Головна Новини Світ США Поправки в оборонний бюджет США: чи зупинять санкції "Північний потік-2"
commentss НОВИНИ Всі новини

Поправки в оборонний бюджет США: чи зупинять санкції "Північний потік-2"

Газопровід був повністю добудований 10 вересня

23 вересня 2021, 17:48
Поділіться публікацією:

Палата представників Конгресу США схвалила поправки в оборонний бюджет США, якими заплановано обов'язкове введення санкцій проти газопроводу "Північний потік-2".

Поправки в оборонний бюджет США: чи зупинять санкції "Північний потік-2"

Поправки в оборонний бюджет США: чи зупинять санкції "Північний потік-2" - фото з відкритих джерел

Що це означає? Чи дійсно щось можна "дотиснути спільними зусиллями", як пише глава НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко ? Як можуть події розвиватися далі? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Очікувати серйозних наслідків такого рішення не варто. Особливо в умовах зростання дефіциту газу на ринку ЄС

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук розмірковує так:

"Вітренко може багато всього говорити. Зараз ми швидше бачимо завершення лобістських проектів, які покликані були нібито перешкоджати ПП-2. Скажімо так — ці проекти потрібно завершити, "закрити" з бухгалтерії і відзвітувати. Цинічно, але саме так і є".

За словами Юрія Корольчука, "Нафтогаз" дуже багато коштів витрачав на такі проекти. Він нагадує, що це навіть президент Володимир Зеленський критикував під час своєї прес-конференції.

"Очікувати серйозних наслідків такого рішення я б не став. Особливо в умовах зростання дефіциту газу на ринку ЄС, — зазначає експерт. — І дефіцит не від "Газпрому", а від Норвегії та Нідерландів. І LNG (зріджений газ), звичайно, який всі перекинули на Китай і Південну Корею".

Є ще і внутрішній політичний аспект США — це традиційний конфлікт демократів і республіканців, вважає Юрій Корольчук.

"Республіканці, звичайно, будуть намагатися продавити санкції. Але їх зараз цікавить навіть не сам ПП-2, а більше — знизити рейтинг Байдена", — резюмує експерт.

Санкції пов'язані зовсім не з захистом українських інтересів, а з геополітичними іграми самих Штатів

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає, що навіть якщо відповідні санкції будуть введені, це вже не може зупинити ПП-2.

"Вся ця санкційна гра наразі — тиск на Росію. Ну і трохи підігрування німецької опозиції в цілому і "зеленим", виступаючим проти ПП-2, зокрема. У Німеччині 26 вересня — вибори в бундестаг, за підсумками яких оберуть нового федерального канцлера. Меркель вже точно не буде. А як карти далі ляжуть — ніхто не знає. Розклад сил може змінитися. Поки дійде до санкцій (якщо дійде) вже стане більш зрозуміло, з ким тепер адміністрації Байдена вести справи в оновленій Німеччині, яка, як відомо, є лідером ЄС", — зазначає Олександр Охріменко.

І все ж, акцентує він, санкції, пов'язані з ПП-2, спрямовані, перш за все, проти РФ. Такий собі тиск. Але пов'язаний зовсім не з захистом українських інтересів, а з геополітичними іграми самих Штатів.

Якщо поправка набуде чинності, можуть виникнути юридичні бар'єри для експлуатації газопроводу

Політолог-міжнародник, бізнес-аналітик Георгій Кухалейшвілі сумнівається, що дана поправка глобально змінить стан справ.

"По-перше, газопровід "Північний потік-2" майже готовий і проходив у вересні процедуру сертифікації в Німеччині. Тобто природний газ все одно буде ним поставлятися. По-друге, президент США Джо Байден вже говорив про те, що не змінить своє рішення з цього питання: санкції будуть тільки в тому випадку, якщо Росія стане чинити тиск на Україну і повністю припинить транзит через територію України", — пояснює експерт.

За його словами, якщо поправка набуде чинності, можуть виникнути юридичні бар'єри для експлуатації газопроводу. Але для цього законопроект повинен підписати президент.

"Якщо тільки обидві палати Конгресу США не приймуть його в обхід вето Білого Дому, — продовжує Георгій Кухалейшвілі. — Але тут вже питання в тому, наскільки Конгрес готовий конфліктувати з президентом. Розбрат у таборі демократів тільки зіграє на руку їхнім опонентам з Республіканської партії, які найактивніше виступають за санкції проти "Північного потоку-2". Нагадаю, що спочатку питанням санкцій пов'язаних з "Північним потоком-2" займався сенатор-республіканець Тед Круз. Партійні інтереси можуть пересилити розбіжності з українського питання в Демократичній партії. Адже до проміжних виборів до Конгресу США залишився всього рік".

Раніше видання "Коментарі" писало, що Клімкін розповів , що повинен робити Київ після запуску "Північного потоку-2".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини