потрібно застосовувати до всіх зацікавлених у конфліктах, в тому числі до патріотів які навчились заробляти на них та виправдовуватись: конфліктами, зрадниками козлами які заважають, тощо.


Новини