Головна Новини Світ США Республіканці лідирують на виборах: що це означає для США та України
commentss НОВИНИ Всі новини

Республіканці лідирують на виборах: що це означає для США та України

Перемога республіканців на виборах до нижньої палати Конгресу означає, що розпочнеться протистояння між Адміністрацією президента США та Конгресом

9 листопада 2022, 13:20 comments1443
Поділіться публікацією:

Згідно з попередніми даними, які публікує CNN, республіканці впевнено обіграють демократів на проміжних виборах до Палати представників. На виборах до Сенату рахунок поки що відносно рівний. Що означає цей розклад для США? Що це означає для України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Республіканці лідирують на виборах: що це означає для США та України

Вибори в США. Фото: з відкритих джерел

Для США потенційна проблема – не перемога республіканців на виборах до Конгресу, а спроба реваншу Трампа

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що жодних сенсацій на американських виборах не сталося.

"На проміжних виборах до Конгресу, як правило, перемагає опозиційна партія. Цього разу в такій ролі – республіканці. Але демократам вдалося уникнути нищівної поразки, а на виборах до Сенату – відносна рівновага. Це важливо в контексті майбутніх президентських виборів, у тому сенсі, що за всіх нинішніх економічних проблем у США не відбулося якогось радикального зсуву на користь Трампа та республіканців", – пояснює експерт.

За його словами, перемога республіканців на виборах до нижньої палати Конгресу означає, що розпочнеться протистояння між Адміністрацією президента США та Конгресом, особливо у бюджетних питаннях.

"Така ситуація виникала у США неодноразово, з цим стикалися під час свого президентства і Трамп, і Обама. Тут нічого нового, – пояснює Володимир Фесенко. – Для США потенційна проблема – не перемога республіканців на виборах до Конгресу, а майбутня спроба реваншу Трампа на президентських виборах, що знову розколюватиме американське суспільство".

Для України, вважає експерт, перемога республіканців може означати, що у Конгресі з'явиться дещо більше трампістів із ізоляціоністськими позиціями. Відповідно – може посилитися контроль Конгресу за фінансовою допомогою Україні, а також виникатимуть дебати щодо масштабів та конкретних форм такої підтримки.

"Але серед республіканців прихильників підтримки України більше, ніж противників. Тому двопартійна підтримка нашої країни здебільшого збережеться. Проблеми можуть виникати саме через бюджетне протистояння між Білим домом і Конгресом. Це може спричинити уповільнення макрофінансової допомоги Україні, навіть деяке її обмеження. Щоб такої проблеми не виникало, прихильники України у Конгресі пропонують проголосувати великий пакет допомоги нашої країни на майбутній рік (до 60 млрд. доларів США) ще нинішнім складом Конгресу у грудні поточного року. Щодо військово-технічної підтримки України (зброя та боєприпаси), то тут великих змін не буде. Тут проблема скоріше в адміністрації Байдена, яка досі не запустила програму ленд-лізу. Тепер з'являється привід та стимул — це зробити", – зазначає Володимир Фесенко.

Виходячи з вищесказаного, експерт не очікує на критичні наслідки від результатів проміжних виборів до Конгресу США.

"Проблеми та складності можуть виникати, але вони не будуть критичними і деякі з них цілком вирішуються, – упевнений Володимир Фесенко. – Зокрема, українській дипломатії та нашим народним депутатам треба розпочинати точкову роботу з тим конгресменами від республіканців, особливо новими, які висловлюються за обмеження підтримки України. Їх треба привозити до нашої країни (це дуже ефективно працює), впливати на них через представників української діаспори у США та через наших друзів у Республіканській партії. А таких друзів у нас є чимало".

Для України після цих проміжних виборів до Конгресу нічого принципово не зміниться

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова пояснює, що ми побачили голосування не так республіканців, не так за Трампа і трампістів, як проти правлячої Демпартії. Тож це швидше протестне голосування, зазначає експерт.

"Зміни позицій республіканців і демократів у стінах Конгресу (більшість у тих, то в інших) – ситуація звична для США. У того ж Трампа на проміжних виборах трапилося щось подібне", – нагадує Олександра Решмеділова.

Вона також наголошує, що проміжні вибори до Конгресу традиційно дають старт президентським перегонам. І наступні два роки підуть під цим знаком, прогнозує аналітик.

Не факт, що саме Трамп стане єдиним кандидатом серед республіканців. Там поки що немає одноголосного рішення з цього приводу, цілком можлива внутрішньопартійна боротьба. Але однозначно, що медійно і республіканці, і демократи почнуть заробляти очки з прицілом на наступну президентську кампанію. Байден постійно відчуватиме тиск, а республіканці – мати певну перевагу, критикуючи Білий дім", – зазначає Олександра Решмеділова.

Для України, вважає вона, після цих проміжних виборів до Конгресу нічого принципово не зміниться. Все одно декларується двопартійна підтримка, а з погляду парламент – двопалатна. Але Байдену буде складніше вибивати фінансування на свої ініціативи, важче відстоювати їх. Для нас головне, щоб американці наступні два роки не пірнули у внутрішню проблематику, не забули про зовнішні фронти".

Руйнування монополії демократів на владу означає жорстокість внутрішньої боротьби та старт нової виборчої кампанії

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник розмірковує так:

"Нинішні результати довиборів до Конгресу вже демонструють перемогу республіканців у Палаті представників. Щоправда, глибина цієї перемоги поки що до кінця незрозуміла. Найімовірніше, демократам вдалося утримати контроль над Сенатом. Якщо не втрутиться судова система".

Для США, зазначає експерт, результати цих виборів означають загострення внутрішньополітичної боротьби.

"Палата представників, яка, схоже, дісталася республіканцям, затверджує цифри бюджету, у тому числі зовнішніх військових витрат, грошей, які виділяються на підтримку України. Вона ж реалізує контрольні функції, навіть здатна розпочати процедуру імпічменту чинного президента США, – розповідає Руслан Бортник. – Ну а Сенат, який, схоже, залишиться під контролем демократів, більше виробляє принципи зовнішньої політики".

На думку експерта, руйнація монополії демократів на владу, яка тепер буде розділена між ними та республіканцями, означає запеклу внутрішню боротьбу та старт нової виборчої кампанії – 2024 року – виборів президента. Обидві партії, прогнозує Руслан Бортник, боротимуться із законодавчими ініціативами одна одної. І всіляко використовуватимуть своє домінування у верхній чи нижній палатах парламенту для проведення виборчої кампанії.

"Примітно також те, що у своєму штаті переміг чинний губернатор Флориди республіканець Рон Десантіс – один із ймовірних кандидатів у президенти від Республіканської партії. Цікаво й те, що зберігається внутрішньоамериканська недовіра до виборчої системи. Опитування останніх тижнів показували перемогу республіканців не тільки у Палаті представників, а й у Сенаті. Однак ці опитування, схоже, не зважили на той факт, що вибори розпочалися ще два тижні тому – і значна частина виборців проголосували, у тому числі поштою. І це була значна частина електорату демократів, думку яких не врахували під час соцопитування. Тому для декого результат битви за Сенат здається дивовижним", – пояснює експерт.

Він вважає, що не варто очікувати різкої зміни американської політики щодо України. У США, наголошує Руслан Бортник, зберігається двопартійний консенсус щодо необхідності підтримки нашої країни у протистоянні з РФ.

"Більш того – республіканці традиційно зацікавлені у розвитку та підтримці військово-промислового комплексу та енергетичного сектору. Через війну, розв'язану Росією проти України та всього цивілізованого світу, американський ВПК отримав величезні додаткові замовлення, а енергетичний сектор фактично отримав європейський ринок, куди постачатиме скраплений газ. При цьому слід розуміти, що політика республіканців більш внутрішньоорієнтована, чутливіша до соціального, суто американського питання. І проблем бюрократичного характеру, різноманітних перевірок, прихованих форматів саботажу допомоги Україні стане, очевидно, більше, – припускає експерт. – Особливо враховуючи те, що в лавах республіканців є окремі конгресмени, які відкрито виступають проти надання військової та фінансової підтримки нашій країні. Мовляв, кошти потрібні для внутрішніх потреб".

Лідер Республіканської партії в Палаті представників Конгресу США Кевін Маккарті взагалі заявив, що необхідно раніше виділену допомогу на предмет її відповідного використання, нагадує Руслан Бортник. Мовляв, чи нема тут корупції?

Експерт резюмує: розвороту щодо України в США не буде, але, найімовірніше, змішаний характер влади, загострення там внутрішньополітичної боротьби, початок президентської виборчої кампанії можуть призвести до певних елементів саботажу, затримок із наданням допомоги нашій країні.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Росії готові до переговорів з Україною без попередніх умов.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини