Головна Новини Світ США Різдво на Гаваях: землетрус в 4 бали та виверження вулкана (ВІДЕО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Різдво на Гаваях: землетрус в 4 бали та виверження вулкана (ВІДЕО)

Виверження супроводжувалося низкою землетрусів

21 грудня 2020, 14:19
Поділіться публікацією:








Напередодні Різдва на Гаваях активізувався вулкан Кілауеа. Про надзвичайну подію повідомляє спеціалізоване видання Volcano Discovery.

Різдво на Гаваях: землетрус в 4 бали та виверження вулкана (ВІДЕО)

Гаваї зустрічають Різдво виверженням вулкана. Фото: USGSVolcanoes

Виверження розпочалося майже о пів на десяту вечора за місцевим часом.

"Гавайська обсерваторія USGS (HVO) виявила світіння в кратері Халеамаумау на вершині вулкана Кілауеа. Виверження почалося в кальдері на вершині Кілауеї", — йдеться у інформації VD.

Підвищена сейсмічна активність на Гаваях почала реєструватися ще наприкінці листопада. Протягом останніх тижнів почастішали дрібні землетруси під кальдерою та верхньою рифтовою зоною гори. Напередодні самого виверження острови "труснуло" на 4 бали за шкалою Ріхтера. Найбільшої руйнації від підземних поштовхів зазнала південна сторона вулкана.

Різдво на Гаваях: землетрус в 4 бали та виверження вулкана (ВІДЕО) - фото 2
Різдво на Гаваях: землетрус в 4 бали та виверження вулкана (ВІДЕО) - фото 3

Магма почала витікати із кратера Халеамаумау. Точного розташування місця виверження невідомо, але, за припущеннями вчених, найбільш імовірним варіантом є колишнє гаряче озеро. Цю теорію підтверджують знімки із веб-камер для спостережень за вулканічною активністю Кілауеа. На фото видно специфічне світіння, яке, швидше за все, спричинене вибухонебезпечною взаємодією води та лави.

Зараз на Гаваях пізня ніч, але активність виверження вулкану не зменшується.


Варто зазначити, що востаннє Кілауеа прокидався два роки тому, у 2018-у. Тоді наслідки виверження були достатньо катастрофічними — більше ніж 700 родин залишилися без даху над головою. Між іншим, саме Кілауеа вважається найнебезпечнішим діючим вулканом у США. 

Тижнем раніше вулканічною активністю відзначилася Європа, про що повідомляли "Коментарі". 14 грудня стовпами диму й попелу про себе "нагадала" італійська Етна.

А в Україні хоч і не відбувається виверження вулканів, але чистота повітря лишає бажати кращого. На порталі можна дізнатися, які ж райони столиці найзабрудненіші



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини