Головна Новини Світ США Про що говорять нові заяви оточення Трампа: чи справді це неприємний сигнал для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові заяви оточення Трампа: чи справді це неприємний сигнал для України

Динаміка виборчої кампанії в США зараз змінюється, позиція республіканців і трампістів стає іншою

1 червня 2024, 22:48 comments6301
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський попередив Дональда Трампа про небезпечність можливих поступок Путіну. В той же час в мережі з’явилася провокаційна заява американського телеведучого Такера Карлсона, який прославився скандальним інтерв’ю з російським диктатором Путіним, про те, що Вашингтон давно зрадив український народ. Цікаво, що відповідну заяву він зробив під час інтерв'ю із Дональдом Трампом-молодшим – сином кандидата у президенти США. Під час розмови журналіст поділився "прогнозом", що українська держава нібито "перестане існувати через 50 років". Про що говорять ці заяви? Чи можуть вони бути неприємним сигналом для України з-за океану? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять нові заяви оточення Трампа: чи справді це неприємний сигнал для України

Такер Карлсон та Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Ми маємо просувати ті ідеї, які є для нас важливими

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко зазначив, що фактично президент України Володимир Зеленський веде з колишнім головою Білого дому Дональдом Трампом заочну дискусію через те, що прямий контакт між ними зараз є небажаним, з огляду на те, яку б це могло викликати реакцію у діючого президента США Джо Байдена.  Знову ж таки, акцентує експерт, через вкрай конфліктну виборчу кампанію, яка в американців зараз проходить.

"Ключове завдання президента Зеленського – витіснити із думок, дискусій можливість заморожування відповідного конфлікту і продовження розглядання України, як "сірої зони", тому що це точно не буде справедливий мир чи створення якихось передумов для неповторення конфлікту. Це буде тактична пауза для Путіна, відповідно для того, щоб він наростив свої сили", – зауважив Ігор Петренко.

Що стосується того, про що говорить Такер Карлсон, то, по перше, звертає увагу експерт, він зараз активно співпрацює з РФ, брав ні про що інтерв'ю у Путіна, фактично йому підігруючи і ці заяви, які він зараз робить, швидше за все, робить не просто так. 

"Можливо навіть не безкоштовно, з огляду на певний підряд, або контракт, який у нього (Такера Карлсона – ред.) може бути з РФ. Тим не менше, треба також розуміти що динаміка виборчої кампанії в США зараз трішки змінюється і позиція республіканців і трампістів стає іншою. Недарма ми чуємо з боку Джонсона (спікер Палати представників США – ред.), республіканців ініціативи щодо того, щоб надати дозвіл Україні бити по території Російської Федерації і так далі. Це не через те, що вони стали краще ставитись до України, а через те, що вони зрозуміли, що певна нерішучість, яка притаманна Джо Байдену, вона грає проти нього. І вони намагаються тиснути на це. Бо була вже відповідна заява Трампа, що можна бити по Росії, вдарити по Москві. І тому опоненти Байдена починають тиснути на нього використовуючи його нерішучість. Саме тому оточення Трампа, республіканці виступають певними драйверами, змушуючи активніше діяти Білий дім", – зауважив експерт.

Ігор Петренко визнає, що, на жаль, потрібно констатувати, що українське питання є на порядку денному американських виборів. 

Експерт пояснює, це звичайно, що погано в принципі. Але, з іншого боку, це створює певне вікно можливостей і ту динаміку, яку зараз республіканці намагаються нав'язати для Байдена і в короткостроковій перспективі для нас це може бути непогано.

"В той же час ми чудово розуміємо, що результат виборчої кампанії може бути різним", – наголошує Ігор Петренко. 

Він додає, що навіть визнання Трампа винним у кримінальному правопорушенні не робить когось із претендентів ближче до перемоги. Досі незрозуміло, хто буде президентом. 

"Тому ми маємо вести певну полеміку і вже намагатися просувати ті ідеї, які є для нас важливими. Перша ідея – справедливого миру. Для нас важливо, щоб Україна не розглядалася як "сіра зона". Відповідно, для нас важлива інтеграція в НАТО, в Європейський Союз. Нам важливо, що будь-яке припинення війни просто в розрізі заморожування – це буде програш абсолютно для всіх, як і для американської сторони, навіть для теоретично переможця Трампа, який можливо на деякий час припинить війну, а пізніше вона буде знову продовжена. Всі ці речі потрібно проговорювати в публічному просторі. Для того, щоб не створювати ілюзій, або розбивати певні ілюзії в яких можуть жити американські виборці і самі, відповідно, кандидати", – підсумував Ігор Петренко.

Слова американського журналіста про зраду Вашингтона – не так вже й сенсація

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна вважає, що такі заяви, як зробив Такер Карлсон в присутності Трампа-молодшого не є неприємним сигналом для України з-за океану, вони є неприємною констатацією факту, що Україна знаходиться в заручниках у американських політичних еліт і це, на жаль, для нас не новина. 

"Сполучені Штати передали Україні найбільшу допомогу за обсягом, але найменшу, порівняно з іншими союзниками з точки зору долі до ВВП. Сполучені Штати прийняли закон про ленд-ліз для України і одразу його "поховали". Сполучені Штати обіцяли бути з Україною так довго, скільки буде потрібно і пʼять місяців з грудня по квітень не могли узгодити виділення допомоги. Тому слова американського журналіста, нехай і прокремлівського, про зраду Вашингтона – не так вже й сенсація. Просто про це не прийнято говорити у нас, щоб не втратити навіть ту підтримку, яка є", – зазначає політолог. 

Що стосується різкої відповіді президента Зеленського Дональду Трампу про неприпустимість варіанту закінчення війни за рахунок України, то Ганна Малкіна вважає, що і ця заява не є новою. 

"Це послідовна і непохитна позиція України, артикульована ще від початку широкомасштабного вторгнення. Але напередодні президентських виборів в США потенційний кандидат від республіканців Трамп намагається заробити електоральних балів, обіцяючи закінчення війни в Європі за один день. Для Трампа це передвиборча кампанія, тому його популістська риторика, прості відповіді на складні питання – це не більше, ніж виборча технологія. Трамп навряд чи з першого разу знайде Україну на мапі світу. Війна в Україні розглядається Трампом виключно через парадигму його взаємовідносин з Путіним. В будь якому випадку варто дочекатись президентських виборів в США. До цього моменту ми почуємо ще дуже багато гучних заяв, в тому числі суперечливих", – підсумувала Ганна Малкіна.

Читайте також на порталі "Коментарі" — колишній телеведучий Fox News Такер Карлсон почне вести свою авторську програму в ефірі російського топового пропагандистського телеканалу "Росія 24". 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

3 червня 2024, 06:37

"Все украинцы, которые не станут на военный учет за границей, должны сдать украинские паспорта, - Безуглая" Ссучка, расскажи как этот паспорт сдать находясь тут на Украине в заложниках режима зе-выблядков.


Новини