Головна Новини Світ США “Розбите корито» із казки ”Золота рибка» для Путіна як непрочитаний Заходом культурний код Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

“Розбите корито» із казки ”Золота рибка» для Путіна як непрочитаний Заходом культурний код Росії

Доцільність перемовин з російським президентом Путіним обговорювали під час дискусії в університеті Джорджтаун

22 березня 2023, 21:15
Поділіться публікацією:

Війна в Україні закінчиться як усі війни — припиненням вогню. Але небезпека триватиме. Так колишня керівниця спецоперацій ЦРУ, експертка Інституту національної безпеки університету Джорджа Мейсона Пола Дойл висловилися під час дискусії “Україна через міжнародний об'єктив” у Джорджтаунському університеті, пишуть "Коментарі" з посиланням на "Голос Америки".

“Розбите корито» із казки ”Золота рибка» для Путіна як непрочитаний Заходом культурний код Росії

Війна Росії в Україні завершиться перемир’ям, яке буде порушуватись і порушуватись

"Перемир’я буде порушено, порушено, і знову порушено. Тому що Росія не є надійним партнером”, — сказала Пола Дойл, яка має понад 30-річний досвід роботи у сфері національної безпеки та зовнішньої політики США, зокрема, очолювала глобальні операції ЦРУ.

Під час дискусії звучали міркування про можливі сценарії завершення війни Росії проти України, варіанти перемовин з російським президентом та навіть твердження про те, що не всі території, захоплені Росією, можуть чи повинні бути звільнені.

“Важливо мати таку розмову, — каже старша викладачка The Bush School of Government & Public Service, кандидатка політичних наук Катерина Шинкарук, — але слід розуміти, що існують серйозні контраргументи, не всі вони були представлені під час дискусії”.

Катерина Шинкарук навела приклад народної казки “Золота рибка”, як наразі непрочитаного Заходом культурного коду Росії. Натомість освітленого свого часу і російським поетом Пушкіним. Сьогодні він може слугувати метафорою до припущення, що Путін міг би задовольнитися шматками української території і відступити від масштабних загарбницьких планів.

“Образ старої із казки про золоту рибку — це чудова метафора про те, що Росію нічого не зможе задовольнити. Травма нарцисизму породжує, як відомо, бездонну потребу у визнанні, статусі. У старої ця потреба не просто не вичерпалася, а дійшла до бажання стати морською володаркою і мати саму рибку за підневільну. Моя ідея озвучити цю метафору полягала у тому, що немає такої точки, в якій Путін сказав би: “Все, більше не нападатиму”. Якщо робити йому поступки, то це стане лише тимчасовим перемир’ям і навіть запрошенням до подальшої агресії”, — каже Катерина Шинкарук.

За її словами, казка дає ще один промовистий образ — розбите корито. Стара зупиняється тільки тоді, коли опиняється біля нього.

“І це прекрасна метафора того, чому Росія має залишитися “біля розбитого корита”. Якщо вона не зазнає поразки, то буде намагатися і далі захоплювати й інші території, — вважає науковиця. — Наше завдання — пояснювати і розшифровувати оцю парадигму Росії, що можна бути лише господарем або рабом. На рівних спілкування неможливе".

За її словами, розбите корито — це той фінал, якого наразі Росія шукає, щоб зупинитися у своїх бажаннях. Коли мова йде пошук якихось адекватних компромісів з Росією, слід розуміти, що вона не зупиниться, поки її не зупинять.

Як писали "Коментарі", щоб закінчилася війна, Україна має перемогти Росію на полі бою.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що війна — це час, коли потрібно робити вибір. І кожен вибір був зафіксований.

Читайте також на сайті "Коментарі" — війна в Україні: хто першим піде у масований наступ – коли це може статися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини