Головна Новини Світ США Розмова Байдена та Цзіньпіна: чому це важливо – чи може Україна отримати ще одного союзника у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Розмова Байдена та Цзіньпіна: чому це важливо – чи може Україна отримати ще одного союзника у війні

США та Китай можуть стати як добрими союзниками, так і ворогами, через що може початися Третя світова війна

19 червня 2022, 15:57 comments1160
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден найближчим часом планує провести переговори із китайським лідером Сі Цзіньпіном. Переговори стосуватимуться скасування деяких мит на китайські товари, запроваджені за президентства Дональда Трампа. Чому ці переговори є важливими? Чи має США шанс зробити Китай союзником у боротьбі з російською агресією проти України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Розмова Байдена та Цзіньпіна: чому це важливо – чи може Україна отримати ще одного союзника у війні

Байден та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Адміністрація Байдена дозріла для того, щоб піти назустріч Китаю, знайти якісь точки дотику у військово-політичних питаннях

Директор Агентства моделювання ситуацій, політолог Віталій Бала наголошує, що Китай – основний конкурент (насамперед економічний) для США. Деякі експерти вважають, що китайська економіка вже навіть обходить американську.

"Між двома цими геополітичними гігантами будуть або погані стосунки (що дестабілізує і так складну ситуацію у світі), або нейтральні, а то й хороші. І в цьому контексті те, що зараз відбуваються в Україні, є каталізатором, щоб Штати так чи інакше йшли назустріч КНР. Не даючи йому вступити в тісний союз із РФ, який почав вибудовуватися на початку лютого, після візиту Путіна до Пекіна (тоді вони з Сі Цзіньпіном навіть підписали якийсь документ, суть якого – дружити проти НАТО загалом та Америки зокрема). Незабаром почалося широкомасштабне вторгнення Росії в Україну. Яке пішло явно не за планом Кремля. Через що Пекін, можливо, охолодів до Москви", – зазначає експерт.

За його словами, коли ми говоримо про російсько-українську війну – одразу згадується Китай та його погляди на Тайвань. І ситуація там досить напружена. Особливо якщо згадати, що США мають певні зобов'язання захищати Тайвань.

"Отже, окрім публічно озвучених економічних моментів про скасування 25% мит на китайські товари, введені при Трампі, явно порушать і військово-політичні питання. І саме вони, найімовірніше, будуть на першому місці. Схоже, Адміністрація Байдена визріла для того, щоб піти назустріч Китаю, знайти якісь точки дотику у військово-політичних питаннях, пов'язаних як із російсько-українською війною, так і з ситуацією Китай-Тайвань, – розмірковує Віталій Бала. – Нагадаю, що за Трампу американо-китайські відносини зіпсувалися. І навіть на початку президентства Байден все було непросто. А потім ситуація почала покращуватись. І, за великим рахунком, ми можемо побачити потепління відносин між США та КНР подібним до того, що було за президентства Ніксона".

Експерт зазначає, що Китай зайняв досить обережну позицію щодо санкцій проти РФ. Він їх не підтримує, але й не має наміру ігнорувати, щоб самому не стати мішенню.

"Якби можливості дійти якогось спільного знаменника між офіційними Вашингтоном і Пекіном не було, навряд чи Байден готувався б до переговорів із Сі Цзіньпіном. А якщо йдеться про ймовірність таких переговорів, то є вже певні моменти, за якими вони можуть домовитися", – резюмує Віталій Бала.

Штатам важливо, щоб Китай не зблизився з Росією

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі нагадує, що нещодавно Сі Цзіньпін підписав директиву, яка дає змогу проведення "спецоперації" у Тайвані. Це, упевнений експерт, створює загрози реальному початку Третьої світової війни.

"Байден під час нещодавнього візиту до Японії та Південної Кореї публічно заявив, що якщо КНР спробує повернути Тайвань військовим шляхом, США змушені будуть втрутитися. Тому що мають перед Тайванем військові зобов'язання. А з огляду на військовий та економічний потенціал Китаю та США — таке зіткнення може означати Третю світову... Крім того, це посилить і так складну економічну ситуацію всередині США. Там уже спостерігається рекордна за 40 років інфляція. А восени у Штатах – проміжні вибори до Конгресу. Отже, ймовірне скасування мит на низку китайських товарів – це крок назустріч з боку Вашингтона для покращення відносин з Пекіном, які різко погіршилися при президенті Трампі", – пояснює Максим Ялі.

За його словами, Штатам важливо, щоб Китай не зблизився з Росією, не об'єднався з нею в політико-економічний альянс, кроки, яких було зроблено в лютому цього року.

"Поки що всі переговори між Вашингтоном і Пекіном призвели до того, що Китай, побоюючись введення санкцій, не надає РФ військової допомоги, не допомагає їй озброєннями, хоч Москва це запитувала. І не конвертує частину золотовалютних запасів, які перебувають у КНР, у долари, що також запитувала Росія. Багато китайських компаній, боячись західних санкцій, залишили російський ринок, у тому числі у таких важливих сферах як нафтова, виробництво безпілотників", – наголошує політолог.

При цьому зробити Китай союзником США у протистоянні з Росією малоймовірно, вважає він. Принаймні найближчим часом.

"РФ важлива для КНР як енергетичний, сировинний додаток. Крім того, їм важлива взаємодія у військовій сфері. Вони проводили та проводять спільні військові навчання. У тому числі у Південно-Східній Азії. Причому під час візиту Байдена до Японії та Південної Кореї, – зазначає Максим Ялі. – У дипломатичній сфері КНР також допомагає Росії. В економічній – дотримується відносного нейтралітету. На більше, гадаю, розраховувати не доводиться".

Надії на встановлення миру за допомогою Китаю – вкрай примарні

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик розмірковує так:

"Ключовим питанням для сучасних міжнародних відносин є боротьба за світове лідерство між США та Китаєм. Зростання напруження між ними відбулося у період президентства Трампа. Він поставив за мету не дозволити КНР стати країною №1. У всякому разі, за його правління. Вашингтон став запроваджувати економічні обмеження для КНР, вести звані торгові війни, щоб послабити Китай. Тим часом саме економіка для КНР є найважливішим засобом утвердження своїх позицій у світі".

Водночас, продовжує експерт, торгові війни сприяли ослабленню зв'язків, що склалися у світовій економіці у рамках симбіозу США-Китай.

"Все це, – наголошує Денис Москалик, – сприяло зростанню світової напруженості та ескалації конфлікту між країнами. Конфлікту, який загрожує прямим військовим зіткненням США із Китаєм за Тайвань. Обидві країни останніми роками активно готуються до потенційної війни одна з одною, підвищуючи світову та регіональну напруженість".

Водночас, наголошує експерт, Китай для США залишається головним торговим партнером – і впливовою державою, з якою необхідно домовлятися.

"У Росії ж на Китай сподіваються як на потенційну економічну та технологічну опору в умовах ізоляції із боку Заходу. Тому на Китай деякі, зокрема у Вашингтоні, сподіваються як на посередника у заспокоєнні РФ. Посередника, котрий зможе вплинути на агресивну політику Кремля", – пояснює Денис Москалик.

Однак, на його думку, надії на встановлення миру за допомогою Китаю є вкрай примарними.

"Китай зацікавлений у нинішньому становищі, коли Росія здійснює агресію – і стикається з відповіддю на неї. Завдяки цьому КНР підвищує свій вплив на РФ як торговельно-економічний та військовий партнер. І чим більше Росія загрузне у війні в Україні, чим із більшою ізоляцією та санкціями зіткнеться з боку Заходу, – тим вигідніше Китаю, – упевнений політолог. – Завдяки цьому Пекін стає для російського режиму вікном для отримання необхідних технологій і комплектуючих, єдиним доступним постачальником з низки напрямків виробництва, найважливішим кредитором та покупцем російських активів за вигідною для китайців ціною. І що довше триває війна, то більше вона перетворює Росію на китайського васала. У цих умовах союзника боротьби проти російської агресії з КНР зробити не вдасться, оскільки саме Китай є бенефіціаром цієї агресії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — росіяни не можуть просунутися ні в Луганській, ні в Донецькій області.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини