Головна Новини Світ США Після провальних дебатів Байдена може замінити губернатор Каліфорнії: що про нього відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Після провальних дебатів Байдена може замінити губернатор Каліфорнії: що про нього відомо

Якщо демократи вирішать замінити Джо Байдена, то вірогідно, новим кандидатом в президенти стане губернатор Каліфорнії, вважає політолог Юрій Богданов

28 червня 2024, 12:52 comments4405
Поділіться публікацією:

Після дебатів різко зросли котирування на президентство губернатора-демократа Каліфорнії Ґевіна Ньюсома, зараз їх оцінюють у майже 10%, відзначає політолог Юрій Богданов.

Після провальних дебатів Байдена може замінити губернатор Каліфорнії: що про нього відомо

Гевін Ньюсом

На його думку, це де-факто єдиний можливий політичний кандидат, який може замінити Байдена. При цьому, каже експерт, Мішель Обама, про яку теж говорять, все ж не політик і вона вперто відкидає таку можливість. 

Отже, Ньюсом, має 56 років, практично юніор за стандартами американської політики. Але він встиг 7 років відпрацювати мером Сан-Франциско, 8 років лейтенант-губернатором Каліфорнії, а з 2019 він сам губернатор Каліфорнії. 20 років на керівних посадах. 

При цьому, каже Богданов, Ньюсом походить з елітарної родини. Його батько — суддя, його прадід — один з засновників медичної школи у Стенфордському університеті, піонер нефрології. Через свою тітку він родич колишньої спікерки Палати представників Ненсі Пелосі.

До політики Ньюсом активно займався бізнесом. Зокрема на початку 90-х заснував виноробний бутик разом зі спадкоємцем мільярдера та другом сім’ї Гордоном Гетті в якості інвестора. Компанія виросла до управління 23 підприємствами, включаючи виноробні, ресторани та готелі.  Потенційний кандидат ще й медійник. Як віце-губернатор вів “Шоу Гевіна Ньюсома” з 2012 по 2013 рік. Також він був одним з перших ТОП-політиків, який став активно використовувати соціальні мережі.  А також — діджиталізатор. 2013 він написав книгу "Citizenville", яка присвячена використання цифрових інструментів для демократичних змін.

Як каже Богданов, важливим досягненням Ньюсома у Сан-Франциско стала ініціатива Care Not Cash, яка пропонувала догляд, підтримуюче житло, лікування від наркозалежності та допомогу від спеціалістів для бездомних замість прямої грошової допомоги від держави. Ця ініціатива викликала протести, але більшості містян сподобалася.

При цьому відомо, що Ньюсома жорстко критикували за непослідовну політику протидії коронавірусу, коли жорсткі обмеження поєднувалися з неспроможністю забезпечити високі темпи вакцинації. 2021 року зʼявилися розслідування, що адміністрація Ньюсома неправильно розпорядилося сукупно 30 млрд доларів, виплачуючи допомогу з безробіття особам, які не відповідають вимогам уряду. 2021 йому навіть загрожувало відкликання з посади, але минулося. 

Ще одне розслідування виявило, що Фонд його дружини, акторки Дженніфер Сібель, отримав понад 800к доларів від корпорацій, які лобіювали свої інтереси в уряді штату. Ньюсом сказав, що не бачить тут конфлікту інтересів. 

Окрім того, каже Богданов, є ще ціла купа бруду з особистого життя — переважно сумнівні романи перед одруженням на Сібель 2008 року.

"Президентські амбіції у Ньюсома є. Але переважно їх повʼязують з 2028 роком. У 2023 році Ньюсом запустив Кампанію за демократію, PAC для боротьби з "авторитарними лідерами" в США. Вважається, що це стане відправною точкою для можливої ​​кандидатури в президенти 2028. Він активно протидіяв ініціативам Трампа на посаді губернатора, а вже під час поточної кампанії вступав у запеклі суперечки з Де Сантісом та іншими республіканцями.  Зараз Ньюсом публічно підтримує Байдена. Але якщо демократи наважаться на заміну кандидата — то вибору в них вже особливо нема", — відзначив Богданов.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, без чого Байден точно програє вибори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/yb_ua/5645
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини